Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kysané zelí je bez vitaminů a bakterií mléčného kvašení, zjistily testy

  12:02aktualizováno  12:02
Kysané zelí považujeme za vitaminovou bombu, ovšem chemická konzervace a sterilace si jeho vlastnosti upravují po svém. Kysané zelí na pultech obchodů tak dokonce nemusí obsahovat vůbec žádný vitamin C nebo paradoxně úplně postrádat bakterie mléčného kvašení. Chybí v něm tedy přesně ty látky, kvůli kterým ho kupujeme.

Kysané zelí | foto: Profimedia.cz

Testy, které provedlo sdružení spotřebitelů a časopis dTest, prokázaly, že ve třech z 21 testovaných výrobků nebyl vůbec žádný vitamin C. A pouze třetina z testovaných kysaných zelí obsahovala žádoucí bakterie mléčného kvašení.

Obsah vitaminu C může být také jen zbožným přáním

Jenže právě vysoký obsah vitaminů C a K a přítomnost bakterií mléčného kvašení dělá z kysaného zelí vysoce zdravou potravinu. Ve skutečnosti to však v mnoha případech pouze předpokládáme. "Mnohé výrobky nelze vůbec považovat za zdroj vitaminu C," říká manažer testování Václav Beneš.

Zklamáním bylo v tomto ohledu slovenské kysané zelí značky H + H a také výrobek Znojmia Kysané zelí (Hamé, Kunovice). Oba výrobky přitom právě na obsah vitaminů na svém obalu lákají.

S bakteriemi je na tom kysané zelí stejně jako některé "jogurty"

Kysané zelí je podobně jako jogurty vyhledávané také pro obsah bakterií mléčného kvašení. Ty jsou v zelných listech běžně přítomné. Jenže živé bakterie pracují a chemicky či tepelně neošetřené kysané zelí by tak mohlo být bez dalších úprav na pultech obchodů jen přibližně 14 dní.

Proto výrobci přidávají do výrobků různé druhy konzervantů, případně zvolí úpravu tepelnou, tedy takzvanou sterilaci. "Důsledkem těchto postupů je ovšem úbytek přirozeně se vyskytujících a zdraví prospěšných bakterií. Ve významnějším množství přežily pouze ve čtyřech z 12 kysaných výrobků. Nejvíc jich bylo ve výrobku Lidl Chira Sauerkraut," uvádí výsledky testů Beneš. S vyšším množstvím mléčných bakterií byl ovšem také spojen vyšší výskyt nežádoucích kvasinek.

Dalším ze závažných zjištění bylo odhalení nedeklarovaného konzervantu, konkrétně kyseliny benzoové, v bílém sterilovaném zelí značky Viva gourmet. Zákazník musí být na obalu na přítomnost chemických konzervantů upozorněn, což se v tomto případě nestalo.

Prohřeškem většiny výrobců bylo též zamlčení informace o chemické konzervaci týkající se i sterilovaných výrobků, do nichž se hojně přidávají disiřičitany působící jako konzervanty a antioxidanty především kvůli bílé barvě požadované zákazníky.

Autor:




Nejčtenější

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.