Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopr vonný (Anethum graveolens)

  9:00aktualizováno  9:00

Kopr vonný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá rostlina se na zahradě snadno množí samovýsevem. Dosahuje výšky 1 metru přičemž má dutou lodyhu a pochvovité, mnohonásobně zpeřené listy. Uprostřed léta pozorujeme na bylině malé žluté květy ve velkých okolcích, z nichž dozrávají koprová „semena“.

Stanoviště: galKopr potřebuje slunce a teplo a vzhledem ke své křehkosti by neměl být vysazován na větrných místech. Je nenáročný na půdní podmínky, daří se mu i ve velice chudé půdě.

Období květu: Kvete od června do září.

Použitelné části: Plody se sklízí hned po dozrání, poté se suší ve stínu. Pokud je s nimi správně zacházeno, pak neztratí své léčivé vlastnosti. Jako koření se ovšem užívají celé rostliny kromě kořenů; nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

Léčivé účinky:
Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění.

Bylinková kuchyně: Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám, omáčkám a salátům. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky.

. Pangasius s koprem

PRO 1 OSOBUgal

Příprava: 10 minut
Pečení: 15-20 minut

* 100 g filetů pangasia
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* 2 snítky kopru
* sůl a pepř podle chuti

1. Lehce povolené maso pangasia omyjeme, osušíme a vložíme do zapékací misky. Pečlivě omyjeme citron a z poloviny naškrábeme kůru na tenké proužky a vymačkáme šťávu. Jednu snítku kopru nakrájíme nadrobno.

2. Z olivového oleje, citronové šťávy a kopru umícháme dresink, který nalijeme na posolené a lehce opepřené filety. Vložíme do předehřáté trouby na 150 stupňů a pečeme 15-20 minut. Rybu přendáme na talíř a ozdobíme zbylou snítkou kopru a měsíčky nakrájeného citronu.

3. Podáváme s indiánskou rýží.

Autoři:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Další z rubriky

Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule).  Rostlina má purpurově zbarvené
Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule)

Rozšířený jednoletý plevelný druh.  celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.