Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nepropadejte sentimentu, řekne Pohlreich a upeče kůzlečí roládu

aktualizováno 
Aktuální díl pořadu Teď vaří Šéf! je věnovaný velikonočním receptům. Zdeněk Pohlreich uvaří drůbkovou polévku z husích surovin a upeče klasickou velikonoční husu, jehněčí hřbet s bylinkovou krustou a dokonce i kůzlečí roládu.

„Kůzlečí pečínka prostě patří k Velikonocům. Nádherné, bílé maso, strašná dobrota. Vykašlete se na nějaký sentiment, je to fakt dobrý,“ připravuje Pohlreich chuťové posvícení. Na kůzlečí roládu bude potřebovat kůzlečí kýtu a trošku namletého kůzlečího masa.

Fotogalerie

Kýtu musí nejprve vykostit. Podívejte se na první část našeho videa, jak postupovat, kdybyste se o něco podobného chtěli také pokusit. Postup k vykostění masa se může hodit vždycky. Navíc Pohlreich ukáže, jak ze získaného masa udělat placku, což je univerzální návod, který se hodí na výrobu jakékoliv masové rolády.

Kosti nevyhazujte, ale rozprostřete do pekáčku, roládu budete péct na nich. „Jednak to brání roládě, aby se přichytávala na dno pekáče, a navíc dají šťávě sílu a lepší chuť,“ radí šéfkuchař.

Na roládu musíme připravit fáš. Využijeme mleté maso, do něj přidáme dvě vejce, dobře osolíme a opepříme, do hmoty nasekáme kyselou okurku. Protože je kůzlečí maso hodně libové, přidává se troška nakrájené slaniny.

Do mísy nakrájíme ještě dva plátky tousového chleba, ze kterého okrájíme kůrku, přilijeme trochu smetany a pořádně prohněteme. „Nezapomeňte přidat čerstvé bylinky, ať pořádně přivítáme to jaro,“ připomíná šéfkuchař. Místo mladých kopřiv, které patří do tradičních velikonočních receptů, vystačí s petrželkou, oreganem a bazalkou.

Rozprostřete maso, osolte, opepřete, poklaďte fáší a zamotejte. Teď dochází k další opakovačce z hodin kuchařské výuky. Pohlreich vás naučí, jak zabalit provázkem roládu. Začátečníkům se to může jevit jako trik hodný Houdiniho, vyplatí se ho však naučit, protože takto se balí třeba i roštěnec na roastbeef.

Do mísy přidejte trochu másla, kořenové zeleniny kvůli vůni, trochu cibule a dejte jen tak bez zakrývání a podlévání péct do trouby rozehřáté na 180 °C.

Pokud vám zbyla ještě trocha nádivky, vymažte pekáček máslem, z dvou bílků vyšlehejte pěnu, žloutky přidejte do nádivky a přilijte ještě trochu smetany. Smíchejte s bílkem a v pekáčku pečte „na plocho“ jako klasickou velikonoční nádivku. Za třicet minut máte hotovo.

Pořad můžete sledovat dnes v podvečer na Primě.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Další z rubriky

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.