Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

aktualizováno 
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy poměrně běžné a dostupné suroviny. A můžete se pustit do grilování, při kterém se budete cítit jako u moře.

Na křupavé italské topinky zvané crostini můžete využít třeba ciabattu, lehké jižní pečivo, které není problém upéct doma podle našeho receptu (zde).

Příprava lahodné zeleninové směsi z grilovaného lilku a rajčat, doladěná chutí cibule, česneku a bazalky, kousky mozzarelly a ančoviček, nemůže být jednodušší. A voňavější. Takže si ji určitě užijete.

Lilku se nebojte, jeho příprava je snadná

Lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“ - kapičky tekutiny, které se na nich cca za 10 až 15 minut objeví, setřete do papírového ubrousku. Pak kolečka lilku pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte grilovat.

Fotogalerie

Na pánvičce orestujte na olivovém oleji nadrobno pokrájenou červenou cibulku (má jemnější chuť) a dva najemno nasekané stroužky česneku, abyste probudili jejich chuť. Přidejte pár rajčat nakrájených na kolečka, osolte, opepřete, promíchejte a nechte propéct.

Pro dodání slané chuti si připravte pár ančoviček, které nechte na chvilku louhovat v čisté vodě, stáhnete z nich slanost, která je pro někoho příliš ostrá. Po chvilce vodu slijte a filetky natrhejte na kousky, které dílo dochutí.

Na pánev k rajčatům přidejte ještě jemně nasekané oregano a můžete pánev se zeleninou stáhnout z grilu. Promíchejte, změklá rajčata pomačkejte a pak ze směsi vytahejte slupky z rajčat, které z nich krásně sklouzly.

Z obou stran opečené plátky lilku pak nadrobno pokrájejte a do voňavé směsi přimíchejte, přidejte pár lístků bazalky a podle chuti dosolte. „Todle je ta vůně, co cítíš ve Středozemí na dovolený z každý hospody,“ libuje si spokojeně Pohlreich.

Pak už jen lehce opečte ciabattu, podélně rozkrojenou a pokapanou olivovým olejem, naneste na ni směs lilku s rajčaty, přidejte pár kousků mozzarelly - natrhané a dochucené bazalkou a olivovým olejem, nezapomeňte ani na pár kousků ančoviček, a pusťte se do hodování.

Vyzkoušet si můžete i pálivé sýrové nebo krabí crostini podle Nigelly Lawsonové (recepty najdete v článku zde).

Lilek stojí za hřích. A podoby může mít různé

Italové si s přípravou lilku narozdíl od většiny z nás umí poradit a vykouzlit z něj baštu, kterou si s chutí dáte znovu a znovu. Právě italská kuchyně i pro mě lilek objevila jako zeleninu, kterou stojí za to přibrat v kuchyni do party. Stačí jednou ochutnat kombinaci lilku, olivového oleje, rajčat, mozzarely a bazalky (podrobný recept na lilkové lasagne podle Itala Emanuela Ridiho najdete zde):

Další zajímavé grilovací recepty, které se dají posbírat při cestách křížem krážem po Evropě, předvede Pohlreich v nedělním premiérovém dílu primáckého pořadu Rozpal to šéfe! Pokud už u grilu nevíte roupama co by, bude o pro vás ideální inspirace.

Autor:




Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.