Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

aktualizováno 
Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Děti langoše milují i nasucho.

Obliba kynutých langošů je racionálně těžko vysvětlitelná. Stejně jako důvod, proč většinu domácích kuchařinek od jejich přípravy odrazuje práce s kynutým těstem.

Tip na dochucení

Jak hotové langoše dochutit naslano, na to najdete celou řadu receptů. Výborné jsou ale i potřené třeba ovocným džemem a posypané skořicovým cukrem.

Pravda, je jako živé, musí se neustále podsýpat moukou a zároveň vytahovat rukama, ale takový problém to zase není.

V případě bramborových langošů ale zůstanete takových starostí spolehlivě ušetřeni: vykynuté těsto je natolik řídké, respektive tekuté, že se dá nabírat a rozlívat na pánev naběračkou. Takže langoše z jemného bramborového kynutého těsta napečete úplně v klidu.

Kynuté bramborové langoše krok za krokem

Potřebovat budete 2 uvařené brambory, 300 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, mléko, sůl, olej na smažení. Na dochucení kečup dle chuti, česnek a strouhaný eidam nebo jiný tvrdý sýr.

Ingredience potřebné na přípravu bramborových langošů
Odváženou hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Sypkou směs přidejte k jemně nastrouhaným vařeným bramborám a mlékem zadělejte

Uvařené a zchladlé brambory oloupejte a najemno je nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim pečlivě promíchanou směs hladké mouky se sušeným droždím a špetkou soli, opět vše pečlivě promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řidší těsto.

Jakmile řídké těsto vykyne, naberte je naběračkou a na pánvi z něj vytvořte
Připravte si směs na potření langošů: kečup promíchjte s jemně prolisovaným
Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Na teplém místě nechte těsto vykynout, nejlépe zakryté potravinářskou fólií. Těsto musí být opravdu řídké, aby se dalo nabírat naběračkou.

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete připraveným kečupem a posypte strouhaným sýrem.

Na pánvi pak nechte rozehřát ne příliš velké množství oleje, naběračkou do něj vytvořte velký kruhový lívanec těsta a opečte ho po obou stranách dorůžova.

Z řídké hmoty tak vznikne typický langoš, který po upečení osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Potřete ho na povrchu směsí kečupu s jemně prolisovaným česnekem a posypte chomáčem jemně nastrouhaného eidamu.

Autoři:




Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Červ hladce vyklouzl ze skořápky.
Na Filipínách našli vzácného obřího červa. Žije v ulitě hlavou dolů

Američtí vědci zkoumající vzácné mořské tvory objevili na Filipínách první živý exemplář červa dlouhého 1,5 metru o průměru až šest centimetrů. Tento červ je...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.