Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací orgie s Pohlreichem po italsku: topinky s lilkem i ančovičkami

aktualizováno 
Za vůní a chutí kuchyně Středomoří nemusíte nikam cestovat, snadno ji dostanete i na svou zahradu. Stačí koupit pěkný lilek, rajčata, olivový olej, česnek, bazalku, ančovičky, mozzarellu. Tedy poměrně běžné a dostupné suroviny. A můžete se pustit do grilování, při kterém se budete cítit jako u moře.

Na křupavé italské topinky zvané crostini můžete využít třeba ciabattu, lehké jižní pečivo, které není problém upéct doma podle našeho receptu (zde).

Příprava lahodné zeleninové směsi z grilovaného lilku a rajčat, doladěná chutí cibule, česneku a bazalky, kousky mozzarelly a ančoviček, nemůže být jednodušší. A voňavější. Takže si ji určitě užijete.

Lilku se nebojte, jeho příprava je snadná

Lilek pokrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“ - kapičky tekutiny, které se na nich cca za 10 až 15 minut objeví, setřete do papírového ubrousku. Pak kolečka lilku pokapejte olivovým olejem, opepřete a dejte grilovat.

Fotogalerie

Na pánvičce orestujte na olivovém oleji nadrobno pokrájenou červenou cibulku (má jemnější chuť) a dva najemno nasekané stroužky česneku, abyste probudili jejich chuť. Přidejte pár rajčat nakrájených na kolečka, osolte, opepřete, promíchejte a nechte propéct.

Pro dodání slané chuti si připravte pár ančoviček, které nechte na chvilku louhovat v čisté vodě, stáhnete z nich slanost, která je pro někoho příliš ostrá. Po chvilce vodu slijte a filetky natrhejte na kousky, které dílo dochutí.

Na pánev k rajčatům přidejte ještě jemně nasekané oregano a můžete pánev se zeleninou stáhnout z grilu. Promíchejte, změklá rajčata pomačkejte a pak ze směsi vytahejte slupky z rajčat, které z nich krásně sklouzly.

Z obou stran opečené plátky lilku pak nadrobno pokrájejte a do voňavé směsi přimíchejte, přidejte pár lístků bazalky a podle chuti dosolte. „Todle je ta vůně, co cítíš ve Středozemí na dovolený z každý hospody,“ libuje si spokojeně Pohlreich.

Pak už jen lehce opečte ciabattu, podélně rozkrojenou a pokapanou olivovým olejem, naneste na ni směs lilku s rajčaty, přidejte pár kousků mozzarelly - natrhané a dochucené bazalkou a olivovým olejem, nezapomeňte ani na pár kousků ančoviček, a pusťte se do hodování.

Vyzkoušet si můžete i pálivé sýrové nebo krabí crostini podle Nigelly Lawsonové (recepty najdete v článku zde).

Lilek stojí za hřích. A podoby může mít různé

Italové si s přípravou lilku narozdíl od většiny z nás umí poradit a vykouzlit z něj baštu, kterou si s chutí dáte znovu a znovu. Právě italská kuchyně i pro mě lilek objevila jako zeleninu, kterou stojí za to přibrat v kuchyni do party. Stačí jednou ochutnat kombinaci lilku, olivového oleje, rajčat, mozzarely a bazalky (podrobný recept na lilkové lasagne podle Itala Emanuela Ridiho najdete zde):

Další zajímavé grilovací recepty, které se dají posbírat při cestách křížem krážem po Evropě, předvede Pohlreich v nedělním premiérovém dílu primáckého pořadu Rozpal to šéfe! Pokud už u grilu nevíte roupama co by, bude o pro vás ideální inspirace.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.