Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvalitní stojan usnadní zdobení stromku

  1:00aktualizováno  1:00
Bytelný stojan na vánoční stromek nejenže zajistí stabilitu, ale i pomůže, aby stromek dlouho vydržel "jako nový".

Oslavte Vánoce v klidu a u stabilního stromečku | foto: shutterstock.com

Některé stojany sice vypadají designově, ale v praxi se ukáží téměř jako nepoužitelné. A stojan, který před strojením zlobí, dokáže zanechat hořkou vzpomínku po mnoho týdnů. Naším heslem je tedy: snadno upevnit, dodat stabilitu stromku tak, aby ani děti nemohly způsobit pojistnou událost, udržet jehličnan co nejdéle v kondici.

Nádržka prodlouží životnost

Díky vodě stojan ztěžkneZahradníci jednoznačně doporučují stojany s nádržkou na vodu, tvrdí, že stromeček je schopný během svátků "vypít" i několik litrů. Za to se ale odvděčí delší životností. Kdo někdy vybíral zapíchané jehličky z koberce ještě během následujících letních prázdnin, ví o čem je řeč (nestačí na ně ani ten nejvýkonnější vysavač).

Běžné stojany mívají tři upevňovací šrouby, mezi něž je třeba kmínek zaaretovat. To není snadné, znamená to ale pokrok proti dřívějšku: mnohý z nás si vzpomene na staré litinové stojany složené ze tří nohou, jejichž sestavení by zamotalo hlavu i Rychlým šípům, pro které i vyndání ježka z klece připadalo jako legrace.

Správný průměr

Typická chyba - koupíte stromeček, který se vám líbí, a teprve doma zjistíte, že jeho tlustý kmen se nevejde do vlastního vánočního stojanu. Proto změřte jeho průměr ještě, než se vydáte vybrat si stromeček. V prodejně ho pak porovnejte s průměry vybraných stromků.

Opačný postup pak předznamenává nervózní shánění sekyrky, zatímco na plotně se vaří rybí polévka a trhané krupky na kubu si říkají o přípravu oběda, děti se dožadují svátku zdobení stromku.

pozor

Váš stojan by měl odpovídat obvyklým rozměrům stromečku, který si každoročně vybíráte. Vybírejte proto stromek nejen podle vzhledu, ale i šířky stojanu.

Kmen by měl být o trochu užší než stojan, abyste nemuseli stromek pracně zužovat a silou ho narážet do stojanu. V návodu obvykle najdete rozměry, jaké by měl stromek mít, aby se vešel do stojanu a byl v něm dostatečně upevněn. Pokud tento rozměr výrobce neuvádí, vyberte stromek přibližně o 1-2 cm užší, než je vnitřní průměr stojanu (tzn. průměr bez okrajů stojanu + rezerva).

S průměrem souvisí i typ stojanu. Stojan, do kterého jste každoročně upevňovali malé jedličky, neudrží statný dvoumetrový smrk. Naopak malý stromek bude padat ze stojanu pro ty velké.

Typy stojanů

Keramický
Pro malé až střední stromky. Za nejlevnější keramický stojan zaplatíte 200 Kč, za kvalitnější a větší okolo 400 Kč. Do keramického stojanu se vejde několik litrů vody a udrží tak stromek čerstvý.

Plastový
Levná a rozšířená varianta, stojánek seženete od 200 do 700 Kč. Často obsahuje také nádržku na vodu, díky níž se stojanem nepohnou ani skotačící děti. K nevýhodám tohoto typu patří neatraktivní vzhled, který může vadit ortodoxním "dodržovačům" vánočních tradic.

U nejnovějších plastových stojanů se objevuje upevnění pomocí páky, která kmen rovnoměrně sevře pomocí čelistí. To je praktické a odpadá práce s vystředěním kmene. Tento stojánek patří k těm dražším.

Dřevěný
Lze si ho i ručně vyrobit, rozměry a nosnost stojánků na větší stromky ale lépe odhadnou odborníci. Jen zdatný kutil dokáže na dřevěný kříž přimontovat "řez" z kovové trubky jako držák kmene, vyvrtat otvory, použít závitník, natřít zelenou barvou. 

V obchodech se cena pohybuje od 250 do 800 Kč. I některé dřevěné stojany mají zabudovaný zavlažovací pohárek.

Litinový
Neobvyklý, ale stylový vzhled. Pevně zafixuje váš vánoční stromeček, unese i ty silnější a vyšší. Na koupi tohoto stojánku si připravte od 250 do 800 Kč.


Kovový
Stabilní stojan, jeho ocelová konstrukce udrží i stromy větších rozměrů. Seženete mnoho konstrukcí v nejrůznějších barvách. Tento stojan vás bude stát okolo 400 Kč.

bezpečnost nade vše

Strom nezapomeňte pořádně ve stojanu utáhnout! Pokud jste na poslední chvíli koupili nevhodný stojánek a stromek v něm špatně drží, zajistěte stabilitu uvázáním větví pomocí silonového lanka. Příští rok si pořiďte kvalitnější a hlavně vhodnější stojan pro váš stromek, v porovnání s ostatními vánočními výdeji se přece nejedná o velkou finanční investici. Hlavní je přeci bezpečí vaší rodiny, kromě toho padající stromek na Štědrý den dokáže Vánoce zkazit.

Autor:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

Další z rubriky

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.