Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Internetový kurz vaření pod drobnohledem. Co od něj lze čekat

aktualizováno 
Kurz Kulinářské umění nabízí domácí výuku pro ty, kdo chtějí zlepšit své schopnosti v kuchyni. Podle zakladatele školy, kuchaře Jiřího Roitha, tu najdou všechno na jedné hromadě a naučí se nevařit podle receptů, ale pochopit, proč se všechno dělá tak, jak se to dělá. A jak to dělat správně.

Projekt slibuje, že připraví celkem 80 lekcí, které by měly pokrýt základy kulinářského umění od základů k pokročilým technikám. Zde se skrývá riziko: když si koupíte plné školné, budete muset na tvorbu nových videí trošku počkat. Do konce roku jich bude zhruba 30, každý měsíc pak budou přibývat zhruba po dvou.

„Nevymýšlím nic světoborného, to vše už bylo vymyšleno. Jen se pokouším převést zkušenosti z Kanady, kde jsem absolvoval školu, do praxe,“ popisuje Roith (více o předchozí praxi zde).

Kolik se zaplatí

Roith chce hlavně spolupracovat s učňovskými školami a nabízí licenci žákům po dobu jejich studia za tisícikorunu, což je zanedbatelná částka. „Máme vyzkoušeno, že žáky to baví víc než suchá výuka ve škole,“ popisuje Roith.

Fotogalerie

Kurz je určen i pro hobby kuchaře, ti za roční školné zaplatí tři tisíce korun (to neni ani tolik, co za běžný kurz s kuchařem), profesionální licence stojí asi šest tisíc korun, ale je myšlena tak, že platí pro tři lidi v restauraci, například pro majitele a dva kuchaře. Navíc dostanou receptury i s kalkulacemi.

Ty fungují jako on-line kalkulátor, a tak si můžete hrát například s hodnotou Food Cost a pozorovat, jak se mění prodejní cena za porci v závislosti na nákladech na provoz restaurace. Food Cost zjednodušeně řečeno vyjadřuje náklady na provoz, mzdy, energie, nájmy a ceny vstupních surovin započítané do ceny každého jídla.

V běžné restauraci se pohybuje kolem 33 %, což znamená, že když vás suroviny na potravinu stojí padesátikorunu, měli byste jídlo prodávat za 150 Kč, abyste pokryli vše ostatní včetně 10–15% zisku. To jsou věci, které se bohužel většina kuchařů ve škole nenaučí a pracně to odkoukávají až za provozu. Někteří majitelé restaurace to neznají vůbec a zkrachují.

To přece můžu najít na You Tube

Může se hodit

Chybí Vám v kuchyni kuchyňské vybavení nebo spotřebiče? Zadejte si poptávku zdarma na AAAPOPTÁVKA.CZ a ušetřete až 30% z běžných cen.

Tak zní první otázka, kterou si položí všichni, kdo se ptají na smysl podobné školy. „My se tak ptáme taky, takže než něco natočíme, děláme si taky podobný průzkum trhu. Jenže když se dáte do skutečně důkladného hledání, jasných návodů je opravdu málo. Zato najdete hodně balastu a nesprávných postupů,“ popisuje Jiří Roith nebezpečí, kdy na internet může dát kdokoliv cokoliv a ostatní to berou jako jistotu.

Internetová škola nebude pro toho, kdo rád chodí na kurzy vaření a bere to jako společenskou příležitost. Doma s tabletem vedle kuchyňského prkýnka se s hezkou slečnou neseznámíte. Ale zažili jste někdy kurz, kde by s vámi trpělivě zkoušeli krouživý způsob krájení nožem? Většinou jsou rádi, když už dokážete ukrojit cibuli a nenechat na desce vlastní krev.

To podle videa můžete zkoušet do nekonečna, než techniku zvládnete. Podle,hesla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. I zkušený kuchař potvrdí, že nové jídlo je potřeba uvařit několikrát, než to přestane být věc náhody, ale rutiny.

Je to sice fráze, ale platí to

Internetová škola tvrdí, že vás nechce učit recepty, ale naučit vařit. To zní hezky, ale většina lidí na to jde cestou jednotlivých receptů. V tom se však liší začátečníci od pokročilých kuchařů.

Klasické kuchařské školy však nemají jinou cestu. Když vypíšou kurz české kuchyně, nemohou ukazovat jen základy, musejí taky něco uvařit. Dobří lektoři během kurzu umějí zobecňovat, ti méně dobří už méně.

Když jsme před časem psali, že kdo se provaří prvním dílem Vaňkových „pokladů“, může si otevřít hospodu, tak tady se nabízí možnost zvládnout ještě více a zvládnout základy jakékoliv kuchyně. Každopádně vám dá svobodu k tomu, že mrknete například na internetový recept nebo postup a poznáte, kdy by to mohlo zafungovat, nebo zda tam píšou nesmysly.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Další z rubriky

Pacientka s roztroušenou sklerózou Hana Vágnerová a adiktolog Tomáš Zábranský v...
Konopní pacienti jsou běžně udáváni okolím, řekl v Rozstřelu Zábranský

Léčba konopím je v České republice již čtyři roky legální, přesto je konopí od února v lékárnách nedostupné. Podle adiktologa a lékaře Tomáše Zábranského jde...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Vyvrtat cokoliv do umakartu je vždy riziko.
PORADNA: Vrtání do umakartu je jako detektivka. Pomohou speciální hmoždinky

Přistěhoval jsem se do panelového bytu s umakartovým jádrem a chtěl bych si na něj přivrtat držák na sprchu. Jak ji upevnit do tak měkkého materiálu, aby...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.