Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kuřecí prsa s kostí? Z těch uděláte skvělý rychlý oběd i domácí vývar

aktualizováno 
Kuřecí prsní řízky na grilu mohou být fádní záležitostí nebo luxusním zážitkem plným chuti. Záleží na kvalitě přípravy, kterou tomu dáte, časově to vyjde víceméně nastejno. Zkuste to podle Pohlreichova receptu, ve kterém nechybí máslo ani olivový olej a přesto je výsledkem dietní chod.

S racionální kuchyní to myslí Zdeněk Pohlreich v nové řadě pořadu Teď vaří šéf! úplně vážně, což neznamená, že se z něj přes noc stal asketa. Z nároků na chuť slevit nehodlá a kromě několika málo výjimek nadále jí v podstatě vše. Nejdůležitější je, aby to bylo čerstvé (více v rozhovoru zde).

V úterý večer na televizi Prima předvede další denní menu, od ranního nápoje, ve kterém nechybí jogurt, banány a kvalitní kakaový prášek, přes slané koláče až po dezert z pomerančů s praženými oříšky.

Na kuřecí prsa omáčku s bazalkou, máslem a citronovou šťávou

Nejdostupnější a nejnudnější maso, napadne vás asi jako první při pohledu na kuřecí motýlky, jak se někdy říká kuřecím prsům s hrudní kostí. Jenže takhle kombinace nabízí víc než jen sice libové, ale fádní a suché maso.

Fotogalerie

Z hrudní kosti jednoduše oddělíte kuřecí prsní řízek (podívejte se na úvodní video, jak na to nejlépe) a zbylou část kostry použijete na vývar. Který si ideálně připravte dopředu, nebo ho mějte připravený od minulého vaření. (Recept na silný vývar jako od babičky zde.)

Kuřecí prsa naříznete a rozprostřete do roviny, osolíte, opepříte, pokapete olivovým olejem, který po mase pěkně rozetřete a můžete je klást na rozpálený gril. „Gril jsem vždycky potíral špekem. Tohle je alternativa, když špek chcete z kuchyně nějakým způsobem vyřadit,“ vysvětluje šéf.

Než maso ugrilujete, uvařte si k němu omáčku, ta mu teprve dodá tu správnou šťávu. Připravíte ji na pánvi z přiměřeného množství kuřecího vývaru, pořádné dávky citronové šťávy z celého citronu a trošky najemno nastrouhané citronové kůry (z chemicky neošetřeného ovoce samozřejmě). To je základ, který nechte na pánvi pěkně redukovat, jen do něj přidejte najemno nasekané lístky rozmarýnu a oregana.

Jakmile začne směs na pánvi houstnout, je čas pánev stáhnout z ohně a přidat na ni kousek másla - zhruba polévkovou lžíci. Do horké omáčky máslo pěkně zašlehejte, ať máte výsledek pěkně krémový.

Grilované maso pak z grilu rovnou přidejte na pánev s omáčkou, pěkně ho v ní vymáchejte, přidejte i nadrobno nasekanou bazalku. A můžete servírovat, při domácím stolování klidně na jeden talíř, ať si každý maso nandá na talíř sám. Hlavně maso pěkně polijte veškerou omáčkou z pánve, ať je krásně šťavnaté.

Autor:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.