Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvůli barvě světla zářivky pod kuchyňskou linkou zaplatíte dvakrát

  3:00aktualizováno  3:00
Výrobci se nestarají o to, jaké barvě světla dáváte přednost. Těleso, které se vám líbí, osadí zářivkou, která nevyhovuje; nezbývá, než ji dodatečně vyměnit a platit tak zbytečně navíc.

Osvětlení pod linkou by mělo barvou odpovídat hlavnímu zdroji světla | foto: Marek Burza

V praxi to funguje tak, že koupíte podle tvaru a funkce svítidlo, které by mohlo vyhovovat. V běžných hobbymarketech ale není prakticky možné koupit jen samotné tělo a k němu si vybrat zářivku, která by vyhovovala barvou osvětlení. Nakonec to skončí tak, že člověk "z donucení" koupí komplet a dodatečně shání zářivky, které vydávají světlo podle požadované barvy. A původní zářivky pak putují do popelnice a platí se zbytečně.

Podle teploty

Barva zářivek se pohybuje od teplot kolem 3 000 stupňů Kelvina, což odpovídá teplotě klasických žárovek, až po 6 500 stupňů Kelvina - zářivky této barvy vydávají ostré světlo s namodralým nádechem a jsou často používány v kancelářích nebo školách, jejich světlo totiž podporuje psychický i fyzický výkon.

Teplota světla se udává v Kelvinech

Právě takovými zářivkami je osazena většina osvětlovacích těles i pro domácí použití. Není ale příjemné, když je hlavní světelný zdroj v kuchyni osazen žlutým (žárovkovým) světlem a světlo pod linkou vydává záři jako někde v kanceláři. Proto se při koupi nového tělesa soustřeďte na údaje o barevné chromatičnosti tak, aby odpovídaly předpokládaným hodnotám vašeho hlavního stropního svítidla, ať už jde o žárovku nebo úsporku.

Ve svém regionu raději hledejte prodejnu elektro, která je schopna dodat osvětlovací těleso samostatně bez zdroje světla; zářivku pak můžete koupit zvlášť. Velcí výrobci i na svých internetových stránkách uvádějí teplotu osvětlení u každého svého produktu a podle toho pak objednávejte - vyberete tvar patice podle tělesa a příslušný zdroj osvětlení podle požadované barvy.

Jak na to, když už dojde k nejhoršímu a staré svítidlo je třeba vyměnit? Přinášíme příklad z praxe.

Krok za krokem

Původní zářivkové těleso vypovědělo poslušnost

Stará zářivka pod linkou vypověděla poslušnost. Srovnatelný model už nebylo možné sehnat.

Sundejte boční kryty

Majitelka bytu dlouho "bojovala" s tím, jak ji vlastně odmontovat. Pak zjistila, že stačí jen odstranit boční kryty.

Trubicí je třeba pootáčet tak, aby se kontakty dostaly do vertikální polohy

Další rébus! Jak vytáhnout starou trubici? Po povytažení bočních krytů pootáčejte zářivkovým tělesem tak, abyste dostali kontakty do svislé polohy - trubice se pak lehce vysune. Ve dně tělesa najdete šrouby upevňující celé těleso. Samozřejmostí by mělo být vypnutí jističe před každou manipulací s elektřinou.

Pro nové těleso bude potřeba vyvrtat nové otvory

Pokud má nové těleso jinou rozteč pro připevnění, musíte si ji odměřit: buď pravítkem, nebo přiložte těleso k horní skříňce a ostrým předmětem (například nožem, hřebíkem či hrotem pilníku) udělejte do dřeva vryp, abyste si označili místo pro předvrtání nového otvoru. Pozor, abyste při vrtání neudělali otvor skrz korpus skříňky!

Tento model měl přípravu pro vyústění šňůry z boku

Některá tělesa přiléhají ke skříňce celou plochou. Aby bylo možné dostat dovnitř přívodní šňůru, vylomte na boku naznačené vybrání pro přívodní kabel.

Nezapomeňte dodržet zapojení fáze

Při upevnění přívodních kabelů nezapomeňte dodržet připojení fáze a nulového vodiče. Nové těleso je vybaveno i svorkou pro zajištění kabelu.

Nakonec stačí těleso přišroubovat

Zbývá poslední krok: přišroubovat svítidlo do připravených otvorů a zasunout trubici.

Nová zářivka v provozu

A je hotovo. Majitelka v tomto případě měla štěstí, její "od oka" kupovaná zářivka vydávala stejně žluté světlo jako ta původní.





Nejčtenější

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Nejroztomilejší jsou podle redakce Playtvak.cz štěňata argentinské dogy. A...
Sedm nejroztomilejších štěňat, od bígla přes bernardýna po retrívry

Přestože je už z fyziognomie štěňat zřejmé, zda z nich vyrostou drobci, nebo obři, dokážou současně klamat tělem. Jen tak může někomu připadat nejroztomilejší...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.