„Založili jsme na Facebooku skupinu, kam se může přihlásit každý, kdo by se chtěl na domácí pivní kuchařce podílet. Zhruba po měsíci už máme zhruba 80 receptů. A paralelně pracujeme na teoretické části, která bude součástí publikace,“ říká Radek Michel, jeden ze spoluzakladatelů projektu, který se zároveň stará i o návrh grafiky budoucí kuchařky.
Odborným dozorem a manažerem „vařičky“ je Petr Novotný, který je jednak sám zkušeným vařičem, ale zároveň tvoří i internetové stránky, kde publikuje i různé teoretické stati o vaření piva. „Já mám výhodu, že mám chemické vzdělání, takže mohu pomoct vysvětlit, co se při výrobě piva děje a proč se to děje. Právě tímto by měla být tato naše kuchařka jedinečná. Na našem knižním trhu, ale ani v zahraničí podle mě podobná publikace chybí. Nechceme přinést jen soubor receptů, ale zároveň vysvětlit trošku teorie, což při vaření zvětšuje pravděpodobnost lepšího výsledku,“ popisuje Novotný.
V knize se počítá s popisem jednotlivých surovin, které jsou k vaření potřeba, jednotlivých procesů jako je rmutování, horká fáze vaření piva či chlazení mladiny. Nebudou chybět ani tipy na potřebné vybavení každého správného domovařiče.
Domovařiči by chtěli shromáždit kolem 150 receptů. Vyberou z nich asi stovku nejlepších a doplní je teoretickou částí. „Mojí tajnou touhou je vydat kuchařku do Vánoc, ale k tomu je ještě dlouhá cesta. Vždyť ještě ani nemáme vydavatele,“ směje se.