Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

  22:00aktualizováno  22:00

Kopřiva dvoudomá - Kopřivy maji žahavé chloupky umístěné po celém povrchu rostliny. Vyvolávají známou vyrážku. | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Nejznámější a nejrozšířenější z rodu kopřiv. Známá hlavně pro své žahavé chloupky umístěné po celém povrchu. Při dotyku vyvolávají známou vyrážku. Zároveň je i vyhledávanou léčivou bylinou, avšak využijete ji i v kuchyni. Tato dvoudomá bylina, dorůstající do výšky 50-150 centimetrů, dává přednost písčitým půdám, ale nepohrdne ani jakoukoliv jinou. Má tuhý plazivý oddenek, čtyřhrannou lodyhu a vejčité, tmavě zelené listy. Po okrajích se zoubky. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Květ je malý a zelenavý.

Kopřiva dvoudomá Stanoviště: Vyskytuje se při okraji cest, na pustých místech, v křovinách, v plotech, na okrajích polí a lesů. Jako invazní druh se šíří v Jižní Americe. V České republice je rozšířena po celém území, a to ve všech výškových stupních.

Období květu: Kvete od června do října.

Použitelné části: Používají se celé listy, květy i oddenek.

Léčivé účinky: Kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Čaj připravený z kopřiv se dá použít na léčbu dny, revmatismu, úpravu menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka. Kopřivy jsou vynikající k léčbě ekzémů. Každodenní pití odvaru zlepšuje krevní oběh a zdravý růst vlasů. Kloktadlem si zase pomůžete od aftů a bolesti v krku. Čerstvé mladé listy se mohou použít při napařování obličeje nebo přidat do zkrášlující a pročisťující koupele. Zvlášť vhodné jsou na mastný typ pleti.

Bylinková kuchyně: Z kopřiv lze připravit výborný čaj, uplatní se ale i v kuchyni.

Kopřivové topinky s gorgonzolou

Pro 4 osobyKopřiva dvoudomá

Příprava: 10 minut

kopřivy
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje
150 g gorgonzoly
1 červená cibule
 balzamikový ocet
 hrubě drcený pepř
 sůl

Plátky chleba opečte nasucho v troubě či toustovači. Dokud jsou ještě teplé, zakápněte je 2 lžícemi olivového oleje.
Na plátky chleba postupně přidejte gorgonzolu, posypte kolečky červené cibule, pokapejte balzamikovým olejem a ochuťte drceným pepřem. Kopřivy krátce spařte vařicí vodou a položte je navrch topinky. Pozor se solí, sýr Gorgonzola je už sám o sobě dost slaný.

Autoři:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Další z rubriky

Brukev řepka olejka (Brassica napus)
Brukev řepka olejka (Brassica napus)

Významná rostlina pro výrobu oleje, při jehož výrobě jsou odpadem zbytky vylisovaných semen, neboli pokrutiny, které jsou důležitou složkou zvířecích krmiv.   celý článek

Pepřovník černý (Piper nigrum). Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v
Pepřovník černý (Piper nigrum)

Z pepřovníku se získává známé a každodenně užívané koření po celém světě.   celý článek

Cicimek pravý (Zizyphus jujuba). Plodem je oranžová až červenohnědá, oválná
Cicimek pravý (Zizyphus jujuba)

Zyziphus neboli jujuba patří mezi velmi odolné keře.   celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.