Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kyseláč luční (Acetosa pratensis)

  20:00aktualizováno  20:00
Tento plevelný druh, nazývaný také jako šťovík kyselý, má prospěšné využití v léčitelství a v kuchyni, při přípravě zeleninových pokrmů, polévek, pomazánek či k masu.

Kyseláč luční (Acetosa pratensis) | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové by se jeho užívání měly vyvarovat osoby trpící revmatismem, astmatem, plicními obtížemi nebo při problémech s močovými kameny.

Popis: Vytrvalá rostlina z čeledi rdesnovité dorůstá 60ti-120ti centimetrů. Pochází z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Kyseláč se vyznačuje dlouhými kořeny, které se zapouštějí hluboko do země. Načervenalá lodyha je šťavnatá, přímá a větvená. Listy jsou zelené a kopinaté. Květy tvoří podlouhlé zeleno-červené laty.

Stanoviště: Nejlépe prospívá ve vlhčí, dobře propustné půdě s obsahem železa a dostatkem světla. K zahlédnutí je na loukách, pastvinách a v blízkosti vodních toků.

Výskyt: Na mnoha místech Evropy, Asie a v Severní Americe.

Léčivé účinky: Kyseláč je dobré užít při překyselení žaludku, problémech s játry či ledvinami. Léčí afty, záněty a podráždění kůže. Jeho listy lze užít do různých pokrmů, nebo zeleninových salátů.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Ohrožení: Není ohrožen. 

Autoři:


Témata: Poradna: Saláty


Nejčtenější

Standardní balení, které by mělo vydržet zacházení na poště.
Lahev s vínem se vejde do schránky. Už nemusíte čekat na pošťáka

Parta nadšenců si oblíbila zásilkový prodej kvalitních vín přímo do domu. Jenže to musí být někdo doma, když chodí pošťák. Proto vymysleli lahve tak ploché,...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.