Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kompost se vám nerozkládá nebo zapáchá? Vyléčí ho provzdušňování

  0:01
Vytvořit kompost je věda. Musí mít správné složení a dostatek vzduchu, aby se odpad mohl rozkládat a přitom nehnil. Pokud toto pravidlo dodržíte, můžete se do roka těšit na ten nejkvalitnější substrát.
Fotogalerie3

Dbejte na správné složení kompostu, stejně tak i na provzdušňování. | foto: Profimedia.cz

Mnohým zahrádkářům trvá i několik sezon, než se naučí správně kompostovat. Do té doby získávají místo kvalitního kompostu jen hromadu bláta, nebo se jim naopak odpad nerozkládá vůbec. Potýkají se také s octomilkami, případně řeší, jak získat kompost co nejdřív. Každý problém má své řešení.

Kompost zapáchá a dělá se v něm bláto

Kompost potřebuje péči

V čem je problém: Když chybí kyslík, nedochází ke tlení, ale k zahnívání. Kompost se pravděpodobně netvoří kvůli špatnému složení, protože v něm převládá dusík.

Co zabere: Dodejte kompostu uhlík v podobě hnědého materiálu: patří sem větve, listy nebo piliny. Nezanedbávejte ani pravidelné promíchání – jednou za čtyři měsíce přeházejte vidlemi obsah, aby nehnil.

Hnití, nebo tlení?

Hnití probíhá bez přístupu kyslíku. Vzniká při něm metan, který se podílí na skleníkovém efektu. Naproti tomu za přítomnosti kyslíku dochází ke tlení, které využíváme k vytvoření kompostu; během něj vzniká oxid uhličitý.

Máte pocit, že váš kompost tlí příliš pomalu

V čem je problém: Neprovzdušňujete kompost a kompostujete "za studena".

Co zabere: Zkuste otočné zateplené kompostéry, ve kterých teplota vyšší než 55 stupňů Celsia zlikviduje zárodky chorob, plísní i semínka plevelů.

Dalším tipem je takzvané vermikompostování, při kterém s rozkladem pomáhají speciální žížaly. Takto vytvářený kompost nezapáchá, takže ho můžete mít přímo v bytě, či dokonce v kuchyni. Využijete do něj kuchyňské zbytky i další odpadky z domácnosti – viz článek Žížaly vás zbaví domácích odpadků i psích hovínek.  

Zahrádkáři nejčastěji používají ke zrychlení procesu příměsi, které tlení aktivují –  například močůvku nebo speciální urychlovače. "Ty tvoří směs bakterií a enzymů, které při správném kompostování vznikají zcela přirozeně. Proto tyto přípravky ovlivní pouze průběh kompostování, nikoliv kvalitu kompostu. Při správné péči se však bez urychlovače obejdete," vysvětluje zahradník Tomáš Hodek.

Na rychlé kompostování je potřeba vyšší teplota

"Běžná doba kompostování v klasickém statickém zahradním kompostéru je většinou jeden rok. Jedná se o takzvané chladné kompostování, protože při pozvolném rozkladu nedojde k zahřátí. I v domácích podmínkách však lze kompostovací proces zkrátit na zhruba tři měsíce, pokud kompost pravidelně překopáváte," říká Hodek.

Kolem kompostu létá spousta octomilek

V čem je problém: Octomilky přiláká kvasící materiál a velmi rychle se na něm množí.

Co zabere: Tyto malé mušky kompostu nijak nevadí, ale při práci na zahradě zkrátka obtěžují. Zbavit se jich můžete speciálními pastmi. Octomilky mají krátký život, proto je můžete celkem účinně zlikvidovat – viz článek Na octomilky platí jen čistota. Jinak se množí rychlostí světla.

Polovina veškerého odpadu v domácnosti jsou kuchyňské zbytky, navíc kompost z nich získaný efektivně zužitkujete.

Kompost je pro octomilky velké lákadlo. Zkuste jim ho posypat pilinami, už se k němu nepohrnou.

Odborníci ovšem radí zaměřit se v takovém případě na kompost samotný. "Kvasící materiál zakryjte papírem nebo zasypejte pilinami," radí Tomáš Hodek. Piliny totiž v kompostu působí jako dezinfekce.

Jak naložit s kuchyňským odpadem hned po vytvoření

V čem je problém: Chodit s každou slupkou ke kompostu je ztráta času, hlavně při vaření.

Co zabere: Buď si pořiďte malý kompost se žížalami (viz výše), nebo vynášejte nahromaděný kuchyňský odpad dvakrát či třikrát týdně. Existují na něj speciální keramické nebo nerezové nádoby s pachovým filtrem, který se vyměňuje jednou za půl roku. Samozřejmě vám stačí i úplně obyčejný kbelík.

Nejjednodušší je kupovat kompostovatelné sáčky. Ty pak do kompostu zahrabete, rozloží se následně i s odpadem. Za sadu patnácti sáčků zaplatíte kolem 60 korun a nesmíte je zavazovat, aby do nich měl přístup vzduch.

Co udělat s hromadou posečené trávy

Zahradnický tip

Suchá a nepřerostlá tráva se hodí i jako mulč.

V čem je problém: Spousta trávy během pár dní slehne, zčerná a zahnívá.

Co zabere: Nechte posečenou trávu nejdříve lehce proschnout. Pak trávu pečlivě navrstvěte se zeminou, štěpkou či kartony, aby byl dusík a uhlík v rovnováze a mohlo dojít ke tlení.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025