Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Konečně se začínají objevovat i hříbky, stále ale chybí vláha

aktualizováno 
Na začátku léta se konečně začínají objevovat i hřibovité houby. Podle mykologů však větší "úrodě" stále brání nedostatek srážek.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti se objevují hřiby, lišky nebo holubinky, ale zatím je jich spíše poskrovnu. "Končí růst časně jarních hub. Májovky a podtrnky ještě rostou, ale jsou už za maximem. Nastupuje houbařská sezona, která však naplno ještě nezačala," řekl Landa.

Podle jeho slov může nastat lepší situace v nejbližších dnech. Medardovské období tomu docela svědčí. Současný růst je podle něj spíše váhavý, ale výhledově je situace příznivá, míní znalec.

Své nálezy konzultujte s naším atlasem hub

"Lesní plodiny jsou poměrně pestré, ale není jich nijak hodně. Najdou se, ale ne příliš blízko jedna vedle druhé, jsou spíše roztroušené," uvedl. Bohatší nálezy jsou jen u lišky obecné, která je ale také jen v místech, kde bylo víc vláhy.

Úroda podle něj zatím těší spíše návštěvníky určitých lokalit. Objevují se hřibovité houby jako hřib kovář nebo hřib dubový. Rostou také kozáky a křemenáče, lišky či holubinky. Mykolog také upozornil, že na přechodu jara v léto jsou vidět spíše v nížině a středních výškách, zejména v listnatých lesích. Nejlepší úrodu podle něj hlásí houbaři na Mladoboleslavsku a Nymbursku.

Spolu s jedlými houbami ale rostou také jedovaté. "Objevují se první muchomůrky, mezi nimiž je i jedlá muchomůrka růžovka," řekl Landa.

Podmínky pro růst hub jsou podle něj poměrně vhodné. Střídají se teplejší dny s chladnějšími. "Už jen více srážek a houbaři se mohou začít radovat," dodal.

Autoři:


Témata: Jedlé


Nejčtenější

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.