Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopr vonný (Anethum graveolens)

  9:00aktualizováno  9:00

Kopr vonný | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Tato jednoletá rostlina se na zahradě snadno množí samovýsevem. Dosahuje výšky 1 metru přičemž má dutou lodyhu a pochvovité, mnohonásobně zpeřené listy. Uprostřed léta pozorujeme na bylině malé žluté květy ve velkých okolcích, z nichž dozrávají koprová „semena“.

Stanoviště: galKopr potřebuje slunce a teplo a vzhledem ke své křehkosti by neměl být vysazován na větrných místech. Je nenáročný na půdní podmínky, daří se mu i ve velice chudé půdě.

Období květu: Kvete od června do září.

Použitelné části: Plody se sklízí hned po dozrání, poté se suší ve stínu. Pokud je s nimi správně zacházeno, pak neztratí své léčivé vlastnosti. Jako koření se ovšem užívají celé rostliny kromě kořenů; nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

Léčivé účinky:
Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění.

Bylinková kuchyně: Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám, omáčkám a salátům. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládané okurky.

. Pangasius s koprem

PRO 1 OSOBUgal

Příprava: 10 minut
Pečení: 15-20 minut

* 100 g filetů pangasia
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 citron
* 2 snítky kopru
* sůl a pepř podle chuti

1. Lehce povolené maso pangasia omyjeme, osušíme a vložíme do zapékací misky. Pečlivě omyjeme citron a z poloviny naškrábeme kůru na tenké proužky a vymačkáme šťávu. Jednu snítku kopru nakrájíme nadrobno.

2. Z olivového oleje, citronové šťávy a kopru umícháme dresink, který nalijeme na posolené a lehce opepřené filety. Vložíme do předehřáté trouby na 150 stupňů a pečeme 15-20 minut. Rybu přendáme na talíř a ozdobíme zbylou snítkou kopru a měsíčky nakrájeného citronu.

3. Podáváme s indiánskou rýží.

Autoři:




Nejčtenější

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Pro vývoj kočky je nejdůležitější první rok.
U kotěte nepodceňte imunitní okno po šestém týdnu. Potřebuje vitaminy

Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa). Lodyha je rozvětvená a zakončená
Ploštičník větevnatý (Cimicifuga racemosa)

V Severní Americe nazýván jako black cohosh.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.