Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kvůli barvě světla zářivky pod kuchyňskou linkou zaplatíte dvakrát

  3:00aktualizováno  3:00
Výrobci se nestarají o to, jaké barvě světla dáváte přednost. Těleso, které se vám líbí, osadí zářivkou, která nevyhovuje; nezbývá, než ji dodatečně vyměnit a platit tak zbytečně navíc.

Osvětlení pod linkou by mělo barvou odpovídat hlavnímu zdroji světla | foto: Marek Burza

V praxi to funguje tak, že koupíte podle tvaru a funkce svítidlo, které by mohlo vyhovovat. V běžných hobbymarketech ale není prakticky možné koupit jen samotné tělo a k němu si vybrat zářivku, která by vyhovovala barvou osvětlení. Nakonec to skončí tak, že člověk "z donucení" koupí komplet a dodatečně shání zářivky, které vydávají světlo podle požadované barvy. A původní zářivky pak putují do popelnice a platí se zbytečně.

Podle teploty

Barva zářivek se pohybuje od teplot kolem 3 000 stupňů Kelvina, což odpovídá teplotě klasických žárovek, až po 6 500 stupňů Kelvina - zářivky této barvy vydávají ostré světlo s namodralým nádechem a jsou často používány v kancelářích nebo školách, jejich světlo totiž podporuje psychický i fyzický výkon.

Teplota světla se udává v Kelvinech

Právě takovými zářivkami je osazena většina osvětlovacích těles i pro domácí použití. Není ale příjemné, když je hlavní světelný zdroj v kuchyni osazen žlutým (žárovkovým) světlem a světlo pod linkou vydává záři jako někde v kanceláři. Proto se při koupi nového tělesa soustřeďte na údaje o barevné chromatičnosti tak, aby odpovídaly předpokládaným hodnotám vašeho hlavního stropního svítidla, ať už jde o žárovku nebo úsporku.

Ve svém regionu raději hledejte prodejnu elektro, která je schopna dodat osvětlovací těleso samostatně bez zdroje světla; zářivku pak můžete koupit zvlášť. Velcí výrobci i na svých internetových stránkách uvádějí teplotu osvětlení u každého svého produktu a podle toho pak objednávejte - vyberete tvar patice podle tělesa a příslušný zdroj osvětlení podle požadované barvy.

Jak na to, když už dojde k nejhoršímu a staré svítidlo je třeba vyměnit? Přinášíme příklad z praxe.

Krok za krokem

Původní zářivkové těleso vypovědělo poslušnost

Stará zářivka pod linkou vypověděla poslušnost. Srovnatelný model už nebylo možné sehnat.

Sundejte boční kryty

Majitelka bytu dlouho "bojovala" s tím, jak ji vlastně odmontovat. Pak zjistila, že stačí jen odstranit boční kryty.

Trubicí je třeba pootáčet tak, aby se kontakty dostaly do vertikální polohy

Další rébus! Jak vytáhnout starou trubici? Po povytažení bočních krytů pootáčejte zářivkovým tělesem tak, abyste dostali kontakty do svislé polohy - trubice se pak lehce vysune. Ve dně tělesa najdete šrouby upevňující celé těleso. Samozřejmostí by mělo být vypnutí jističe před každou manipulací s elektřinou.

Pro nové těleso bude potřeba vyvrtat nové otvory

Pokud má nové těleso jinou rozteč pro připevnění, musíte si ji odměřit: buď pravítkem, nebo přiložte těleso k horní skříňce a ostrým předmětem (například nožem, hřebíkem či hrotem pilníku) udělejte do dřeva vryp, abyste si označili místo pro předvrtání nového otvoru. Pozor, abyste při vrtání neudělali otvor skrz korpus skříňky!

Tento model měl přípravu pro vyústění šňůry z boku

Některá tělesa přiléhají ke skříňce celou plochou. Aby bylo možné dostat dovnitř přívodní šňůru, vylomte na boku naznačené vybrání pro přívodní kabel.

Nezapomeňte dodržet zapojení fáze

Při upevnění přívodních kabelů nezapomeňte dodržet připojení fáze a nulového vodiče. Nové těleso je vybaveno i svorkou pro zajištění kabelu.

Nakonec stačí těleso přišroubovat

Zbývá poslední krok: přišroubovat svítidlo do připravených otvorů a zasunout trubici.

Nová zářivka v provozu

A je hotovo. Majitelka v tomto případě měla štěstí, její "od oka" kupovaná zářivka vydávala stejně žluté světlo jako ta původní.





Nejčtenější

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.