Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


První on-line kurz vaření v Česku. Lektorka vás kontroluje webkamerou

aktualizováno 
Tříhodinový kurz vaření přes internet byl zábava, radost a byl z něj i užitek. Okamžitý a snad i do budoucna. Umím dokonalou francouzskou cibulačku a naprosto vynikající kuře na víně se žampiony. Stačilo se přihlásit a založit si profil na Google+ s funkcí Setkání. Pak si seženete předepsané ingredience a připravíte si do kuchyně k ruce počítač s webkamerou a připojením na internet.

Dá se to zvládnout. Zpočátku jste nervózní, jestli všechno poběží jak má, ale nakonec je to úžasný zážitek. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Historicky první české on-line vaření proběhlo v sobotu pod vedením známé cukrářky a kuchařky Ivety Fabešové. Bylo testovací, takže pro první zkušební králíky zdarma. Stačilo se přihlásit a vejít se do počtu. Setkání přes Google+, kdy na displeji svého počítače nahlížíte do kuchyně pod ruce nejen Ivetě, ale i ostatním účastníkům, je totiž omezeno počtem deseti lidí.

Fotogalerie on-line vaření

Čekala jsem, že to bude jako vařit podle televize, akorát že mě při vaření někdo simultánně povede krok za krokem. Spletla jsem se. Bylo to mnohem lepší - milé, zábavné i příjemné. A to i přes to, že se mi nepovedl koláč.

Po třech, čtyřech hodinách vaření bych normálně byla totálně vyčerpaná a pomalu ani nevnímala, jak výsledek chutná. Tentokrát jsem po zkonzumování všech navařených dobrot s přáteli měla spoustu energie a cítila se skvěle. Doslova mě to vařící dopoledne nabilo energií. Víc než Madonna nebo The Casualties, které obvykle při vaření poslouchám. 

Jak vše probíhalo

Ingredience, které potřebovali účastníci sobotního vaření s Ivetou.

Ingredience, které potřebovali účastníci sobotního vaření.

Seznam ingrediencí potřebných k vaření přišel dva dny dopředu a všechno se dalo bez problémů sehnat. Rozhodně jsem ocenila, že v seznamu byly čerstvé bylinky: bazalka, petržel a tymián. Bazalku mám doma na okně na "itálii", ostatní jsem dokoupila rovněž v květináči. Budou se ještě hodit, navíc čerstvé jsou voňavější a chutnější než sušené v pytlíčku. Vyjde vás to finančně zhruba stejně, chuť a požitek jsou nesrovnatelné.  

Vařit on-line se mělo začít v deset, ale vstávala jsem mnohem dříve a trochu nervózní. Oprášila jsem potřebné nádobí, nabrousila nože, připravila si dost velkou pracovní plochu. Dala jsem si vařit kuřecí vývar na hlavní jídlo, abych ho "táhla" alespoň dvě hodiny a ještě skočila dokoupit smetanu do omáčky.

Vyzkoušený návod najdete v předchozím článku Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny.

Vařit se začalo podle plánu, mně ale začátek trochu zkomplikovaly problémy s připojením se ke skupině. Pomalu se mě zmocňovalo rozčarování, že zůstanu jediná nepřipojená, s hromadou připravených surovin, které nebyly zrovna zadarmo, a budu z nich sama vařit "něco", aby se nezkazily.

Vyplatí se vám, nenechat opravdu nic náhodě

- Doporučuji den před kurzem zkontrolovat nastavení v profilu, funkčnost mikrofonu a fungování webkamery.

- Zjistěte si dopředu, jakou sílu wifi signálu máte v kuchyni. Já jsem si to v předválečném činžáku s tlustými stěnami a kuchyní na druhém konci bytu než je wifi router raději zkontrolovala.

- Důslednou přípravou si ušetříte počáteční nervy a při vaření vám nic neuteče.

Za chvíli už ale všechno šlapalo jak hodinky. Připojila jsem se sice trochu později než ostatní, ale od té chvíle nebyl jediný problém. Vaření bylo dokonale zkoordinované, každý úkon přesně zapadal do mozaiky. Například: zatímco jsme připravovali základ omáčky, dusila se na plotně cibulka do polévky a v troubě se opékaly tousty. Přitom žádný kvalt, všechno v klidu.

Důležité ovšem je nepodcenit přípravu. V seznamu bylo například "kilo cibule nakrájené na kolečka", a když přišlo na lámání chleba, byla jsem skutečně ráda, že jsem měla cibuli před desátou úhledně připravenou na talíři a kuřecí prsa očištěná. Naopak jsem litovala, že nemám oloupaná a nakrájená téměř dvě kila jablek potřebných na koláč. Když máte totiž všechno připravené, je to pohoda a vaření s mistrem si pak mnohem lépe užijete.

Výsledek? Nad očekávání. Až na rozpadlý koláč

Téměř tři hodiny vaření mi utekly jako voda. Bylo to příjemné, bezbolestné a hlavně: na konci byl výborný oběd pro natěšené osazenstvo bytu.

2. zkušební lekce

Vaření na zkoušku, jak se tento systém osvědčí, proběhne ještě jednou, a to v sobotu 12. května. Pak už bude kurz placený. Cenu Iveta ještě ladí, ale poplatek za tříhodinové vaření pod taktovkou a dozorem profíka by vás neměl přijít na víc než pětistovku. Samozřejmě ale musíte investovat také do surovin. 

Hlavně se nebát, protože na tom nic není. Iveta poctivě stopovala čas a radila naprosto se vším. Francouzská cibulačka zakápnutá koňakem u mě dopadla skvěle, kuře na víně se žampiony ještě lépe.

Kamenem úrazu se stal koláč, ten mi tak úplně nevyšel, ale nevadí, zkusím ho znovu. I když dezert v podobě hromádky proslazených jablek s drobenkou také nebyl úplně k zahození. Chuť vynikající, formu ještě doladím. Neúspěch přičítám hlavně pozdnímu připojení ke skupině, ale částečně i vlastní nešikovnosti. Ostatní už měli těsto na koláč hotové, když já dostala dodatečně jen ústní instrukce a jeho přípravu jsem od Ivety neviděla, možná proto to tak úplně nevyšlo.

Výhody a nevýhody kurzu vaření přes internet

- Zkusit to může každý, ta zkušenost stojí za to. Nemusíte být žádný mistr, ale měli byste zvládnout alespoň samostatnou přípravu vývaru na hlavní jídlo nebo polévku. Použití bujonu v kostce prostě ve výsledku není to pravé ořechové, i když se nám reklamy snaží namluvit opak.

- Musíte umět v kuchyni zvládat naprosto základní úkony: cibuli za vás prostě nikdo nenakrájí a ani vám nikdo nebude vysvětlovat, co je to na kolečka nebo nadrobno.

- Měli byste rovněž poznat, že jídlo je hotové, nebo naopak ještě není. I když Iveta vaří společně s vámi a tudíž provádíte prakticky všechny úkony stejně. Jídlo je tedy hotové prakticky ve stejnou dobu jako u Ivety, ale musíte to být schopni poznat. Pak Iveta poradí i to, jak navařené jídlo správně naservírovat.

Ivetě se obrácený jablkový koláč povedl. Narozdíl od ostatních ho nedělala
Takhle vypadalo hotové menu - cibulačka, kuřecí na víně se žampiony a jablečný
Je hotovo. Nezbývá než si navzájem popřát dobrou chuť a můžete se odpojit...

+ Nespornou výhodou je, že vaříte u sebe doma a můžete jídlo rovnou sníst se svou rodinou nebo přáteli.

+ Také dostanete během vaření pár tipů, jak se dá ta a ta surovina použít v jiné kombinaci nebo jaké jiné jídlo vznikne částečnou obměnou surovin.

+ Získáte také seznam ingrediencí s přesným množstvím použitých surovin a máte tedy pro život v záloze dobré slavnostní obědové menu s polévkou i dezertem.

+ Důležité je, že spolu všechny chody náležitě hrály a výborně chuťově pasovaly k sobě. Konkrétně jsme připravovali menu ve francouzském stylu polévka i hlavní chod měly společné nejen bílé víno. Začnete pak víc přemýšlet na kombinacemi surovin u jednotlivých chodů. Snad se to časem naučíme všichni a vymýtí to nepříjemný český nešvar. Bývá k vidění v televizních soutěžích ve vaření: a to naprostá nesourodost podávaných pokrmů, po kterých bývá těžko.

+ Do vaření s profíkem přes internet bych určitě šla znova. Utíká to, čas letí, a než si stačíte uvědomit, že se nezastavíte, máte navařeno. Můžete se na cokoliv zeptat, počet účastníků je optimální, a když je mezi surovinami lahev bílého, je to zábava. To, co nepoužijete při vaření, dopijete při práci, a dopoledne ve francouzském stylu s nezbytnou skleničkou před polednem je hned veselejší.

+ Nebojte se, Iveta nekouše a je to legrace. A připravit si dobré jídlo z kvalitních surovin sám, v teple vlastní kuchyně a pod vedením profíka, je famózní zážitek.

Autoři:




Nejčtenější

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Váleček se hodí na hladké, rovné zdi.
Nejhorší sny kutila: hmoždinky a lepidla nedrží, sádra rychle tuhne

V čem začátečníci i mírně pokročilí tápou a chybují? Magazín MF Dnes ve své příloze DOMA zmapoval nejčastější problémy a doplnil je užitečnými radami, jak se...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.