Kuřecí prsa s kostí? Z těch uděláte skvělý rychlý oběd i domácí vývar

  • 0
Kuřecí prsní řízky na grilu mohou být fádní záležitostí nebo luxusním zážitkem plným chuti. Záleží na kvalitě přípravy, kterou tomu dáte, časově to vyjde víceméně nastejno. Zkuste to podle Pohlreichova receptu, ve kterém nechybí máslo ani olivový olej a přesto je výsledkem dietní chod.

S racionální kuchyní to myslí Zdeněk Pohlreich v nové řadě pořadu Teď vaří šéf! úplně vážně, což neznamená, že se z něj přes noc stal asketa. Z nároků na chuť slevit nehodlá a kromě několika málo výjimek nadále jí v podstatě vše. Nejdůležitější je, aby to bylo čerstvé (více v rozhovoru zde).

V úterý večer na televizi Prima předvede další denní menu, od ranního nápoje, ve kterém nechybí jogurt, banány a kvalitní kakaový prášek, přes slané koláče až po dezert z pomerančů s praženými oříšky.

Na kuřecí prsa omáčku s bazalkou, máslem a citronovou šťávou

Nejdostupnější a nejnudnější maso, napadne vás asi jako první při pohledu na kuřecí motýlky, jak se někdy říká kuřecím prsům s hrudní kostí. Jenže takhle kombinace nabízí víc než jen sice libové, ale fádní a suché maso.

Z hrudní kosti jednoduše oddělíte kuřecí prsní řízek (podívejte se na úvodní video, jak na to nejlépe) a zbylou část kostry použijete na vývar. Který si ideálně připravte dopředu, nebo ho mějte připravený od minulého vaření. (Recept na silný vývar jako od babičky zde.)

Kuřecí prsa naříznete a rozprostřete do roviny, osolíte, opepříte, pokapete olivovým olejem, který po mase pěkně rozetřete a můžete je klást na rozpálený gril. „Gril jsem vždycky potíral špekem. Tohle je alternativa, když špek chcete z kuchyně nějakým způsobem vyřadit,“ vysvětluje šéf.

Než maso ugrilujete, uvařte si k němu omáčku, ta mu teprve dodá tu správnou šťávu. Připravíte ji na pánvi z přiměřeného množství kuřecího vývaru, pořádné dávky citronové šťávy z celého citronu a trošky najemno nastrouhané citronové kůry (z chemicky neošetřeného ovoce samozřejmě). To je základ, který nechte na pánvi pěkně redukovat, jen do něj přidejte najemno nasekané lístky rozmarýnu a oregana.

Jakmile začne směs na pánvi houstnout, je čas pánev stáhnout z ohně a přidat na ni kousek másla - zhruba polévkovou lžíci. Do horké omáčky máslo pěkně zašlehejte, ať máte výsledek pěkně krémový.

Grilované maso pak z grilu rovnou přidejte na pánev s omáčkou, pěkně ho v ní vymáchejte, přidejte i nadrobno nasekanou bazalku. A můžete servírovat, při domácím stolování klidně na jeden talíř, ať si každý maso nandá na talíř sám. Hlavně maso pěkně polijte veškerou omáčkou z pánve, ať je krásně šťavnaté.