PORADNA: Jak na výborný domácí chleba krok za krokem

Od chvíle, kdy jsme napsali o kváskové mapě, začaly se nám v redakci scházet dotazy, jak přesně postupovat. "Udělala jsem všechno, co návody přikazují, ale stejně se mi nevede," napsala například čtenářka Ivana z Liberce.
Takto mi vyšla struktura. Je to něco mezi průmyslovou "malobublinatou" a

Takto mi vyšla struktura. Je to něco mezi průmyslovou "malobublinatou" a "velkoděrovanou", jaká by vzešla z těsta bez zpracování mezi procesem zrání a kynutí. | foto: Marek Burza

"Myslím si o sobě, že jsem zkušená kuchařka. Prozkoumala jsem veškeré postupy z kulinářského blogu pana Cuketky i pekařky Maškrtnice (více o kváskové mapě a pracovních postupech zde), ale tak hrozný chleba jsem ještě nikdy neudělala. Malý, přisražený," svěřila se.

Problém by mohl být v tom, že těsto z kvásku se chová daleko jinak, než když budete péct z kvasnic. Chce to daleko víc trpělivosti. Upekli jsme jeden pecen a zapisovali si časy, jak dlouho trvaly jednotlivé fáze přípravy a pečení. A krok za krokem fotili, jak vypadá konzistence těsta v jednotlivých fázích. Na ty se můžete krok za krokem podívat ve fotogalerii.

Sobota 17:00: Na pečení si vyberte den, kdy máte volno. I když se těsto vlastně dělá samo, je potřeba s ním občas zapracovat, to se během pracovního dne nepovede. Do mísy robota jsme přemístili dvě kávové lžičky kvásku z lednice. Přisypali jsme 140 gramů chlebové žitné mouky a nalili zhruba 140 mililitrů vody.

Množství vody berte orientačně, každá mouka se chová trochu jinak, takže přidávejte opatrně. Vzniklo poměrně tuhé těsto. Mísu pak uzavřete potravinářskou fólií. Pokud vám zbyl od rohlíků z obchodu plastový sáček, můžete ho také použít (podle velikosti mísy). Těsto nechejte spát v pokojové teplotě.

Neděle 7:15: Až se ráno probudíte, uvidíte, že ta malá troška spícího kvásku dokázala "infikovat" celou hroudu těsta. Místo ní se tam objeví houbovitá bublinatá hmota, ze které odeberte opět dvě lžičky do čistě vymyté skleničky, zavíčkujte a uložte do lednice na příště.

Postup krok za krokem

Nyní se můžete pustit do vlastního těsta. Přidejte kmín a sůl a nalijte vlažnou vodu. Rád v robotu (ale bude se to určitě týkat i těch, kdo míchání svěří domácí pekárně) začínám vodou a až pak přidávám mouku. Je totiž snazší těsto pomalu zahušťovat než hroudu tuhého těsta "rozředit" vodou.

Původní recept počítá zhruba s 150 ml vody a 150 g pšeničné mouky. Tak však vznikne jen malý půlkilový bochníček. Já mám radši bochníky velkosti klasické šumavy, takže dávám 300 ml vody. Tím sice snižuji žitný podíl, ale kdy by chtěl velký bochník s větším podílem žita, může zvětšit už původní podíl s kváskem.

Musí ale počítat s tím, že veškeré procesy budou trvat déle. Napoprvé použijte klasickou chlebovou pšeničnou mouku, ne celozrnnou, ta kyne daleko obtížněji. Až si osaháte základní technologii, pak teprve začněte experimentovat.

Množství mouky nijak neodměřuji, přisypávám ji postupně do robota, vychází to zhruba na půl kila. Těsto se hněte zhruba deset minut. Ideální konzistenci má v okamžiku, kdy se těsto začne odlepovat od stěn, na dně klidně ještě může držet. Kdybyste přidávali mouku ještě dál (drželo by už jen na háku robota), bylo by těsto už zbytečně příliš tuhé. Pořád by mělo krásně vláčné a nadýchané, i když ne tekoucí.

Neděle 7:30: Mísu opět přikryjte fólií a nechejte těsto zrát. Bude to trvat hodinu a půl až dvě. Záleží na teplotě v místnosti, vlhkosti. Naše babičky dokonce dokázaly rozeznat i vliv počasí.

Neděle 9:00: Těsto do této doby zvětšilo objem zhruba na jedenapůlnásobek objemu, bylo hezky vláčné. Kdo bude mít větší obsah žitné mouky nebo celozrnné, bude asi čekat déle.

Pomoučil jsem pracovní desku a těsto na ni vyklopil a pomoučil i shora, aby se nelepilo. Několikrát jsem ho přeložil a vytvaroval "knedlík". Pak už stačí přeložit do ošatky. Tu doma nemám, "znárodnil" jsem manželce podlouhlý košík na pečivo. Na kůrce vytvoří pěkný vzorek.

Má ovšem obrovskou nevýhodu: je dosti řídký, takže když ho budete chtít poprášit moukou, máte ji po celé kuchyni. Můžete ale obětovat utěrku a tu pomoučit. Pak bude ale chléb hladký. Kdo chce péci pravidelně, měl by obětovat dvě stovky a koupit si ošatku.

Neděle: 9:10: Váleček těsta vložte do košíku, přikryjte utěrkou a nechejte spát.

Neděle 11:30: V této době už chléb nakynul tak, že byl téměř až po okraj košíku. Takže jsem zapnul troubu na 250 °C. Každá trouba funguje jinak. Té mé to trvá asi čtvrt hodiny.

Neděle 11:45: Opatrně chleba vykulte na pečicí papír. Opatrně proto, abyste neporušili bublinatou vnitřní strukturu, která vznikla kynutím. Nachystejte si deci až dvě vody, otevřete troubu a plech dejte do střední polohy. Do trouby vchrstněte na stěny vodu a rychle zavřete. Já mám dole na dně starý plech a vodu vlívám tam, abych ji nelil na smalt nad pečicí spirálou.

Počáteční vlhkost je důležitá, aby se chleba mohl zvednout. Kdybyste pekli na sucho, velmi rychle by se vytvořila pevná kůrka, která by tomuto procesu zabránila. Zhruba po deseti minutách snížím teplotu na 150 °C a dopékám asi půl hodiny.

Tyto hodnoty berte jako orientační, každá trouba peče jinak, nikdy jsem neměřil, zda mých sto padesát je opravdu sto padesát. Když budete péct menší bochníček, bude stačit kratší čas. Každopádně chleba je hotový, když do něho píchnete špejlí a zůstane suchá a poklepem na kůrku zvoní.

Pak ho nechejte na mřížce vychladnout. To je na tom to nejtěžší. Počkat a nakrojit, až vychladne. Až si tréninkově upečete dvacet bochníčků jako pan Cuketka, získáte cit pro těsto a můžete se pustit do experimentů.

Výsledek a postup, který jsme ukázali, je čistou amatérskou prací. Možná se v diskusi najde pekař-profesionál, který bude z pozice svého povolání mít námitky a bude postup korigovat. A to bude jen dobře.

Hlavně nezapomeňte: vždy odeberte zásobu kvásku do zásoby. I kdyby se chleba třeba nepovedl, musíte mít zdroj pro příští pokusy. Jinak začnete opět od nuly a budete shánět kvásek.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

V belgické zoo lev zardousil lvici Mayu z Česka, měl se s ní původně pářit

14. března 2024  18:19

V zoologické zahradě Bellewaerde Park na západě Belgie lev Nestor zardousil lvici Mayu, která...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec pro grilování nic nevyhodí. Co najde, přetvoří na gril nebo udírnu

16. března 2024

Dan Kordula je fanda grilování. A nejen to, většinu svých grilů, udíren a dalších prostředků k...

Hlasujte pro nejroztomilejší mazlíčky, vyhrají krmivo pro gurmány za 10 tisíc

1. března 2024,  aktualizováno  15.3 10:01

Rozběhlo se hlasování v březnové anketě, z níž vzejdou nejroztomilejší mazlíci měsíce a tři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za socíku jsme hodně pletli i háčkovali. Abychom ušetřili a měli co na sebe

12. března 2024

Mnoho z nás si jistě ještě dnes vzpomene na dobu, kdy moderního oblečení nebylo v obchodech tolik...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Otevře sklenice, očistí spáry, nabrousí boty. To všechno svede brusný papír

19. března 2024

Kousek ho najdete snad v každé dílně nebo garáži. A to je dobře, nikdy nevíte, kdy budete brusný...

Bydlí u vás třeba chluponožka? Samotářky jsou hmyzem roku, sčítejte hotely

18. března 2024

Včely samotářky jsou volně žijící opylovači, jejichž svět je naprosto fascinující. Zůstávají v...

KVÍZ: Jak se vyznáte ve vývarech a postupu jejich přípravy?

18. března 2024

Vývar je v kuchyni základ, ostatně už naše babičky tvrdily, že polévka je grunt a maso špunt. A...

Grimasy, úšklebky: Při natáčení pořadu Pohlreich neudržel obličej na uzdě

17. března 2024

Baví vás grimasy Zdeňka Pohlreicha? Tentokrát, v pořadu Česko na grilu, bude mít vedle sebe zdatné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...