Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Testujeme kurzy vaření: u Pauluse se naučíte luxusní hovězí steaky

aktualizováno 
Charisma skutečné osobnosti vyzařuje z Kuchaře roku Romana Pauluse, který vedl kurz vaření hovězího masa, jehož se HOBBY.cz zúčastnilo. Nakonec přebilo i drobné nedostatky, které jsme na kurzu odhalili.

Steak s lanýžovou kaší | foto: Michaela Červená

Představte si luxusní pětihvězdičkový hotel, měkké koberce a zdobené lustry. Vyvoněný, příjemný salonek. A právě v něm při kurzu v Alcronu vaříte. Je sice příjemné bořit se podpatkem do koberce, ale při smažení je to trochu adrenalin. Kolik bych musela z peněženky vytáhnout, kdyby mi pánev s olejem spadla na zem? Nezpůsobím několikatisícovou škodu jen tím, že vyliji sklenici červeného vína?

Pro někoho je možná "vykobercovaná" místnost výhodou, někdo víc ocení sterilní kuchyň. Se všemi jejími vymoženostmi – nástroje jsou tam vždy po ruce, nechybí ventilace. Toho v "jednačce" nedosáhnete.

Lepší by bylo vařit v kuchyni

Ačkoliv má každá skupinka k dispozici svou pracovní plochu, chybí dostatek pracovního nářadí, které je v jiných školách vaření kdykoliv k dispozici – stačí sáhnout do zásuvky. Sice je k ruce pomocný kuchtík, který vám kdykoliv ochotně zaběhne do hotelové kuchyně, ale žádejte ho znovu o další naběračku, čisté vidličky nebo bobkový list či alobal.

Ingredience potřebné k vaření jsme měli připravené.

Ingredience potřebné k vaření jsme měli připravené.

Připravené maso

Připravené maso

Nejdříve vařil a předváděl šéfkuchař.

Nejdříve vařil a předváděl šéfkuchař.

Neměla jsem chuť ho stále otravovat – a tím spíš ne samotného mistra s velkým M. Kuchaře roku Romana Pauluse, který kurz Hovězí maso v hotelu Alcron vedl a proměnil jej v příjemnou vařečkovou seanci.

Pokud vám někdo bude tvrdit, že se díky jeho charisma do něj za pár minut zamilujete, tak mu věřte. Paulus je důkazem toho, že i kuchař může být celebritou. A navíc takovou, která si na nic nehraje, usmívá se, nekritizuje a odpovídá na každou blbost, na tisíckrát vyřčenou otázku. A to se mi moc líbilo. Paulus v průběhu kurzu laškuje, hází vtípky. I proto má své věrné fanoušky, kteří mu prominou, že se jeho vtipy čas od času opakují, jak často z legrace sám připomínal.

Necpi se, varovali mě

Nejlepší poznatek

Pořádně rozpálit pánev ještě bez oleje, až se z ní kouří. Teprve poté přidat základní rostlinný olej – kvůli neutrální chuti. Znovu rozehřát naplno, vhodit kousky masa a chvíli je nechat bez míchání. Už vím, v čem jsem vždycky dělala chybu (Pozor, toto ale nemůžete zkoušet s teflonovou pánví. Nejenže ji zničíte, ale při přepalování se z povrchu může uvolňovat polytetrafluoretylen.).

Víc o odolnosti teflonu a teplotách při vaření zde.

Kurz probíhal netradičním způsobem. Cílem Pauluse bylo ukázat rozdíl mezi běžným hovězím a tím kvalitním, nejlépe v bio kvalitě. Nejprve se ke sporáku postavil sám a ukázal, jak správně pokrm připravit. Sám pracoval s nekvalitním masem, nám rozdal to lepší. S ním se připravovaly steaky jedna báseň. Stejně jako pikantní směs po thajsku nebo hovězí po burgundsku.

Rozdíl mezi naším kouskem a tím připraveným Romanem byl v kvalitě masa znát – bohužel v jeho neprospěch. Tuhé kousky jsme tahali ze zubů ještě u slavnostní večeře. Zato naše maso se rozplývalo na jazyku. A tak jsem si ho užívala plnými doušky, ačkoliv jsem hned zkraje dostala od kolegů kurzistů varování – necpi se tolik, na konci tě čeká kvalitní oběd. Ale nedbala jsem a hned první uvařený pokrm, cottage pie, hltala ještě horký. Sousta jsem prokládala loky vína a v podobném tempu jsem pokračovala několik hodin. Není proto divu, že mě žaludek bolel ještě tři dny.

Paulus dokáže povzbudit

Roman Paulus v průběhu vaření chodil mezi kurzisty, povídal si s nimi a radil. Nekritizoval, pouze naznačil, že stačilo méně osolit nebo déle připravovat. "Ale chutná to skvěle," povzbudil. A tak člověk odcházel s pocitem, že si s hovězím masem poradí. Navíc když má i další profi rady: který kus vybrat, kde ho koupit a jak ho skladovat.

Pikantní thajská směs

Pikantní thajská směs

Hovězí po burgundsku podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Hovězí po burgundsku podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Po pětihodinovém maratonu jsme byli rádi, že jsme se odebrali na prohlídku hotelové kuchyně a pak do restaurace, kde na nás už čekal předkrm – ústřice. Jako hlavní chod se podávaly mušle svatého Jakuba a jako dezert sladká tečka v podobě makronky, zmrzliny a ananasového carpacia.

Právě při večeři měl člověk možnost u skleničky vína poznat milé lidi nejrůznějších profesí, což bylo příjemným završením celého luxusního kurzu.

Pro a proti

Nevýhody

  •  vyšší cena (kurz stojí 3 800 Kč)
  •  příliš dlouhý kurz (celkem i s welcome drinkem a večeří jsem v Alcronu strávila sedm hodin)
  • domů si neodnesete žádné jídlo, jak bývá u jiných kurzů obvyklé
  • špatné parkování
  • vyšší počet účastníků
  • co budete vařit, se dozvíte až na místě

Výhody

  • vaříte s Kuchařem roku
  • profíci vás provází celým kurzem (číšníci, sommeliér, pomocní kuchtíci)
  • společná luxusní večeře
  • pití v ceně (welcome drink, neomezené množství během kurzu, sommeliér při večeři)
  • kvalitní suroviny
  • vytištěné recepty
  • skupinky po třech
  • minimální krájení, téměř vše máte připravené v mističkách a jen sypete na pánev
Kuchař roku Roman Paulus

Kuchař roku Roman Paulus

Autor:




Nejčtenější

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.