Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První on-line kurz vaření v Česku. Lektorka vás kontroluje webkamerou

Tříhodinový kurz vaření přes internet byl zábava, radost a byl z něj i užitek. Okamžitý a snad i do budoucna. Umím dokonalou francouzskou cibulačku a naprosto vynikající kuře na víně se žampiony. Stačilo se přihlásit a založit si profil na Google+ s funkcí Setkání. Pak si seženete předepsané ingredience a připravíte si do kuchyně k ruce počítač s webkamerou a připojením na internet.
Dá se to zvládnout. Zpočátku jste nervózní, jestli všechno poběží jak má, ale

Dá se to zvládnout. Zpočátku jste nervózní, jestli všechno poběží jak má, ale nakonec je to úžasný zážitek. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Historicky první české on-line vaření proběhlo v sobotu pod vedením známé cukrářky a kuchařky Ivety Fabešové. Bylo testovací, takže pro první zkušební králíky zdarma. Stačilo se přihlásit a vejít se do počtu. Setkání přes Google+, kdy na displeji svého počítače nahlížíte do kuchyně pod ruce nejen Ivetě, ale i ostatním účastníkům, je totiž omezeno počtem deseti lidí.

Čekala jsem, že to bude jako vařit podle televize, akorát že mě při vaření někdo simultánně povede krok za krokem. Spletla jsem se. Bylo to mnohem lepší - milé, zábavné i příjemné. A to i přes to, že se mi nepovedl koláč.

Po třech, čtyřech hodinách vaření bych normálně byla totálně vyčerpaná a pomalu ani nevnímala, jak výsledek chutná. Tentokrát jsem po zkonzumování všech navařených dobrot s přáteli měla spoustu energie a cítila se skvěle. Doslova mě to vařící dopoledne nabilo energií. Víc než Madonna nebo The Casualties, které obvykle při vaření poslouchám. 

Jak vše probíhalo

Ingredience, které potřebovali účastníci sobotního vaření.

Seznam ingrediencí potřebných k vaření přišel dva dny dopředu a všechno se dalo bez problémů sehnat. Rozhodně jsem ocenila, že v seznamu byly čerstvé bylinky: bazalka, petržel a tymián. Bazalku mám doma na okně na "itálii", ostatní jsem dokoupila rovněž v květináči. Budou se ještě hodit, navíc čerstvé jsou voňavější a chutnější než sušené v pytlíčku. Vyjde vás to finančně zhruba stejně, chuť a požitek jsou nesrovnatelné.  

Vařit on-line se mělo začít v deset, ale vstávala jsem mnohem dříve a trochu nervózní. Oprášila jsem potřebné nádobí, nabrousila nože, připravila si dost velkou pracovní plochu. Dala jsem si vařit kuřecí vývar na hlavní jídlo, abych ho "táhla" alespoň dvě hodiny a ještě skočila dokoupit smetanu do omáčky.

Vyzkoušený návod najdete v předchozím článku Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.

Vařit se začalo podle plánu, mně ale začátek trochu zkomplikovaly problémy s připojením se ke skupině. Pomalu se mě zmocňovalo rozčarování, že zůstanu jediná nepřipojená, s hromadou připravených surovin, které nebyly zrovna zadarmo, a budu z nich sama vařit "něco", aby se nezkazily.

Vyplatí se vám, nenechat opravdu nic náhodě

- Doporučuji den před kurzem zkontrolovat nastavení v profilu, funkčnost mikrofonu a fungování webkamery.

- Zjistěte si dopředu, jakou sílu wifi signálu máte v kuchyni. Já jsem si to v předválečném činžáku s tlustými stěnami a kuchyní na druhém konci bytu než je wifi router raději zkontrolovala.

- Důslednou přípravou si ušetříte počáteční nervy a při vaření vám nic neuteče.

Za chvíli už ale všechno šlapalo jak hodinky. Připojila jsem se sice trochu později než ostatní, ale od té chvíle nebyl jediný problém. Vaření bylo dokonale zkoordinované, každý úkon přesně zapadal do mozaiky. Například: zatímco jsme připravovali základ omáčky, dusila se na plotně cibulka do polévky a v troubě se opékaly tousty. Přitom žádný kvalt, všechno v klidu.

Důležité ovšem je nepodcenit přípravu. V seznamu bylo například "kilo cibule nakrájené na kolečka", a když přišlo na lámání chleba, byla jsem skutečně ráda, že jsem měla cibuli před desátou úhledně připravenou na talíři a kuřecí prsa očištěná. Naopak jsem litovala, že nemám oloupaná a nakrájená téměř dvě kila jablek potřebných na koláč. Když máte totiž všechno připravené, je to pohoda a vaření s mistrem si pak mnohem lépe užijete.

Výsledek? Nad očekávání. Až na rozpadlý koláč

Téměř tři hodiny vaření mi utekly jako voda. Bylo to příjemné, bezbolestné a hlavně: na konci byl výborný oběd pro natěšené osazenstvo bytu.

2. zkušební lekce

Vaření na zkoušku, jak se tento systém osvědčí, proběhne ještě jednou, a to v sobotu 12. května. Pak už bude kurz placený. Cenu Iveta ještě ladí, ale poplatek za tříhodinové vaření pod taktovkou a dozorem profíka by vás neměl přijít na víc než pětistovku. Samozřejmě ale musíte investovat také do surovin. 

Hlavně se nebát, protože na tom nic není. Iveta poctivě stopovala čas a radila naprosto se vším. Francouzská cibulačka zakápnutá koňakem u mě dopadla skvěle, kuře na víně se žampiony ještě lépe.

Kamenem úrazu se stal koláč, ten mi tak úplně nevyšel, ale nevadí, zkusím ho znovu. I když dezert v podobě hromádky proslazených jablek s drobenkou také nebyl úplně k zahození. Chuť vynikající, formu ještě doladím. Neúspěch přičítám hlavně pozdnímu připojení ke skupině, ale částečně i vlastní nešikovnosti. Ostatní už měli těsto na koláč hotové, když já dostala dodatečně jen ústní instrukce a jeho přípravu jsem od Ivety neviděla, možná proto to tak úplně nevyšlo.

Výhody a nevýhody kurzu vaření přes internet

- Zkusit to může každý, ta zkušenost stojí za to. Nemusíte být žádný mistr, ale měli byste zvládnout alespoň samostatnou přípravu vývaru na hlavní jídlo nebo polévku. Použití bujonu v kostce prostě ve výsledku není to pravé ořechové, i když se nám reklamy snaží namluvit opak.

- Musíte umět v kuchyni zvládat naprosto základní úkony: cibuli za vás prostě nikdo nenakrájí a ani vám nikdo nebude vysvětlovat, co je to na kolečka nebo nadrobno.

- Měli byste rovněž poznat, že jídlo je hotové, nebo naopak ještě není. I když Iveta vaří společně s vámi a tudíž provádíte prakticky všechny úkony stejně. Jídlo je tedy hotové prakticky ve stejnou dobu jako u Ivety, ale musíte to být schopni poznat. Pak Iveta poradí i to, jak navařené jídlo správně naservírovat.

Ivetě se obrácený jablkový koláč povedl. Narozdíl od ostatních ho nedělala
Takhle vypadalo hotové menu - cibulačka, kuřecí na víně se žampiony a jablečný
Je hotovo. Nezbývá než si navzájem popřát dobrou chuť a můžete se odpojit...

+ Nespornou výhodou je, že vaříte u sebe doma a můžete jídlo rovnou sníst se svou rodinou nebo přáteli.

+ Také dostanete během vaření pár tipů, jak se dá ta a ta surovina použít v jiné kombinaci nebo jaké jiné jídlo vznikne částečnou obměnou surovin.

+ Získáte také seznam ingrediencí s přesným množstvím použitých surovin a máte tedy pro život v záloze dobré slavnostní obědové menu s polévkou i dezertem.

+ Důležité je, že spolu všechny chody náležitě hrály a výborně chuťově pasovaly k sobě. Konkrétně jsme připravovali menu ve francouzském stylu polévka i hlavní chod měly společné nejen bílé víno. Začnete pak víc přemýšlet na kombinacemi surovin u jednotlivých chodů. Snad se to časem naučíme všichni a vymýtí to nepříjemný český nešvar. Bývá k vidění v televizních soutěžích ve vaření: a to naprostá nesourodost podávaných pokrmů, po kterých bývá těžko.

+ Do vaření s profíkem přes internet bych určitě šla znova. Utíká to, čas letí, a než si stačíte uvědomit, že se nezastavíte, máte navařeno. Můžete se na cokoliv zeptat, počet účastníků je optimální, a když je mezi surovinami lahev bílého, je to zábava. To, co nepoužijete při vaření, dopijete při práci, a dopoledne ve francouzském stylu s nezbytnou skleničkou před polednem je hned veselejší.

+ Nebojte se, Iveta nekouše a je to legrace. A připravit si dobré jídlo z kvalitních surovin sám, v teple vlastní kuchyně a pod vedením profíka, je famózní zážitek.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy
Když chcete vysavač, který ušetří čas i nervy

A teď řekněte popravdě, kdo z vás si užívá denní kolotoč luxování a vytírání? Pokud to není váš oblíbený sport, Roborock Saros 10R vás zaručeně...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025