Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kozák habrový (Leccinum carpini)

  11:29aktualizováno  11:29
Kozák habrový je jedlá a velmi dobrá tržní houba. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní.

Kozák habrový | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

prewKozák je docela nenápadný svým vzrůstem, o to víc však překvapí vynikající chutí a konzistencí, která se blíží pravým hřibům a křemenáčům.

Klobouk je 4 – 8 cm široký, temně šedě hnědý až černavý, jamkatě svraskalý, hrbolatý, tuhý. Mladé plodnice mají klobouk polokulovitý, který se později polštářovitě rozprostírá. Póry jsou bělavé, žlutavé až šedohnědé se zeleným nádechem, husté, u třeně volné. Třeň je bělavý, tmavě šupinkatý, žebernatý, v mládí hřibovitě břichatý, později válcovitý, občas zprohýbaný. Dužnina je pevná, postupně růžoví, šedne až černá s fialovým nádechem; je velmi chutná, málo červivějící. Vůně příjemná, i když málo výrazná. Výtrusný prach je hnědý.

Kde a kdy roste

Kozák habrový roste místy dosti hojně od června do října jednotlivě i ve skupinkách v listnatých a smíšených lesích, hlavně pod habry, ale také pod lískami, duby apod.

Je to jedlá a velmi dobrá tržní houba, jejíž plodnice jsou vytrvalé a nepodléhají snadno hnilobě ani červivění. Na vzduchu i v jídle intenzivně voní (i v polévce). Je výtečný zejména do polévek, do vánočního kuby, guláše a jiných jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.