Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: Královna marmelád se v cestopise dělí o recepty i životní sílu

  0:10aktualizováno  0:10
Marmelády Blanky Milfaitové posbíraly zlaté medaile na světovém mistrovství a zdálo se, že rozjeté podnikání ji uživí do konce života. Výnosného byznysu se ale vzdala a raději vyrazila s rodinou karavanem po Evropě. V knize Příběh opravdové vášně sdílí své zážitky z roční marmeládové cesty, recepty na dokonalé marmelády, které pobláznily svět, i životní moudrost.

Opustila práci v kanceláři, ukončila nefunkční vztah a z velkého města se přestěhovala na Šumavu, kde začala vařit marmelády. Dnes je držitelkou několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě a šťastnou matkou dcery Elišky. | foto: Knihy.iDNES.cz

Její příběh zní spíše jako z amerického filmu než z novohradské vesničky. Obyčejná holka, která neprožila příliš šťastné dětství, vyměnila stres města a nevhodné muže za klid Šumavy. Pak otevřela kavárnu v Srní, potkala životního partnera a její marmelády mizely z pultu rychleji, než je stačila vyrábět. Zavařeniny Blanky Milfaitové uspěly i na světovém mistrovství a ve světě se začaly otevírat pobočky její manufaktury.

Blanka Milfaitová ale najednou ucouvla. Nově vzniklé obchody zavřela a místo toho se s manželem a dcerou vydala na cestu karavanem po Evropě (čtěte také: Zrušila obchody po celém světě, marmelády chce prodávat i vyrábět sama).

Cestopis plný marmelády

Knihu Příběh opravdové vášně seženete za akčních 467 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Recepisný cestopis z roční expedice marmeládové královny koupíte na...

Za marmeládou a životním snem

Příběh opravdové vášně mapuje roční marmeládovou cestu, která vedla přes středozemní státy, Maroko, Balkán, Turecko, Pobaltí, Skandinávii až po Britské ostrovy.

Milfaitová se ale v knize nedrží pouze samotné gastronomie, přirozeně prolíná cestopis, kuchařku a motivační knihu. Nezajímá vás její soukromí? Prostě jen přeskočíte do další části kapitoly, která se týká dobrot. Přečtěte si o historii marmelády, praktické tipy, aby doma dlouho vydržela nebo proč nekupovat jídlo na internetu.

A že marmeláda nepatří jen na chleba, ukazuje na dalších svých receptech. Doporučuje například dušené hovězí na karotce s pomerančovo-čokoládovou marmeládou. Nechybí samozřejmě i recepty, všechny z místních surovin v dané destinaci.

ItálieJablíčková s brusinkami

Umyju, oloupu a rozdělím jablíčka na čtvrtinky a poté na kostičky. Bude jich půl kila. Ostatní jsme museli sníst. Vhodím je do hrnce, přidám čerstvou šťávu z jednoho vymačkaného citronu a přivedu k varu, povařím pět minut. Pak použiju kilo brusinek, které jsem koupila na trhu v Moeně, kam jsem si sjela starým opelem pana Reného, jednoho z šéfů kempu, jenž mi vůz půjčoval vždy, když jsem potřebovala „mezi lidi“. 

Do jablek tedy přihodím pečlivě propláchnuté brusinky a k tomu dvě tyčky asi 7 cm dlouhé skořice. Promíchám, protože z ohně jsem marmeládu nestáhla. Pak přileju deci a půl suchého červeného vína a vmíchám 300 g cukru. Povařím 20 minut, ne déle, a ne přikryté. Marmeláda pěkně zhoustne. Před plněním do skleniček vytáhnu skořici. Hotovou marmeládu zavařím ve vodní lázni.

TureckoO ničivých slevách a zasílání poštou

Za poslední dva roky mě oslovila téměř stovka internetových obchodů, od malinkých přes speciálně zaměřené na gourmet produkty nejvyšší kvality až po obří e-shopy, které prodávají, cokoliv prodat lze, a prodávají toho nemálo. Větší část byla českých, mnoho slovenských a zbytek vlastně z celého světa. často jejich majitelé psali hned v úvodu, že jsou jiní. Že si s nimi užiju úspěchu a obratu a pohody. Sice nenapsali, v čem jsou jiní, ale to už je jedno. 

Nejde jen o to, že nechci svoje zboží dodávat do tohoto anonymního, plochého systému, ničícího krásný vztah mezi prodávajícím a kupujícím. Jde přímo o můj bytostný nesouhlas s existencí prodeje dobrot po síti. Snad lze takto prodávat elektroniku, to překousnu, ale potraviny? Je to pro mě ze stejné kategorie jako pivo v petce, olizování nože, sex po síti, diskonty, přání k Vánocům či kopačky via sms, fastfoody a to nejhorší vůbec - slevové portály. Žijeme v době, kdy máme pocit, že TO potřebujeme. Cokoliv.
...
Dokonce už delší dobu uvažuju o tom, že zruším i zasílání marmošek poštou. Sice nemáme e-shop, ale pokud někdo napsal e-mailem, že chce marmošky poslat, poslali jsme mu je. Ovšem s velkou prodlevou, někteří se možná ani nedočkali a několik zákazníků čekat ani nechtělo. Nedivím se jim. Žijeme v době, kdy si myslíme, že vše musíme mít hned, protože za to „zaplatíme“, a pomalu, ale jistě ztrácíme povědomí o tom, jak dlouho se produkuje dobrý med, pečou domácí koláče, vaří opravdové pivo či kvalitní marmeláda.

Fotogalerie

Moje cesta z města na šumavskou a následně novohradskou samotu mě přesvědčila, že je to jinak. Většinu věci prostě nepotřebujeme a na zbytek si klidně chvilku počkáme. Koneckonců, na nejlepší čokoládu světa Amedei z Itálie čekám také dlouho, stejně jako na dobré portské nebo moravský muškát. Popoženu snad nervozitou přírodu nebo producenta? Tak maximálně popoženu sama sebe k infarktu.
...
Proč jsem posílání zatím nezrušila? Ačkoliv posíláme marmelády poštou neradi a necháváme vás čekat mnohdy měsíce, víme, že přece nemůže každý z Ostravy, Ústí, Japonska, Spojených států, Brazílie, Austrálie, Koreje a dalších desítek zemí, kde rádi mlsají naší marmošku, dorazit na Šumavu. Což je bohužel škoda. Raději bych vás přivítala u nás doma!





Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Další z rubriky

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.