Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


UKÁZKA: Královna marmelád se v cestopise dělí o recepty i životní sílu

  0:10aktualizováno  0:10
Marmelády Blanky Milfaitové posbíraly zlaté medaile na světovém mistrovství a zdálo se, že rozjeté podnikání ji uživí do konce života. Výnosného byznysu se ale vzdala a raději vyrazila s rodinou karavanem po Evropě. V knize Příběh opravdové vášně sdílí své zážitky z roční marmeládové cesty, recepty na dokonalé marmelády, které pobláznily svět, i životní moudrost.

Opustila práci v kanceláři, ukončila nefunkční vztah a z velkého města se přestěhovala na Šumavu, kde začala vařit marmelády. Dnes je držitelkou několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě a šťastnou matkou dcery Elišky. | foto: Knihy.iDNES.cz

Její příběh zní spíše jako z amerického filmu než z novohradské vesničky. Obyčejná holka, která neprožila příliš šťastné dětství, vyměnila stres města a nevhodné muže za klid Šumavy. Pak otevřela kavárnu v Srní, potkala životního partnera a její marmelády mizely z pultu rychleji, než je stačila vyrábět. Zavařeniny Blanky Milfaitové uspěly i na světovém mistrovství a ve světě se začaly otevírat pobočky její manufaktury.

Blanka Milfaitová ale najednou ucouvla. Nově vzniklé obchody zavřela a místo toho se s manželem a dcerou vydala na cestu karavanem po Evropě (čtěte také: Zrušila obchody po celém světě, marmelády chce prodávat i vyrábět sama).

Cestopis plný marmelády

Knihu Příběh opravdové vášně seženete za akčních 467 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Recepisný cestopis z roční expedice marmeládové královny koupíte na...

Za marmeládou a životním snem

Příběh opravdové vášně mapuje roční marmeládovou cestu, která vedla přes středozemní státy, Maroko, Balkán, Turecko, Pobaltí, Skandinávii až po Britské ostrovy.

Milfaitová se ale v knize nedrží pouze samotné gastronomie, přirozeně prolíná cestopis, kuchařku a motivační knihu. Nezajímá vás její soukromí? Prostě jen přeskočíte do další části kapitoly, která se týká dobrot. Přečtěte si o historii marmelády, praktické tipy, aby doma dlouho vydržela nebo proč nekupovat jídlo na internetu.

A že marmeláda nepatří jen na chleba, ukazuje na dalších svých receptech. Doporučuje například dušené hovězí na karotce s pomerančovo-čokoládovou marmeládou. Nechybí samozřejmě i recepty, všechny z místních surovin v dané destinaci.

ItálieJablíčková s brusinkami

Umyju, oloupu a rozdělím jablíčka na čtvrtinky a poté na kostičky. Bude jich půl kila. Ostatní jsme museli sníst. Vhodím je do hrnce, přidám čerstvou šťávu z jednoho vymačkaného citronu a přivedu k varu, povařím pět minut. Pak použiju kilo brusinek, které jsem koupila na trhu v Moeně, kam jsem si sjela starým opelem pana Reného, jednoho z šéfů kempu, jenž mi vůz půjčoval vždy, když jsem potřebovala „mezi lidi“. 

Do jablek tedy přihodím pečlivě propláchnuté brusinky a k tomu dvě tyčky asi 7 cm dlouhé skořice. Promíchám, protože z ohně jsem marmeládu nestáhla. Pak přileju deci a půl suchého červeného vína a vmíchám 300 g cukru. Povařím 20 minut, ne déle, a ne přikryté. Marmeláda pěkně zhoustne. Před plněním do skleniček vytáhnu skořici. Hotovou marmeládu zavařím ve vodní lázni.

TureckoO ničivých slevách a zasílání poštou

Za poslední dva roky mě oslovila téměř stovka internetových obchodů, od malinkých přes speciálně zaměřené na gourmet produkty nejvyšší kvality až po obří e-shopy, které prodávají, cokoliv prodat lze, a prodávají toho nemálo. Větší část byla českých, mnoho slovenských a zbytek vlastně z celého světa. často jejich majitelé psali hned v úvodu, že jsou jiní. Že si s nimi užiju úspěchu a obratu a pohody. Sice nenapsali, v čem jsou jiní, ale to už je jedno. 

Nejde jen o to, že nechci svoje zboží dodávat do tohoto anonymního, plochého systému, ničícího krásný vztah mezi prodávajícím a kupujícím. Jde přímo o můj bytostný nesouhlas s existencí prodeje dobrot po síti. Snad lze takto prodávat elektroniku, to překousnu, ale potraviny? Je to pro mě ze stejné kategorie jako pivo v petce, olizování nože, sex po síti, diskonty, přání k Vánocům či kopačky via sms, fastfoody a to nejhorší vůbec - slevové portály. Žijeme v době, kdy máme pocit, že TO potřebujeme. Cokoliv.
...
Dokonce už delší dobu uvažuju o tom, že zruším i zasílání marmošek poštou. Sice nemáme e-shop, ale pokud někdo napsal e-mailem, že chce marmošky poslat, poslali jsme mu je. Ovšem s velkou prodlevou, někteří se možná ani nedočkali a několik zákazníků čekat ani nechtělo. Nedivím se jim. Žijeme v době, kdy si myslíme, že vše musíme mít hned, protože za to „zaplatíme“, a pomalu, ale jistě ztrácíme povědomí o tom, jak dlouho se produkuje dobrý med, pečou domácí koláče, vaří opravdové pivo či kvalitní marmeláda.

Fotogalerie

Moje cesta z města na šumavskou a následně novohradskou samotu mě přesvědčila, že je to jinak. Většinu věci prostě nepotřebujeme a na zbytek si klidně chvilku počkáme. Koneckonců, na nejlepší čokoládu světa Amedei z Itálie čekám také dlouho, stejně jako na dobré portské nebo moravský muškát. Popoženu snad nervozitou přírodu nebo producenta? Tak maximálně popoženu sama sebe k infarktu.
...
Proč jsem posílání zatím nezrušila? Ačkoliv posíláme marmelády poštou neradi a necháváme vás čekat mnohdy měsíce, víme, že přece nemůže každý z Ostravy, Ústí, Japonska, Spojených států, Brazílie, Austrálie, Koreje a dalších desítek zemí, kde rádi mlsají naší marmošku, dorazit na Šumavu. Což je bohužel škoda. Raději bych vás přivítala u nás doma!



Témata: Poradny


Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Další z rubriky

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
IT technik

GONVARRI CZECH, s.r.o. - Andrea Gabrhelová
Ústecký kraj
nabízený plat: 20 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.