Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Listí ze stromů nepalte, využijte ho na výrobu nejlepšího kompostu

aktualizováno 
Listovka je vzácný kompost, který je darem pro zahradu. Dobře uzrálou budete moci použít do sadbovačů nebo místo rašelinových substrátů do květináčů.

Listí můžete sbírat do kontejnerů z pletiva. | foto: Profimedia.cz

Na rozdíl od běžného kompostu tlení listí neprobíhá při vysokých teplotách, ale přirozeně jako v přírodě. Když stromy shodí listí, rozkládá se v jejich okolí a znovu vrací živiny kořenům a rostlinám. Stejně to známe i v listnatých lesích.

A na zahradě to působí stejně. Jen na rozdíl od lesa nechceme mít listí všude, proto ho na podzim shrabáváme. Je plýtváním, pokud toto listí nevyužijeme zpět pro zahradu, mnozí ho dokonce pálí.

Fotogalerie

Přitom postup, jak listí nechat zetlít, je velmi jednoduchý. Pokud nemáte na zahradě přímo místo na kompost, můžete sbírat listí do pytlů, které pak propícháte a zalijete vodou, aby se udrželo ve vlhku. Pytle uložte na stinné místo.

Kdo najde jen trochu místa někde ve stínu, může zatlouct čtyři kůly a kolem nich natáhnout pletivo. A svou „úrodu“ listí ze zahrady snášet přimo tam.

Celá fáze rozkladu obvykle trvá dva roky. Po roce jsou listy už téměř rozpadlé a lze je použít například jako mulč. Po dvou letech už není poznat struktura listí a lze ji použít k výsevu nebo s kompostem do květináčů.

Vyplatí se využít i moderní techniku. Na zahradu vyjeďte například se sekačkou a sbírejte listí do koše, tím se rozemele na drobnější kousky. Podobně se rozklad urychlí, když využijete zahradního vysavače. Nejdříve nafoukáte listí na hromadu a pak vysajete. Rozbitím se zmenší jeho objem a je dobře připravené pro kompostování.

Jako první se rozkládají jemné lístky, například z lísky nebo lípy. Není pravda, že by byl ořešák pro listovku zakázaný. Jde jen o to, že tlí daleko pomaleji a vyrábí takzvané aleopatické látky zabraňující rozkladu.

Někteří zahradníci stavějí kompostér pro listovku vedle klasického kompostéru a při „přikládání“ listí ho občas prohodí trochou kompostu, aby ho naočkovali mikroorganismy.

LIstovka na rozdíl od špatně založených kompostů nezapáchá. Tlení probíhá při nízkých teplotách, vše, co budete cítit, bude vlahé aroma lesa. Vše můžete nechat na přírodě, jen občas zkontrolujte, zda je listí vlhké, jinak by se nerozložilo. Takže neškodí ho občas pokropit vodou, pokud není dost přírodních srážek. Totéž se týká i listí, které necháváte kompostovat v pytlích.

Křišťálová Lupa 2016
Autor:


Témata: Kompostování


Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.