Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šimpanzi se zkvašenou palmovou šťávou opíjejí záměrně, zjistili vědci

  0:15aktualizováno  0:15
Šimpanzi s člověkem sdílejí schopnost chápat řeč i smysl pro spravedlnost. Nejnovější výzkum zveřejněný v časopise Royal Society Open Science ovšem dokázal, že tito naši velice blízcí příbuzní s lidmi sdílejí i zálibu v alkoholu.

Šimpanzům nedělá pohyb v korunách stromů žádný problém, takže se dostanou i ke zkvašené šťávě. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Vědci studující šimpanze v Guineji dlouhých sedmnáct let našli v tělech zvířat známky dlouhodobé a opakované konzumace etanolu. V rámci tohoto výzkumu v oblasti oblasti Bossou zaznamenali, že si šimpanzi nedokážou odpustit fermentovanou palmovou šťávu, kterou místní lidé stáčejí v korunách palem do plastových nádob na výrobu palmového vína.

Šimpanzi šplhají, často dokonce v celých skupinách, k plným nádobám s přírodně zkvašenou šťávou, pro které si místní chodí dvakrát denně. Do nádob pak namáčejí sežvýkané listy, aby vínem nasákly, a z nich pak šťávu vysávají. Na některých zvířatech jsou dokonce posléze patrné známky opilosti.

Jako by šimpanz vypil lahev vína. Umí trávit alkohol

Vědci šimpanze při těchto pitkách nafilmovali, sledovali, jaké množství šťávy vypijí a změřili i obsah alkoholu ve šťávě. Podle doktorky Kimberley Hockingsové z Oxford Brookesovy univerzity bylo množství alkoholu obsažené ve šťávě zkonzumované tím nejžíznivějším šimpanzem srovnatelné zhruba s jednou lahví vína (do studie můžete nahlédnout zde.)

„Na šimpanzích byly známky opilost jednoznačně patrné, například rychle usínali. A jednou se stalo, že byl jeden ze samců po požití zkvašené šťávy zvlášť neklidný. Zatímco ostatní se na noc uložili ke spánku, on ještě asi hodinu neklidně poletoval mezi stromy,“ řekla stanici BBC Hockingsová.

Případy opic konzumujících alkohol z přírodních zdrojů už byly popsány dříve, nicméně tentokrát jde o první záznam a kvantitativní měření záměrného pití u divoce žijících opic. Podle studie Matthewa Carrigana z floridské školy Santa Fe College je to možné proto, že právě s africkými opicemi lidé sdílejí genetickou výbavu, která jim umožňuje alkohol trávit.

Podle dalšího vědce Richarda Byrnea tento gen lidem a šimpanzům vlastně zpřístupnil zdroje energie „chráněné alkoholem“, který je pro jiné tvory škodlivý. „Ať už byl evoluční vývoj jakýkoli, tato adaptace mi zřejmě umožňuje vychutnat si dobrou whisky,“ konstatoval Byrne.

Holdování alkoholu však není jen výsadou člověka a jeho příbuzných. Zkvašenému ovoci neodolají například ani paviáni, sloni či divoká prasata. A nemusíme chodit daleko. Před opilými medvědy, kteří chodí mlsat spadané a zkvašené ovoce, už museli varovat i na Slovensku (více zde).

Autoři: ,


ABB s.r.o.
Dělník v elektrotechnice a elektromechanik

ABB s.r.o.
kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Olomoucký kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.