Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

  22:00aktualizováno  22:00

Kopřiva dvoudomá - Kopřivy maji žahavé chloupky umístěné po celém povrchu rostliny. Vyvolávají známou vyrážku. | foto: shutterstock.com

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Nejznámější a nejrozšířenější z rodu kopřiv. Známá hlavně pro své žahavé chloupky umístěné po celém povrchu. Při dotyku vyvolávají známou vyrážku. Zároveň je i vyhledávanou léčivou bylinou, avšak využijete ji i v kuchyni. Tato dvoudomá bylina, dorůstající do výšky 50-150 centimetrů, dává přednost písčitým půdám, ale nepohrdne ani jakoukoliv jinou. Má tuhý plazivý oddenek, čtyřhrannou lodyhu a vejčité, tmavě zelené listy. Po okrajích se zoubky. Celá rostlina je pokryta žahavými chlupy. Květ je malý a zelenavý.

Kopřiva dvoudomá Stanoviště: Vyskytuje se při okraji cest, na pustých místech, v křovinách, v plotech, na okrajích polí a lesů. Jako invazní druh se šíří v Jižní Americe. V České republice je rozšířena po celém území, a to ve všech výškových stupních.

Období květu: Kvete od června do října.

Použitelné části: Používají se celé listy, květy i oddenek.

Léčivé účinky: Kopřivy jsou bohaté na vitaminy a minerály. Čaj připravený z kopřiv se dá použít na léčbu dny, revmatismu, úpravu menstruace, povzbuzení tvorby mateřského mléka. Kopřivy jsou vynikající k léčbě ekzémů. Každodenní pití odvaru zlepšuje krevní oběh a zdravý růst vlasů. Kloktadlem si zase pomůžete od aftů a bolesti v krku. Čerstvé mladé listy se mohou použít při napařování obličeje nebo přidat do zkrášlující a pročisťující koupele. Zvlášť vhodné jsou na mastný typ pleti.

Bylinková kuchyně: Z kopřiv lze připravit výborný čaj, uplatní se ale i v kuchyni.

Kopřivové topinky s gorgonzolou

Pro 4 osobyKopřiva dvoudomá

Příprava: 10 minut

kopřivy
4 plátky chleba
2 lžíce olivového oleje
150 g gorgonzoly
1 červená cibule
 balzamikový ocet
 hrubě drcený pepř
 sůl

Plátky chleba opečte nasucho v troubě či toustovači. Dokud jsou ještě teplé, zakápněte je 2 lžícemi olivového oleje.
Na plátky chleba postupně přidejte gorgonzolu, posypte kolečky červené cibule, pokapejte balzamikovým olejem a ochuťte drceným pepřem. Kopřivy krátce spařte vařicí vodou a položte je navrch topinky. Pozor se solí, sýr Gorgonzola je už sám o sobě dost slaný.

Autoři:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.