Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští kuchaři se vrátili z Lyonu s cenou za nejlepší vepřový chod

aktualizováno 
Radek David společně s kolegou Janem Horkým se vrátili s francouzského Lyonu, kde si ze soutěže International Catering Cup přivezli cenu za nejlepší vepřový chod. Tuto soutěž Radek David miluje. Je podle něj úžasná tím, že soutěžícím dává naprosto rovné a spravedlivé podmínky.

Radek David s kolegou Janem Horkým poté, co vyfasovali soutěžní rondon. | foto: Radek David

„Na této soutěži je skvělé, že všechny týmy mají stejné zadání, mají stejné suroviny ve stejné kvalitě. Takže nikdo se nemůže vymlouvat. Dostanu 40 vajíček a jak s nimi naložím, je už na mně. A když něco pokazím, mám smůlu,“ popisuje podmínky Radek David, který šéfuje restauracím La Veranda a Babiččina zahrada. Jeho týmovým kolegou byl Jan Horký z Francouzské restaurace pražského Obecního domu. Tým pak doplňovali Tomáš Levý z Red Pifu a komisař Martin Svatek z hotelu Nautilus.

Je perfektní, že každý tým zná zadání předem, takže může trénovat. „Třeba paštika v těstě. To je u nás výjimečná věc, ale ve Francii se považuje za lahůdku a koupíte ji v každém supermarketu,“ popisuje.

Fotogalerie

Účast na podobné soutěži se pak odráží i na rozvíjení nových technik, získávání nových chutí. Takže když během roku kuchař trénuje na soutěž a jídlo se skutečně mistrovsky naučí, mohou se na nej časem těšit i hosté v podniku, kde pracuje.

„Trénovat se musí. Když máte volno, tak místo abyste vzal děti za zábavou, jdete trénovat,“ říká. To je stinná stránka každé profese, která se má dělat naplno. 

Kuchaři na podobné úrovni už to nedělají proto, aby získali pár dobře znějících řádek do životopisu, ale pro dobrý pocit, že v profesi někam posouvají a samozřejmě posouvají i ten svůj podnik.

International Catering Cup je ideálním kolbištěm pro kuchaře, kteří ještě pracují v reálných podmínkách každodenního provozu. Něco jiného je „příbuzný“ věhlasný Bocuse D´or. Příbuzný v tom, že se v Lyonu vaří ve stejných kuchyních. Ale také zároveň jiný, ač se prestiž obou soutěží pomalu vyrovnává.

Vítězný chod

Vítězný chod

Vítězný chod

  • Krvavé jelítko z bůčku a nožiček, špenátová sedlina a chorizo
  • Kroketa z rozdušených líček, bramborová terina a kapusta
  • Vepřová panenka v sušené šunce, pyré z celeru a pastinaku, turnírovaný žampion

„Zúčastnit se přímo Bocuse D´or je pro nás v podstatě nereálné. Tam jsou týmy, kteří jen trénují, nechodí do práce. Stojí za nimi velcí sponzoři a jejich účast nebo vítězství je pak důvodem k celonárodní hrdosti a prestiže. Mají dokonce tréninkovou kuchyň, která věrně simuluje soutěžní prostředí a trénuje se tam do takových detailů, že se trénuje i pohyb mezi značkami na podlaze, aby se dokonale sesynchronizovaly pohyby mezi jednotlivými členy týmu,“ popisuje kuchař týmové soutěžení, které je podle něj o několik levelů výš.

Běžní kuchaři si startovné v soutěži platí sami, do letošního International Catering Cupu to bylo 800 eur za tým. Pak jsou rádi, když je podpoří někdo, kdo jim poskytne suroviny na trénování.

Nicméně soutěže jsou otevřené, u nás i venku. Může se přihlásit každý, porota vybírá finalisty a pravidla si určí sama. Třeba ve Francii se posuzovalo, jaké mají týmy renomé, zda už se soutěže zúčastnily a jak dopadly. A pak se přibírají nováčci, u kterých se zkoumá jejich kvalita v mateřské zemi a působí jako takový svěží vítr.

Celou tou organizací se buduje prestiž soutěže, o to bojují jednotlivé organizační týmy. Cílem je přitáhnout nejlepší kuchaře z celého světa. Podobně třeba jako u tenisových turnajů. Jen tu na vítěze nečekají statisícové dolarové odměny, ale jen vědomí, že do své restaurace přitáhnou hosty.

Účastnit se (úspěšně) mezinárodních soutěží je výborné, ale i u nás se zápolí o místo na slunci. „Naše největší asociační soutěž je Kuchař roku a Cukrář roku a pak Gastro Hradec, které je největší soutěží studené kuchyně. A pro mladé kuchaře se pořádá Gastro junior, která se teď nedávno konala v Brně,“ vypočítává Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů.

Úspěch v národním kole Kuchaře roku je pak startem k účasti na mezinárodní úrovni. „Global Chef Challenge organizuje Světová kuchařská organizace. Vítězové národních kol absolvují semifinále jednotlivých regionů, u nás v Praze se například bude na podzim konat semifinále pro centrální Evropu,“ popisuje Kubec.

Mimo tuto soutěž zaštítěnou Mezinárodní asociací pak existují ještě mezinárodní soutěže, které pořádají jednotlivé země s mezinárodní účastí. „A velmi významná je kuchařská olympiáda, která se koná jednou za čtyři roky v Erfurtu, loni na podzim bylo třeba mistrovství světa v Lucembursku,“ vypočítává prezident.

Jezdí se na různé poháry, třeba na American Culinary Cup. Je to jako ve sportu. Soutěží se všude a pořád, záleží jen na tom, jak je který z těch závodů významný a jakou má mezi kuchaři prestiž a podle toho si kuchaři vybírají. Alespoň ti, kteří nechtějí být do konce života uvázaní ke sporáku podřadné restaurace a cítí, že mají na víc.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Další z rubriky

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Röchling Automotive Kopřivnice s.r.o. - Marcela Babišová
Operátor výroby

Röchling Automotive Kopřivnice s.r.o. - Marcela Babišová
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 20 000 - 22 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.