Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Konzumace varlat prý posiluje libido. Srbové mají i kulinářský šampionát

  12:31aktualizováno  12:29
Neobvyklé lahůdky "z bílých ledvin" jsou podle znalců bohaté na testosteron. Na Balkáně proto věří, že konzumací pokrmů z varlat muži posílí své libido. Nejchutnější je údajně guláš z býčích žláz, tvrdí výherce posledního šampionátu ve vaření varlat.

Z býčích varlat prý připravíte vynikající guláš | foto: Profimedia.cz

Návštěvníci Světového šampionátu ve vaření varlat v odlehlé srbské horské vesnici Ozren mohli v rámci sedmého ročníku ochutnat lahůdky z býčích, kančích, velbloudích, pštrosích i klokaních žláz.

Syrová býčí varlata

Syrová býčí varlata

"Na festivalu jde hlavně o zábavu, jídlo a také odvahu," uvedl šéfkuchař Ljubomir Erovič, který se na kuchyňské úpravy varlat specializuje a dokonce vydal kuchařku plnou rad, jak tuto pochoutku správně upravit.

"Býčí varlata jsou nejchutnější, guláš z nich je vynikající," je přesvědčen Zoltan Levai, který vyhrál poslední ročník soutěže. Podívejte se, jak se býčí varlata před úpravou čistí:

Návštěvníci netradičního festivalu mohli varlata ochutnat v nejrůznějších úpravách: na pizze, připravená s bešamelovou omáčkou nebo třeba s příchutí bylin.

Pochoutky mohli spláchnout pivem a vínem, případně se osvěžit koupelí v horském potoce nebo srbskou lidovou hudbou. Podávaly se ovšem i tradiční pokrmy připravené z jehněčího nebo vepřového masa: podle pořadatelů prý "jako příloha".

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.