Kutil Láďa Hruška cílí na mladší. Zaboduje krouhání zelí a leštění bot?

  • 29
Kdo zamáčkl slzu v oku, když Láďa Hruška skončil se svými recepty ve zprávách, toho zřejmě jeho fascinující odsekávaná dikce přitáhne k prvního dílu kutilského pořadu jako magnet. „Vychytávky Ládi Hrušky“ nepokrytě navazují na pořad Přemka Podlahy. I vařit se bude.

V neděli čtvrt hodiny před polednem Prima opět vyjíždí s kutilským pořadem, ovšem pod novým názvem: Vychytávky Ládi Hrušky. Avizuje sice, že pořad dostane modernější střih a zacílí na mladší generaci, nicméně stojí na úplně stejných základech jako starý dobrý Receptář. Na radách pro dům a zahradu, tipech pro pěstování, chovatelství i do kuchyně a kutilských nápadech televizních diváků.

Vychytávky Ládi Hrušky

Jen nelze přehlédnout nového, mladšího a svérázného průvodce, jehož kuchařka se vyhnula málokteré domácnosti.

Hned v prvním díle Láďa Hruška poradí, jak po letošním horkém létě resuscitovat spálenou zahradu, co ještě vysadit před zimou, představí krouhačku na zelí, vyrobenou divákem z toho, co dům dal, a představí hlídací psí plemeno tzv. šarplanince, poradí, jak vyrobit misky pro králíky ze starého tlakového hrnce či jednokolku z basy od piva a přidá i recept na banánovou zmrzlinu (můžete vyzkoušet i ten náš zde).

Nechybí ani vychytávky, jak odstopkovat jahody pomocí brčka, jak vyčistit boty banánovou slupkou či návod na oloupání česneku s pomocí prázdné lahve od okurek. To vše stihne za 37 minut.

Odstopkování jahod je podle Ládi Hrušky nejjednodušší pomocí brčka. Posuďte...
Banánovou slupku radí Hruška nevyhazovat, můžete si s ní krásně vyčistit boty.
Stroužky česneku podle Hrušky snadno oloupete protřepáním v zavařovačce.

Láďa Hruška radí, jak odstopkovávat jahody, čistit boty banánovou slupkou či loupat česnek.

Stále jsme národ kutilů

Přemek Podlaha uměl u českého národa brnknout na správnou strunu, v tom se od osmdesátých let mnoho nezměnilo. V českých domácnostech stále vznikají mnohdy bizarní přístroje či nástroje, které mají usnadnit práci v domácnosti či na zahradě. A ostatní jsou na něj také zvědaví. Důvody jsou často finanční, mnohdy ale na trhu srovnatelný výrobek vůbec nenajdete.

Dokládá to i divácká krouhačka na zelí od pana Musila z Ledče nad Sázavou. Má pravdu v tom, že s pomocí kuchyňského robota si nakrouháte tak zelí k obědu, ne plnou vanu na naložení zelí do sudu.

Návod, jak si kysané zelí připravit přímo do zavařovaček, najdete ZDE.

Takže si vyrobil vlastní: využil motor ze staré pračky, kryt z bojleru, litinový rám pochází z krouhačky na píci pro drůbež. Diváckým zážitkem je ovšem i jeho dialog s moderátorem (podívejte se alespoň na ukázku v úvodním videu). A když najdete v neděli před obědem čas a chuť, dočkáte se na Primě i receptu.

Pro srovnání s legendárním moderátorem můžete v archivním videu zabrousit do roku 1987, kdy Přemek Podlaha pozval do Receptáře výrobce prvního sněhového prkna u nás (více zde):

7. listopadu 2014