Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když pivo pění, může si za to výčepní sám, tvrdí mistr světa v čepování

aktualizováno 
Lukáš Svoboda je mistr svět v čepování piva a teď se pokouší předat to, co se naučil o pivu, dalším zájemcům. Zúčastnili jsme se jeho školení, které se podobá rychlému rekvalifikačnímu kurzu.

Kurz se pořádá v podzemí pražské restaurace Lokál, který patří do sítě Ambiente. A kupodivu se tu scházejí nejen pivní amatéři, ale i lidé, kteří už za pípou nějaký ten pátek strávili. Každopádně když pozoruji frekventanty kurzu, jsou naladěni na stejnou notu. Jako by pivo smazávalo bariéry a láska k této tekutině probouzela ty lepší pudy.

V pestré společnosti složené z žen i mužů jsem evidentně jediný, který pípu nikdy nedržel v ruce. Každý z účastníků totiž na začátek musí na zkoušku načepovat sklenici a podle toho Svoboda ihned odhaduje jejich dosavadní praxi a schopnosti. Takže kdo je příliš opatrný, nechá pípu jen pootevřenou a načepuje jen mlíko. A vyslouží si posměšky, že “toto asi nedojde“. Jak zněla výmluva hostinských, když načepovali do sklenice příliš skrovnou dávku.

Fotogalerie

A kdo nechá ventil příliš otevřený, načepuje čochtana, což znamená pivo bez pěny.

A to je také součástí kurzu. Abyste dokázali načepovat takové pivo, které má štamgast v oblibě. Každé z nich má svou specifickou chuť. Mlíko se vyznačuje nižším obsahem CO2, je sladší a mívají ho raději ženy. Zato čochtan má největší říz a 100% obsah CO2.

„Hodně se vracíme ke šnytu. Když budete mít skupinu hostů, kterých se v noci už nemůžete zbavit, zafunguje, když ohlásíte, že končíte a na podnik jim načepujete šnyt,“ radí Svoboda. Šnyt je v podstatě malé pivo do velké sklenice.

Šnyt si dá každý správný hostinský, když koštuje čerstvě naražené pivo. Má bohatou pěnu a zachovává všechny jeho nejlepší vlastnosti.

Lukáš Svoboda

V roce 2010 vyhrál celosvětové finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender mezi dalšími 17 účastníky národních kol. Soutěž je určena pro barmanky, barmany, výčepní, servírky a číšníky starší 21 let, kteří se v rámci své práce v restauraci, baru či pivnici aktivně věnují čepování piva Pilsner Urquell.

Abyste si mohli u pípy dovolit takto kouzlit, musíte se o výčepní zařízení starat. Lukáš Svoboda vás provede kompletní přípravou před začátkem práce. Jak a v čem mýt sklenice, jak seřídit pípu, jak uskladnit pivo ve sklepě.

„Až uvidíte hostinského, který nadává, že mu to neteče a pění, může si za to svojí neschopností sám. Ajťáci říkají, že chyba je mezi klávesnicí a židlí a tady to platí podobně. Když nenechá sud alespoň dva dny ležet v klidu a v chladu, když podle charakteru piva nenastaví sítka na pípě, když nemyje sklenice tak, jak se má, tak co se diví,“ popisuje. A vzpomíná, jak učil čepovat barmanky, které místo přípravků na mytí sklenic používaly jar s balzámem jen proto, aby si neničily nehty.

Kurz může pomoci lidem, kteří už se v restauraci živí a chtěli by se přiučit něco nového, aby pro své zákazníky udělali něco navíc. A zároveň je určený pro amatéry, kteří o pivu chtějí vědět víc a nechtějí si v hospodě dát všechno líbit. Chtějí postupovat podle hesla, že ptát se má člověk v případě, kdy správnou odpověď zná a svého hostinského si tak lehce proklepne.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Nuru jako nadšený lezec s ukořistěnou větvičkou. (25.3.2017)
VIDEO: Pražské gorily si venku užívají první jarní trávy, mláďata řádí

Jakmile minulou sobotu gorily zaslechly, že se mimo obvyklý čas něco děje s hydraulikou a hýbou se dveře u východu do venkovního výběhu, hned se k němu...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Další z rubriky

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.