Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Recept na zamilovaný koláč s tvarohovou náplní a malinovým srdcem

aktualizováno 
Jednoduchý, ale efektní koláč zvládne připravit i ten, kdo s pečením moučníků začíná. Ať už jen tak pro radost a pro chuť, anebo k nějaké speciální příležitosti. Kdybyste třeba chtěli "zamilovaným" koláčem dát někomu něco najevo.

Na těsto si připravte: 100 g tuku na pečení, 200 g cukru, 350 g polohrubé mouky, 2 vejce a tři čtvrtě sáčku prášku do pečiva. Na tvarohovou náplň budete potřebovat 1 tvaroh, vanilkový cukr a 1 žloutek. Na dozdobení malinovou marmeládu a moučkový cukr na posypání.

Fotogalerie

V misce si smíchejte mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přihoďte změklý tuk a pomocí lžíce ho zapracujte do mouky, stejně jako obě celá vajíčka. Teprve pak si vyklepněte rozpracovanou směs na pracovní plochu a zpracujte rukama na hladké těsto. Z něj udělejte váleček, oddělte z něj třetinu na dozdobení koláče, oba díly zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do lednice odležet. 

Pak si z většího dílu vyválejte plát, kterým vyložíte koláčovou formu, podle potřeby vysypanou moukou (teflonovou vysypávat nemusíte). Ze zbylého dílu těsta pak vyválejte pruh, z něj odkrojte proužek a z toho vytvarujte na střed dortu srdíčko.

Z jedné kostky tvarohu, lžíce cukru a jednoho žloutku si umíchejte tvarohovou náplň, s pomocí lžíce ji přendejte na těsto a rovnoměrně rozetřete, jen srdce vymezené proužkem těsta nechte prázdné. Střed srdce pak zaplňte malinovou marmeládou, kterou také rovnoměrně rozetřete.

Na dozdobení koláče si ze zbylého těsta vyválejte a vykrájejte další úzké proužky, ze kterých vytvořte kruh kolem dokola středového srdce (podle potřeby je nastavte). Kratší kousky pak poskládejte přes tvarohovou náplň jako paprsky - od proužku těsta lemujícího marmeládové srdce k okraji koláče. Pečte v troubě rozehřáté na 160 °C zhruba dvacet minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, přendejte ho na talíř a z papíru si vystřihněte srdce stejné velikosti jako je to marmeládové na koláči. Vystřiženou šablonou ho překryjte, koláč bohatě pocukrujte a můžete podávat. A nebo s ním vyrazit třeba na návštěvu.

Tento jednoduchý a efektní koláč cukrářka Markéta Krajčovičová upeče v dalším premiérovém dílu pořadu Božské dorty, který běží v pondělí po osmé večer na televizi Prima love. Diváci nepřijdou ani o zdobený dort potahovaný cukrovou hmotou; tentokrát ho Markéta upeče pro skokany na lyžích.     

Autor:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

Instalatér, ilustrační obrázek
PORADNA: Instalatér přehodil přívod teplé a studené vody. Jak to opravit

Při výměně kuchyňské baterie se instalatérovi povedlo přehodit přívod teplé a studené vody, popisuje čtenářka Marie. Jenže odjel na dovolenou, tak se ptá,...  celý článek

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.