Kurz kávy je účinná sebeobrana proti nechutné žbrundě z kavárny - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kurz kávy je účinná sebeobrana proti nechutné žbrundě z kavárny

Jak má vypadat a chutnat dobré espreso a jak správně připravit kapučíno se můžete naučit na kávovém kurzu. Absolvovali jsme lekce mistryně republiky Petry Veselé

Baristka Petra Veselá na kurzu kávy | foto: Jana Černá

Baristka Petra Veselá vám bude šest hodin do hlavy nalívat nejen obrovské množství informací o kávě, ale i litry samotného silného moku. A potom nejenže si už nedáte instantní žbrundu, ale zatoužíte po kvalitním mechanickém presovači. Nebo aspoň kavárně poblíž práce, kde baristé budou umět připravit opravdu kvalitní šálek. Je to totiž umění.

Prozření o kvalitní kávě

Kurz kávy

Kurz vás opravdu dokonale provede základní přípravou kávy. Kdo to s tímhle tmavým nápojem myslí vážně, třeba si chce pořídit domů kvalitní pákový presovač, měl by na kurz zavítat.

Jestli máte ale stroj na kapsle, bude vám stačit, když si k Petře Veselé přijdete vychutnat, jak má správná káva chutnat. Možná ale pak automat poletí do koše.

Přiznávám, jsem milovník čaje. Když si dám kávu, je plná mléka a cukru. Ideálně si v restauraci poručím kapučíno. Nedávno jsem ale poprvé vrátila kávu. Podle baristy byla ale ve špičkové kvalitě. Nehádala jsem se, nebyla jsem si jistá. Rozhodla jsem se raději naučit, jak poznat (a připravit) opravdu dobrou kávu. A to jsem se za šest hodin po boku mistryně ve vaření kávy Petry Veselé vyzkoušela.

Špičková baristka vede kurzy ve své kavárně U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy. A na dobrou kávu se k ní sjíždějí zdaleka. Své zákazníky si vychovala.

Naučila je pít kapučíno, které s oblibou připravuje (a sama ještě s větší chutí pije), a ukázala jim, jak má správná káva vypadat a chutnat. Když u ní absolvujete kurz, už si nebudete chtít dávat napodobeninu kávy ve firemní kantýně, kde ji ničí mlýnkem plným usazenin.

Právě dokonalému náčiní věnuje Veselá nejdelší úsek kurzu. Občas zachází do detailů, které jsou pro laika často až příliš "hluboké", ale brzy pochopíte, že pokud je v kavárně nedodrží, dobrý šálek kávy prostě nepřipraví.

Začíná se pěstováním

Kurz začíná posezením u šálku kapučína a povídáním o pěstování a pražení kávy. Možná si řeknete, že si to můžete vyhledat na internetu, ale při praxi se ke svým slovům Petra Veselá často vrací. Třeba když ukazuje rozdíl mezi zrnky arabicy a robusty.

Baristka Petra Veselá

Poznávali jsme různé druhy kávových zrn.

Baristka se také nezapomene zeptat, proč jsme na kurz přišli a jaké očekávání máme. V poklidném nedělním dopoledni jsme se sešli jak profesionálové, kteří dál potřebovali proškolit své zaměstnance, zasvěcení muži se snem otevřít si vlastní podnik, tak i laici, kteří sotva poznají rozdíl mezi americanem a espresem. Nezáviděníhodná situace, kurz musela přizpůsobit všem.

Když jsme se přesunuli za pákový presovač v kavárně, která byla v plném provozu (zákazníci pak místo štěbetání nad dortíkem zvědavě sledují dění za pultem), učila nás Veselá degustovat kávu. Přivonět, zamíchat, hlasitě usrknout, vnímat kyselost i hořké dozvuky.

Připravila správnou, ale i špatnou. Ukázala nám, jak hrubost namletí ovlivní výsledek. A poznala jsem to i já, naprostý amatér prakticky nepoznamenaný kvalitním espresem. Za chvilku jsem už ale kávu měla snad i v uších, ačkoliv jsem jednotlivé srky vydatně zapíjela čistou vodou. Tlak stoupal a hlava mi šla z obrovského množství informací kolem.

Následuje praxe

Po obědě jsme si ve školícím centru zkusili, jak se správně káva připraví. Lektorka nám při našem prvním "profi" šálku vedla ruce, pomáhala nám se šleháním pěny i jejím správným naléváním. Alchymii jsme si pak vyzkoušeli sami.

Zvířátko, anebo strašidlo?

Zdobení kapučína

V silách jednotlivých kurzistů není možné vypít třeba osm šálků, které jsme každý připravil. Z každého hrnečku tak sotva usrknete a někdy ani to ne. Je to na vás, nakolik běžně kofeinujete.

Ohromila mě neuvěřitelná schopnost stále usměvavé Petry, která i při mytí nádobí vnímala, že bylo s konvičkou mléka málo klepnuto, že člověk málo odpustil vodu... Je vidět, že se kávě věnuje už roky a má vše "naposloucháno".

Praxe byla na celém sedmihodinovém kurzu to nejlepší. Legraci jsme si užili hlavně při zdobení. Každý v pěně viděl něco jiného – panáčka, sluníčko, lupiče, piraňu.

Na závěr lektorka vysvětlila, jak přístroje čistit, kdy měnit kameny v mlýnku, jak funguje bojler v presovači. Poradí ale také s výběrem presovače i kam zajít vychutnat šálek tmavého hořkého moku nebo kde koupit nejlepší balíček zrnek. Kávu jsme opustili jen na pár minut při obědě, kdy jsme řešili jídlo. Ještě večer jsem na jazyku cítila kávu a byla jí plná ještě několik dnů.

Autoři:
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025