Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


České kuchařské knihy se zúčastní světového finále kuchařských Oscarů

aktualizováno 
Šest českých kuchařek se zúčastní soutěže Gourmand World Cookbook Awards. Jsou mezi nimi i knižní trháky Poklady klasické české kuchyně Romana Vaňka či Hovory s řezníkem od Jany Florentýny Zatloukalové.

Kvalitní kuchařská kniha je v kuchyni základním pomocníkem. | foto: Profimedia.cz

Soutěž Gourmand World Cookbook Awards je prestižní soutěží v oboru kuchařských knih a soutěží se v několika oborech. Hodnotí se například nejlepší kniha pro profesionály, nejlepší první knižní počin či například nejlepší kniha typu krok za krokem.

O soutěži

Prestižní světová soutěž o nejlepší kuchařskou knihu  Gourmand World Cookbook Awards byla založena Edouardem Cointreau v roce 1995 a každým rokem vyhodnocuje nejlepší kuchařské knihy a knihy o víně z celého světa.

Do soutěže se letos přihlásilo několik tisíc knižních titulů ze 171 zemí světa. V prvním kole porota vybrala TOP 5 jednotlivých kategorií, ty pak půjdou do finále, které se uskuteční 23. února 2013 v Paříži v Le Carrousel du Louvre.

Ne náhodou se do finále dostala vydavatelství, která se na českém trhu podílejí na vydání skutečně zajímavých kuchařských knih, tedy Pražský kulinární institut a nakladatelství Smart Press.

První z nich bodovalo knihou Poklady klasické české kuchyně v kategorii pro profesionály a kuchařkou Sushi doma v kategorii krok za krokem (právě vychází i v elektronické podobě). "Je to pro nás první podobné ocenění a vyhlašování vítězů se určitě zúčastníme," tvrdí Roman Vaněk, majitel Prakulu.

U Smart Press se do finále dostala prvotina Martina Škody Škoda nevařit, originální hudební kuchařka. Úspěšná byla i autorka dnes už téměř kultovní Kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová (nyní i elektronicky), která uspěla v kategorii monotematických kuchařek titulem Hovory s řezníkem.

Čtveřici doplňuje v kategorii snadných receptů nijak mediálně propagovaná kuchařka Jezte česky a Cesta ke kuchařské čepici Romana Dolejše.

V únorovém finále se české tituly utkají v klání s reprezentanty ostatních zemí. Uvidíme, zda některý z českých adeptů bude úspěšný. Doposud jediným českým vítězným zástupcem byla v roce 2008 Lenka Požárová se svojí sérií "jednodruhových" kuchařek Což takhle dát si...

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.