Kyseláč luční (Acetosa pratensis)

Kyseláč luční (Acetosa pratensis) | foto: Profimedia.cz

Kyseláč luční (Acetosa pratensis)

  • 0
Tento plevelný druh, nazývaný také jako šťovík kyselý, má prospěšné využití v léčitelství a v kuchyni, při přípravě zeleninových pokrmů, polévek, pomazánek či k masu.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové by se jeho užívání měly vyvarovat osoby trpící revmatismem, astmatem, plicními obtížemi nebo při problémech s močovými kameny.

Popis: Vytrvalá rostlina z čeledi rdesnovité dorůstá 60ti-120ti centimetrů. Pochází z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Kyseláč se vyznačuje dlouhými kořeny, které se zapouštějí hluboko do země. Načervenalá lodyha je šťavnatá, přímá a větvená. Listy jsou zelené a kopinaté. Květy tvoří podlouhlé zeleno-červené laty.

Stanoviště: Nejlépe prospívá ve vlhčí, dobře propustné půdě s obsahem železa a dostatkem světla. K zahlédnutí je na loukách, pastvinách a v blízkosti vodních toků.

Výskyt: Na mnoha místech Evropy, Asie a v Severní Americe.

Léčivé účinky: Kyseláč je dobré užít při překyselení žaludku, problémech s játry či ledvinami. Léčí afty, záněty a podráždění kůže. Jeho listy lze užít do různých pokrmů, nebo zeleninových salátů.

Období květu: Kvete od června do srpna.

Ohrožení: Není ohrožen. 


Témata: Poradna: Saláty