Přinášíme vám recept na klasické kyselé okurky, na kvašáky a na okurky česnekové. Pokud byste si nevybrali, dalších pět receptů najdete ve středečním magazínu DOMA Mladé fronty Dnes. Mezi nimi i ten na pravé znojemské okurky, jejichž typickou chuť dělá pravděpodobně kořeněný macerát, který lze koupit.
Čtěte ve středu

Další tipy, jak připravit ty nejlepší kyselé okurky, i pravé znojemské.
Jak připravíte naprostou klasiku?
Na nálev budete potřebovat: 4 l vody, 1 l octa, 650 g cukru, půl balíčku nového koření, půl balíčku celého pepře, půl balíčku, bobkového listu, 1 balení DEKO a 1 lžíci soli. Suroviny na nálev nechte pět minut svařit.
Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom proložte cibulí a koprem a zalijte po okraj připraveným nálevem. Uzavřené sklenice sterilujte 20 minut při 85 °C.
Hotový nálev můžete nějaký čas i skladovat a spotřebovávat ho průběžně podle toho, jak vám na zahradě dorůstají okurky.
Recept na česnekové okurky od Nadi Kotrnetzové
Potřebovat budete: na nálev 0,5 l octa, 1,5 l vody, 220 g cukru, 12 ks sladidla (cukerínu) a 1 balení DEKO; dále nakladačky, mrkev, cibuli, česnek a kopr. Všechny ingredience na nálev smíchejte v hrnci a nechte pět minut povařit. Poté přidejte DEKO a nechte směs ještě jednou přejít varem.
Omyté okurky naskládejte do sklenic, přitom je prokládejte na kolečka pokrájenou mrkví, cibulí a česnekem. Do každé sklenice přidejte i snítku kopru. Zalijte nálevem a sterilujte 20 minut při 85° C.
Recept na kvašáky od pana Seidla
Na čtyřlitrovou lahev si připravte hodně kopru, 6 vinných listů, 6 višňových listů, 1 feferonku a lžíci soli.
Okurky naskládejte do sklenice a proložte je koprem, vinnými a višňovými listy, přidejte feferonku. Vše zalijte horkou vodou a nechte kvasit. Po vykvašení okurky dejte do nálevu připraveného z DEKO.