Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kynuté langoše z bramborového těsta, snadné jako palačinky

aktualizováno 
Abyste získali oblíbené zlatavé nadýchané placky, nemusíte těsto poměrně pracně formovat rukama za podsypávání moukou jako to dělají na stáncích. Stačí přidat doslova pár vařených brambor a těsto na pánev jednoduše nalijete, podobně jako to na palačinky.

Děti langoše milují i nasucho.

Obliba kynutých langošů je racionálně těžko vysvětlitelná. Stejně jako důvod, proč většinu domácích kuchařinek od jejich přípravy odrazuje práce s kynutým těstem.

Tip na dochucení

Jak hotové langoše dochutit naslano, na to najdete celou řadu receptů. Výborné jsou ale i potřené třeba ovocným džemem a posypané skořicovým cukrem.

Pravda, je jako živé, musí se neustále podsýpat moukou a zároveň vytahovat rukama, ale takový problém to zase není.

V případě bramborových langošů ale zůstanete takových starostí spolehlivě ušetřeni: vykynuté těsto je natolik řídké, respektive tekuté, že se dá nabírat a rozlívat na pánev naběračkou. Takže langoše z jemného bramborového kynutého těsta napečete úplně v klidu.

Kynuté bramborové langoše krok za krokem

Potřebovat budete 2 uvařené brambory, 300 g hladké mouky, 1 sáček sušeného droždí, mléko, sůl, olej na smažení. Na dochucení kečup dle chuti, česnek a strouhaný eidam nebo jiný tvrdý sýr.

Ingredience potřebné na přípravu bramborových langošů
Odváženou hladkou mouku promíchejte se sušeným droždím a špetkou soli.
Sypkou směs přidejte k jemně nastrouhaným vařeným bramborám a mlékem zadělejte

Uvařené a zchladlé brambory oloupejte a najemno je nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim pečlivě promíchanou směs hladké mouky se sušeným droždím a špetkou soli, opět vše pečlivě promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řidší těsto.

Jakmile řídké těsto vykyne, naberte je naběračkou a na pánvi z něj vytvořte
Připravte si směs na potření langošů: kečup promíchejte s jemně prolisovaným...
Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete...

Na teplém místě nechte těsto vykynout, nejlépe zakryté potravinářskou fólií. Těsto musí být opravdu řídké, aby se dalo nabírat naběračkou.

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete

Hotový langoš osušte papírovou utěrkou od přebytečného tuku, potřete připraveným kečupem a posypte strouhaným sýrem.

Na pánvi pak nechte rozehřát ne příliš velké množství oleje, naběračkou do něj vytvořte velký kruhový lívanec těsta a opečte ho po obou stranách dorůžova.

Z řídké hmoty tak vznikne typický langoš, který po upečení osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje. Potřete ho na povrchu směsí kečupu s jemně prolisovaným česnekem a posypte chomáčem jemně nastrouhaného eidamu.

Autoři:




Nejčtenější

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

Další z rubriky

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)
Rybenky milují vlhko a tmu. Zbavíte se jich i bez chemie

Drobný světloplachý hmyz, který možná občas zahlédnete v koupelně nebo v komoře, velkou paseku nenadělá. Pokud se ovšem nepřemnoží. Jak tomu zabránit? Pomoci...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.