Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Křen selský (Armoracia rusticana)

  9:00aktualizováno  9:00

Křen selský | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Křen seslký je vytrvalá bylina dorůstající až 1 metr vysoko. Má složené květenství, nejdůležitější je ovšem kořen štiplavé chuti, až 60 cm dlouhý.  

Stanoviště: galDaří se mu na otevřeném slunečném místě v lehké, dobře zkypřené, pokud možno vlhké úrodné půdě.
 
Období květu: Kvete od května do července.

Použitelné části: Sbírají se listy a kořeny.

Léčivé účinky: Nastrouhané kořeny podporují trávení a působí proti kašli

Bylinková kuchyně: Do salátů se přidávají křenově listy, oblíbená je také do zelí, pomazánek, nebo jako hlavní přísada do křenové omáčky.

. Křenová studená omáčka s řeřichou

PRO 2 OSOBYgal

Příprava: 10 minut


* 150 ml bílého jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* 4 lžíce čerstvého křenu
* sůl a cukr
* citronová šťáva
* 150 ml šlehačky
* 1 balení mladé řeřichy

1. Kousek křenu oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Jogurt důkladně promícháme s majonézou, nastrouhaným křenem, troškou cukru, citronovou šťávou a podle chuti osolíme. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

2. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a zlehka ji přimícháme do omáčky. Podáváme s lístky mladé řeřichy jako doplněk ke smaženým zeleninovým pokrmům, masu, rybám apod.

Autoři:




Nejčtenější

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.