Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gorilího samce Richarda krmí lžičkou, aby nechal nažrat samice a mláďata

Krmení goril přes mříže a přímý kontakt s nimi má svoje důvody - chovatelé zvířata nejen nakrmí, ale mají přitom pod kontrolou i jejich krmné dávky a zdravotní stav. Navíc s nimi současně trénují i různé pozice potřebné na případná veterinární vyšetření, která jsou díky tomu možná bez uspání, což je pro každé zvíře šetrnější.

Ve vnitřní expozici Pavilonu goril v pražské zoo mají gorily - a z druhé strany chovatelé - přístup ke dvěma samostatným mřížím. Zatímco tedy u jedné Richard dostává během oběda krmení ze lžičky, u druhé se mezitím u žrádla střídají samice s mláďaty; a to v určitém pořadí, podle jejich postavení v hierarchii skupiny. Na průběh krmení u obou mříží se můžete podívat na dvou videích, sestříhaných z videozáznamu z kamer v pavilonu.

Oběd, který gorily u mříže dostávají, ale zdaleka není hlavním chodem jejich jídelníčku, jak by se nezasvěceným mohlo zdát. „To, čemu říkáme oběd, je v podstatě potravinový doplněk obsahující hlavně bílkoviny, vitamíny a minerály. Vydatnou snídani totiž gorily dostanou ráno v ložnicích, důležítý je pro ně ale i okus rozhozený dopoledne po expozici spolu se zeleninou a odpoledne se zeleninou a ovocem,“ vysvětluje kurátor primátů Zoo Praha Vít Lukáš. 

Oběd dostávají všichni členové gorilí skupiny stejný. Jen ho Richard baští lžičkou, aby ho chovatelé co nejdéle udrželi u mříže, a samice v podobě koule, aby se stihly u druhé mříže i s oběma mláďaty prostřídat a v klidu si svoji porci sníst.

Každý den v týdnu přitom gorily mají k obědu něco jiného, protože složení ´těsta´ se různí. „Někdy je to čistý tvaroh, ale většinou směs, která může obsahovat brambory, tvaroh, různé druhy obilných kaší, v případě potřeby i přidané vitamíny,“ popisuje kurátor. (Co všechno mívají gorily v lidské péči na jídelníčku, čtěte zde). 

Krmení je ideální čas na trénink. Jídlo je jasná motivace

„Samce Richarda krmíme lžičkou po malých soustech jen proto, aby se zabavil na delší chvíli a nechal v klidu nažrat samice s mláďaty. Když mu žrádlo dojde, dávají mu chovatelé malé kousky zeleniny či ovoce a trénují s ním například bezpečný postoj s roztaženýma rukama, ukázání zad, kontrolu dutiny ústní a podobně,“ vysvětluje kurátor primátů Vít Lukáš. 

Richardovo krmení sice na videu vypadá jako idylka, chovatelé ale při něm musí být neustále ve střehu. Proto je potřeba trénovat i zmíněný bezpečný postoj, aby měl gorilí samec ruce roztažené na celou šíři mříže. „I přes relativně důvěrný vztah, který chovatelé s jednotlivými zvířaty mají, si musíme hlídat, aby po nás Richard nemohl rychle chňapnout,“ vysvětluje kurátor.

Richard se nechá bez problémů krmit lžičkou.

Trénink bezpečného postoje gorilího samce u mříže

Richard si užívá odměnu za spolupráci při tréninku.

Stříbrohřbetý gorilí samec totiž při krmení zdaleka není tak trpělivý jako samice s mláďaty. „Ve chvíli, kdy ho trénink přestane bavit,  je schopný z ničeho nic zařvat či zabouchat vší silou do mříží. Případně nám občas skrz mříže nabídne větev ´na výměnu´ (viz vysvětlení v textu níže, pozn. red.) a přitom se nás s ní snaží zasáhnout,“ popisuje Lukáš situace, které nejsou vzhledem k vzrůstu a téměř dvoumetrákové váze gorilího samce nijak příjemné a záviděníhodné.   

Shinda se vždycky snaží vymámit něco navíc, tak spolupracuje

Zatímco je Richard krmením a tréninkem spolehlivě zaměstnán na jedné straně expozice, většinou u mříže hned vedle okna do přípravny (na kterou také velice dobře vidí návštěvníci), u druhé mříže v zadní části expozice se mezitím střídají samice a mláďata. I s těmi chovatelé během krmení stíhají i trénovat.

Jako vedoucí samice chodí první na žrádlo vždycky Shinda. I přesto, že to v poslední době vypadalo, že Shinda ztrácí svoji pozici, kdy se před ni snažila dostat Kijivu (více v článku zde), je v hierarchii skupiny stále první. „A mláďata dostávají podle toho, jak si přijdou, ta zatím žádná pravidla dodržovat nemusí. I když Nuru většinou nechodí sám, ale na oběd většinou „jezdí“ na Kambiných zádech,“ konstatuje s úsměvem kurátor a chovatel v jednom. Podívejte se:

Z videozáznamu je patrné, že když se nažere i Bikira, tedy poslední člen skupiny, přijde Shinda zpátky k mříži, aby vyloudila nějaký přídavek. „Nejčastěji - a to platí pro všechny naše gorily - se snaží procpat mříží větvičky či dřevitku a výměnou za to dostat něco dobrého,“ popisuje Lukáš.

To se totiž tato zvířata naučila během tréninků, kdy mají chovatelům podávat prázdné kelímky od jogurtu či tvarohu, nebo podat něco, co jim (nebo návštěvníkům) spadlo do expozice či výběhu. „Občas se stane, že například chovateli při krmení vypadne lžička,“ dodává kurátor. Pomoci to může i v případě, že by gorily někde v expozici či výběhu něco utrhly. Což se naštěstí téměř nestává, ale chovatelé chtějí být připraveni na všechno.  

Nedočkavá Shinda nahlíží před krmením k chovatelům do přípravny.
I Kamba si umí svůj příděl vychutnat.
Samice Kijivu, matka obou mláďat, soustředěná na svůj úlovek.

Na videu chovatelka po Shindě nechce dřevitku ani větve, ale naučené cviky. „Konkrétně aby jí ukázala břicho, které musí „přilepit“ na mříž a nechat si ho od chovatele prosahat. To je součástí tréninků na veterinární vyšetření bez potřeby zvířata uspat,“ vysvětluje Lukáš.

Gorily přitom na chovatele zkoušejí všechno možné, jen aby odměnu dostaly. „Proto je vidět, jak Shinda nastavuje předloktí, což je zase součástí tréninku na odběr krve. Záhy ale pochopí, že po ní chovatelka chce jiný cvik, a tak nastaví břicho k mříži a nechá si ho promnout, tudíž za to posléze dostane odměnu,“ popisuje záznam tréninku kurátor.

Autoři:

Podpořte gorily

Přispějte na ochranu ohrožených druhů živočichů v jejich domovině. Zoo Praha vyhlásilo novou sbírku. Své příspěvky posílejte na bankovní účet číslo:

43–680 466 0247 / 0100

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match
Dokonalá výbava pro vaše miminko? Vyhrajte balíček NUK Perfect Match

Vybrat správnou kojeneckou lahvičku či dudlík bývá často obtížné. My vám však s výběrem rádi pomůžeme. Zapojte se do naší soutěže a získejte...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025