Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kyselé okurky si naložte sami a nemusíte je celou zimu kupovat

Nejlepší jsou znojemské, jsme přesvědčeni v Česku. Ale i na Znojemsku lze vybírat z celé řady vyzkoušených a osvědčených receptů. Mezi ně patří i ty, které jejich tvůrci v rámci znojemských Slavností okurek vloni přihlásili do soutěže. Letos se okurkové slavnosti ve Znojmě konají 2. a 3. srpna.

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada. | foto: Profimedia.cz

Přinášíme vám recept na klasické kyselé okurky, na kvašáky a na okurky česnekové. Pokud byste si nevybrali, dalších pět receptů najdete ve středečním magazínu DOMA Mladé fronty Dnes. Mezi nimi i ten na pravé znojemské okurky, jejichž typickou chuť dělá pravděpodobně kořeněný macerát, který lze koupit.  

Čtěte ve středu

Receptů, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, je celá řada.

Další tipy, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, i pravé znojemské.

Jak připravíte naprostou klasiku?

Na nálev budete potřebovat: 4 l vody, 1 l octa, 650 g cukru, půl balíčku nového koření, půl balíčku celého pepře, půl balíčku, bobkového listu, 1 balení DEKO a 1 lžíci soli. Suroviny na nálev nechte pět minut svařit.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom proložte cibulí a koprem a zalijte po okraj připraveným nálevem. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C.

Hotový nálev můžete nějaký čas i skladovat a spotřebovávat ho průběžně podle toho, jak vám na zahradě dorůstají okurky.

Recept na česnekové okurky od Nadi Kotrnetzové

Potřebovat budete: na nálev 0,5 l octa, 1,5 l vody, 220 g cukru, 12 ks sladidla (cukerínu) a 1 balení DEKO; dále nakladačky, mrkev, cibuli, česnek a kopr. Všechny ingredience na nálev smíchejte v hrnci a nechte pět minut povařit. Poté přidejte DEKO a nechte směs ještě jednou přejít varem.

Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom je prokládejte na kolečka pokrájenou mrkví, cibulí a česnekem. Do každé sklenice přidejte i snítku kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při 85° C. 

Recept na kvašáky od pana Seidla

Na čtyřlitrovou lahev si připravte hodně kopru, 6 vinných listů, 6 višňových listů, 1 feferonku a lžíci soli.

Okurky naskládejte do sklenice a proložte je koprem, vinnými a višňovými listy, přidejte feferonku. Vše zalijte horkou vodou a nechte kvasit. Po vykvašení okurky dejte do nálevu připraveného z DEKO.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025