Kuře naporcujte sekyrou a šoupněte ho se zeleninou do jednoho hrnce

  • 66
Dobře zapamatovatelný, jednoduchý, zdravý a vynikající je recept na kuře, který si Laďa Kerndl přivezl z Manily. Tam ho vaří v hliněné nádobě, vám postačí pořádný široký kastrol. A nezapomeňte na sekyru na naporcování. Velice dobře se s ní totiž porcuje maso, které obsahuje kosti.

"Zelenina to zahustí, brambory natáhnou tu chuť, je to vynikající. Servíroval bych to v kotlíku," říká nad talířem kuřete připraveného po filipínsku šéfkuchař Jaroslav Sapík. Jednoduchý exotický recept je mu evidentně sympatický i proto, že do sebe člověk nenásilnou formou dostane i zeleninu, kterou ne každý zbožňuje.

Recept na filipínské kuře krok za krokem

Připravte si jedno kuře, rozpůlené a naporcované asi na deset kousků, 2 zelené a 2 červené papriky, 2 cibule, 2 paličky česneku, 2 rajčata, 2 větší brambory, 2 chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 celé pepře, mletý pepř a sůl.

Láďa Kerndl odkoukal na Filipínách, že tam kuře porcují sekyrou, tak to dělá
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na
Kuře byste měli pomocí sekyry naporcovat zhruba na deset kousků a ty vložit na

Kuře naporcujte na deset kousků a poskládejte do širokého kastrolu.

Zeleninu můžete pokrájet na poměrně velké kusy.
Pokrájenou zeleninu přihoďte do hrnce k naporcovanému kuřeti.
Ke kuřeti a zelenině přidejte přiměřené množství vody (aby bylo maso potopené)

Očištěné papriky pokrájejte na větší kusy, cibule na osminky, česnek rozdělte na stroužky a oloupejte, rajčata pokrájejte. Všechnu zeleninu kromě brambor přidejte ke kuřeti do kastrolu nebo nižšího hrnce se širokým dnem. Vše zalijte vodou, ale jen přiměřeně, výsledkem nemá být polévka. A dejte zhruba na hodinu vařit.

Brambory ke směsi přidejte až jako poslední, dvacet minut před koncem varu. Silný vývar s kuřecím masem, zeleninou a brambory podávejte na hlubokém talíři, jako příloha je výborné pečivo.

Tento a další recepty přinese Česko na talíři z moravských Boskovic s šéfkuchařem Jaroslavem Sapíkem v nedělní podvečer na televizi Prima family. Připravíte podle něho i židovský kaviár z drůbežích jater a vařených vajec, svíčkovou pečeni s omáčkou z raků i černohorskou cibulačku s pivním sýrem.