Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuře naporcujte sekyrou a šoupněte ho se zeleninou do jednoho hrnce

aktualizováno 
Dobře zapamatovatelný, jednoduchý, zdravý a vynikající je recept na kuře, který si Laďa Kerndl přivezl z Manily. Tam ho vaří v hliněné nádobě, vám postačí pořádný široký kastrol. A nezapomeňte na sekyru na naporcování. Velice dobře se s ní totiž porcuje maso, které obsahuje kosti.

"Zelenina to zahustí, brambory natáhnou tu chuť, je to vynikající. Servíroval bych to v kotlíku," říká nad talířem kuřete připraveného po filipínsku šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jednoduchý exotický recept je mu evidentně sympatický i proto, že do sebe člověk nenásilnou formou dostane i zeleninu, kterou ne každý zbožňuje.

Recept na filipínské kuře krok za krokem

Připravte si jedno kuře, rozpůlené a naporcované asi na deset kousků, 2 zelené a 2 červené papriky, 2 cibule, 2 paličky česneku, 2 rajčata, 2 větší brambory, 2 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 celé pepře, mletý pepř a sůl.

Láďa Kerndl odkoukal na Filipínách, že tam kuře porcují sekyrou, tak to dělá
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na

Kuře naporcujte na deset kousků a poskládejte do širokého kastrolu.

Zeleninu můžete pokrájet na poměrně velké kusy.
Pokrájenou zeleninu přihoďte do hrnce k naporcovanému kuřeti.
Ke kuřeti a zelenině přidejte přiměřené množství vody (aby bylo maso potopené)

Očištěné papriky pokrájejte na větší kusy, cibule na osminky, česnek rozdělte na stroužky a oloupejte, rajčata pokrájejte. Všechnu zeleninu kromě brambor přidejte ke kuřeti do kastrolu nebo nižšího hrnce se širokým dnem. Vše zalijte vodou, ale jen přiměřeně, výsledkem nemá být polévka. A dejte zhruba na hodinu vařit.

Brambory ke směsi přidejte až jako poslední, dvacet minut před koncem varu. Silný vývar s kuřecím masem, zeleninou a brambory podávejte na hlubokém talíři, jako příloha je výborné pečivo.

Tento a další recepty přinese Česko na talíři z moravských Boskovic s šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem v nedělní podvečer na televizi Prima family. Připravíte podle něho i židovský kaviár z drůbežích jater a vařených vajec, svíčkovou pečeni s omáčkou z raků i černohorskou cibulačku s pivním sýrem.

Autor:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.