Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Možnost vykopat si jámu Japonce láká. Mohou se přitom ušpinit od hlíny

"Jen tak si někde vykopat jámu, k tomu dospělí nemají moc příležitostí," vysvětlil jeden z impulsů ke konání nezvyklé soutěže organizátor akce s názvem Japan All-National Hole Digging Competition. Soutěžící mají přesně půl hodiny na to, aby vykopali co nejhlubší jámu. Vítězný tým se prokutal do hloubky 3,41 metru.

Nejde právě o olympijskou disciplínu, nicméně vykopání hluboké jámy na čas je v Japonsku považováno za jakousi zdravou alternativu cvičení. Soutěžící si váží už pouhé možnosti zúčastnit se, za přímý kontakt s půdou a umazání jim to prý stojí.  

Naposledy takto v Japonsku soutěžili první únorovou neděli ve městě Narita, kde se konal již 14. ročník. Sešlo se 271 soutěžních týmů z celé země, každý o maximálně šesti členech, aby se s pomocí lopat dobrali k titulu vítěze.

Galerie japonských kopáčů

Titul přijel obhajovat tým loňských mistrů z Toyota city v prefektuře Aichi. "Pracujeme společně na stejném cíli, a tím je vykopání hluboké díry. Jsme tým. Funguje to trochu jako v armádě," konstatoval čtyřiačtyřicetiletý Katsuyuki Usami, jehož skvěle sehraný tým výhru obhájil i letos. Během třiceti minut všichni společně vykopali jámu hlubokou úctyhodných 3,41 metru.

Vyhráli titul, peněžní odměnu v přepočtu zhruba za 20 tisíc korun a zlatou lopatu, kterou si pořadatelé cení v přepočtu zhruba na 15 tisíc korun. Ani další účastníci ale v této soutěži nepřišli zkrátka. Ocenění se tu nezískává jen za nejhlubší vykopanou jámu, ale i za jámu nejkreativnější či nejoriginálnější týmový kostým.

Organizátoři prý původně jen chtěli najít způsob, jak dát dospělým šanci se regulérně umazat od hlíny. "Jakmile vyrostete, už si nemůžete jen tak někde vykopat díru do země. Tak nás napadlo, že by se to lidem mohlo líbit," vysvětlil pro agenturu Reuters organizátor Taku Suzuki, který akci hostí na své mléčné farmě Narita dream. 

Kvůli deštivé předpovědi byl sice letošní ročník málem zrušen, nakonec se ale vydařil. Vykopání jámy je ovšem boj za každého počasí. "Vaším soupeřem je příroda, takže je to vždy těžké," konstatoval Sho Yagiya, jeden ze soutěžících.

Autoři: ,

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025