Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře naporcujte sekyrou a šoupněte ho se zeleninou do jednoho hrnce

aktualizováno 
Dobře zapamatovatelný, jednoduchý, zdravý a vynikající je recept na kuře, který si Laďa Kerndl přivezl z Manily. Tam ho vaří v hliněné nádobě, vám postačí pořádný široký kastrol. A nezapomeňte na sekyru na naporcování. Velice dobře se s ní totiž porcuje maso, které obsahuje kosti.

"Zelenina to zahustí, brambory natáhnou tu chuť, je to vynikající. Servíroval bych to v kotlíku," říká nad talířem kuřete připraveného po filipínsku šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jednoduchý exotický recept je mu evidentně sympatický i proto, že do sebe člověk nenásilnou formou dostane i zeleninu, kterou ne každý zbožňuje.

Recept na filipínské kuře krok za krokem

Připravte si jedno kuře, rozpůlené a naporcované asi na deset kousků, 2 zelené a 2 červené papriky, 2 cibule, 2 paličky česneku, 2 rajčata, 2 větší brambory, 2 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 celé pepře, mletý pepř a sůl.

Láďa Kerndl odkoukal na Filipínách, že tam kuře porcují sekyrou, tak to dělá
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na

Kuře naporcujte na deset kousků a poskládejte do širokého kastrolu.

Zeleninu můžete pokrájet na poměrně velké kusy.
Pokrájenou zeleninu přihoďte do hrnce k naporcovanému kuřeti.
Ke kuřeti a zelenině přidejte přiměřené množství vody (aby bylo maso potopené)

Očištěné papriky pokrájejte na větší kusy, cibule na osminky, česnek rozdělte na stroužky a oloupejte, rajčata pokrájejte. Všechnu zeleninu kromě brambor přidejte ke kuřeti do kastrolu nebo nižšího hrnce se širokým dnem. Vše zalijte vodou, ale jen přiměřeně, výsledkem nemá být polévka. A dejte zhruba na hodinu vařit.

Brambory ke směsi přidejte až jako poslední, dvacet minut před koncem varu. Silný vývar s kuřecím masem, zeleninou a brambory podávejte na hlubokém talíři, jako příloha je výborné pečivo.

Tento a další recepty přinese Česko na talíři z moravských Boskovic s šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem v nedělní podvečer na televizi Prima family. Připravíte podle něho i židovský kaviár z drůbežích jater a vařených vajec, svíčkovou pečeni s omáčkou z raků i černohorskou cibulačku s pivním sýrem.

Autor:




Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.