Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

  22:00aktualizováno  22:00

Kopřiva dvoudomá - Kopřivy maji žahavé chloupky umístěné po celém povrchu rostliny. Vyvolávají známou vyrážku. | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Nejznámější a nejrozšířenější z rodu kopřiv. Známá hlavně pro své žahavé chloupky umístěné po celém povrchu. Při dotyku vyvolávají známou vyrážku. Zároveň je i vyhledávanou léčivou bylinou, avšak využijete ji i v kuchyni. Tato dvoudomá bylina, dorůstající do výšky 50-150 centimetrů, dává přednost písčitým půdám, ale nepohrdne ani jakoukoliv jinou. Má tuhý plazivý oddenek, čtyřhrannou lodyhu a vejčité, tmavě zelené listy. Po okrajích se zoubky. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Květ je malý a zelenavý.

Kopřiva dvoudomá Stanoviště: Vyskytuje se při okraji cest, na pustých místech, v křovinách, v plotech, na okrajích polí a lesů. Jako invazní druh se šíří v Jižní Americe. V České republice je rozšířena po celém území, a to ve všech výškových stupních.

Období květu: Kvete od června do října.

Použitelné části: Používají se celé listy, květy i oddenek.

Léčivé účinky: Kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Čaj připravený z kopřiv se dá použít na léčbu dny, revmatismu, úpravu menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka. Kopřivy jsou vynikající k léčbě ekzémů. Každodenní pití odvaru zlepšuje krevní oběh a zdravý růst vlasů. Kloktadlem si zase pomůžete od aftů a bolesti v krku. Čerstvé mladé listy se mohou použít při napařování obličeje nebo přidat do zkrášlující a pročisťující koupele. Zvlášť vhodné jsou na mastný typ pleti.

Bylinková kuchyně: Z kopřiv lze připravit výborný čaj, uplatní se ale i v kuchyni.

Kopřivové topinky s gorgonzolou

Pro 4 osobyKopřiva dvoudomá

Příprava: 10 minut

kopřivy
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje
150 g gorgonzoly
1 červená cibule
 balzamikový ocet
 hrubě drcený pepř
 sůl

Plátky chleba opečte nasucho v troubě či toustovači. Dokud jsou ještě teplé, zakápněte je 2 lžícemi olivového oleje.
Na plátky chleba postupně přidejte gorgonzolu, posypte kolečky červené cibule, pokapejte balzamikovým olejem a ochuťte drceným pepřem. Kopřivy krátce spařte vařicí vodou a položte je navrch topinky. Pozor se solí, sýr Gorgonzola je už sám o sobě dost slaný.

Autoři:




Nejčtenější

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Další z rubriky

Paulinie nápojná (Paullinia cupana).Plodem jsou červené tobolky, které obsahují
Paulinie nápojná (Paullinia cupana)

Paulinie je známější pod názvem guarana.   celý článek

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze
Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.   celý článek

Recept: jablkovo–ořechový koláč
Recept: jablkovo–ořechový koláč

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.