UKÁZKA: Královna marmelád se v cestopise dělí o recepty i životní sílu - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

UKÁZKA: Královna marmelád se v cestopise dělí o recepty i životní sílu

  0:10
Marmelády Blanky Milfaitové posbíraly zlaté medaile na světovém mistrovství a zdálo se, že rozjeté podnikání ji uživí do konce života. Výnosného byznysu se ale vzdala a raději vyrazila s rodinou karavanem po Evropě. V knize Příběh opravdové vášně sdílí své zážitky z roční marmeládové cesty, recepty na dokonalé marmelády, které pobláznily svět, i životní moudrost.
Fotogalerie3

Opustila práci v kanceláři, ukončila nefunkční vztah a z velkého města se přestěhovala na Šumavu, kde začala vařit marmelády. Dnes je držitelkou několika ocenění za nejlepší marmeládu na světě a šťastnou matkou dcery Elišky. | foto: Knihy.iDNES.cz

Její příběh zní spíše jako z amerického filmu než z novohradské vesničky. Obyčejná holka, která neprožila příliš šťastné dětství, vyměnila stres města a nevhodné muže za klid Šumavy. Pak otevřela kavárnu v Srní, potkala životního partnera a její marmelády mizely z pultu rychleji, než je stačila vyrábět. Zavařeniny Blanky Milfaitové uspěly i na světovém mistrovství a ve světě se začaly otevírat pobočky její manufaktury.

Blanka Milfaitová ale najednou ucouvla. Nově vzniklé obchody zavřela a místo toho se s manželem a dcerou vydala na cestu karavanem po Evropě (čtěte také: Zrušila obchody po celém světě, marmelády chce prodávat i vyrábět sama).

Cestopis plný marmelády

Knihu Příběh opravdové vášně seženete za akčních 467 Kč na Knihy.iDNES.cz.

Recepisný cestopis z roční expedice marmeládové královny koupíte na...

Za marmeládou a životním snem

Příběh opravdové vášně mapuje roční marmeládovou cestu, která vedla přes středozemní státy, Maroko, Balkán, Turecko, Pobaltí, Skandinávii až po Britské ostrovy.

Milfaitová se ale v knize nedrží pouze samotné gastronomie, přirozeně prolíná cestopis, kuchařku a motivační knihu. Nezajímá vás její soukromí? Prostě jen přeskočíte do další části kapitoly, která se týká dobrot. Přečtěte si o historii marmelády, praktické tipy, aby doma dlouho vydržela nebo proč nekupovat jídlo na internetu.

A že marmeláda nepatří jen na chleba, ukazuje na dalších svých receptech. Doporučuje například dušené hovězí na karotce s pomerančovo-čokoládovou marmeládou. Nechybí samozřejmě i recepty, všechny z místních surovin v dané destinaci.

Itálie Jablíčková s brusinkami

Umyju, oloupu a rozdělím jablíčka na čtvrtinky a poté na kostičky. Bude jich půl kila. Ostatní jsme museli sníst. Vhodím je do hrnce, přidám čerstvou šťávu z jednoho vymačkaného citronu a přivedu k varu, povařím pět minut. Pak použiju kilo brusinek, které jsem koupila na trhu v Moeně, kam jsem si sjela starým opelem pana Reného, jednoho z šéfů kempu, jenž mi vůz půjčoval vždy, když jsem potřebovala „mezi lidi“. 

Do jablek tedy přihodím pečlivě propláchnuté brusinky a k tomu dvě tyčky asi 7 cm dlouhé skořice. Promíchám, protože z ohně jsem marmeládu nestáhla. Pak přileju deci a půl suchého červeného vína a vmíchám 300 g cukru. Povařím 20 minut, ne déle, a ne přikryté. Marmeláda pěkně zhoustne. Před plněním do skleniček vytáhnu skořici. Hotovou marmeládu zavařím ve vodní lázni.

Turecko O ničivých slevách a zasílání poštou

Za poslední dva roky mě oslovila téměř stovka internetových obchodů, od malinkých přes speciálně zaměřené na gourmet produkty nejvyšší kvality až po obří e-shopy, které prodávají, cokoliv prodat lze, a prodávají toho nemálo. Větší část byla českých, mnoho slovenských a zbytek vlastně z celého světa. často jejich majitelé psali hned v úvodu, že jsou jiní. Že si s nimi užiju úspěchu a obratu a pohody. Sice nenapsali, v čem jsou jiní, ale to už je jedno. 

Nejde jen o to, že nechci svoje zboží dodávat do tohoto anonymního, plochého systému, ničícího krásný vztah mezi prodávajícím a kupujícím. Jde přímo o můj bytostný nesouhlas s existencí prodeje dobrot po síti. Snad lze takto prodávat elektroniku, to překousnu, ale potraviny? Je to pro mě ze stejné kategorie jako pivo v petce, olizování nože, sex po síti, diskonty, přání k Vánocům či kopačky via sms, fastfoody a to nejhorší vůbec - slevové portály. Žijeme v době, kdy máme pocit, že TO potřebujeme. Cokoliv.
...
Dokonce už delší dobu uvažuju o tom, že zruším i zasílání marmošek poštou. Sice nemáme e-shop, ale pokud někdo napsal e-mailem, že chce marmošky poslat, poslali jsme mu je. Ovšem s velkou prodlevou, někteří se možná ani nedočkali a několik zákazníků čekat ani nechtělo. Nedivím se jim. Žijeme v době, kdy si myslíme, že vše musíme mít hned, protože za to „zaplatíme“, a pomalu, ale jistě ztrácíme povědomí o tom, jak dlouho se produkuje dobrý med, pečou domácí koláče, vaří opravdové pivo či kvalitní marmeláda.

Moje cesta z města na šumavskou a následně novohradskou samotu mě přesvědčila, že je to jinak. Většinu věci prostě nepotřebujeme a na zbytek si klidně chvilku počkáme. Koneckonců, na nejlepší čokoládu světa Amedei z Itálie čekám také dlouho, stejně jako na dobré portské nebo moravský muškát. Popoženu snad nervozitou přírodu nebo producenta? Tak maximálně popoženu sama sebe k infarktu.
...
Proč jsem posílání zatím nezrušila? Ačkoliv posíláme marmelády poštou neradi a necháváme vás čekat mnohdy měsíce, víme, že přece nemůže každý z Ostravy, Ústí, Japonska, Spojených států, Brazílie, Austrálie, Koreje a dalších desítek zemí, kde rádi mlsají naší marmošku, dorazit na Šumavu. Což je bohužel škoda. Raději bych vás přivítala u nás doma!

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12