Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak trénovat smysl pro rytmus. Kytarová škola Honzy Homoly, 16. díl

  0:16aktualizováno  0:16
Vůbec si nedokážu představit, kde se v člověku bere smysl pro rytmus. To, co s tělem vibruje a s matematickou přesností určuje pravidelnost, přestože se jedná spíš o spontánní záležitost.

Stačí jen začít tleskat v nějakém tempu a pak se podivovat: jak to, že nemusíme složitě počítat vzdálenost mezi notama, abychom dosáhli přesnosti? Je nám to prostě daný přírodou. A vlastně není ani tak důležitý, proč to tak je, jako jak toho využít.

Fotogalerie

Naše vnitřní hodiny - tedy metronom, který v nás pomyslně při hře tiká - je dobrý vnímat jako stroj, co dává notám řád. V našem cvičení popisuju svůj subjektivní pohled na to, jak se strojem zacházet. Pro mě je totiž absolutním základem a věnuju mu velkou pozornost. Zásadně totiž ovlivňuje vnímání hry.

Když budu hrát týž motiv, ale jednou rozhýbu svoje hodiny ve čtvrťových notách, jindy v půlových a nebo třeba v osminových, pokaždé se budu cítit jinak. Pro zatěžkaný feeling zvolím pomalejší noty a pro nervózní nadupanou hru doby rychlejší. Charakter motivu se změní, i když ne výrazně.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupinyWohnout.

Ovšem i tyhle zdánlivé maličkosti ovlivňují celek, je to něco podobnýho, jako když při vaření použijeme šafrán. Bez něj je jídlo dobrý, ale s ním ještě lepší či alespoň zajímavější.

Abych si doby uvědomil, je dobrý si do hraní dupat nohou a kývat tělem. Pokud vnitřní hodiny chceme cvičit, měli bychom se primárně soustředit na ně, a písničku vnímat až v druhé řadě. Časem se podupávání nohou a pohyb těla zautomatizuje. A pak už nás to všecko samo drží v lati jako osobní bubeník.

Na nejnovějším videu na mém youtubovém kanále se můžete podívat, jak to vypadá v praxi. Třeba při takové koupelnové brnkačce. Vnitřní hodiny jsou nejlépe patrné na pohybu těla, zejména na šlapání levé nohy:

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Mike trénuje s paní Ivetou už nějaký čas i u ní doma.
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Vymazlený hamburger King of Dublin
V Den svatého Patrika se zazelenají i hamburgerové housky

Den svatého Patrika je irským svátkem, který se slaví po celém světě. Typickou zelenou barvu vtělí v pražské restauraci Bejzment specializované na přípravu...  celý článek

Takto vypadají po obarvení v cibulových slupkách vajíčka, která byl omotaná...
Slupky žluté i červené cibule schovávejte na velikonoční barvení vajec

Velikonoc se sice letos dočkáme až v polovině dubna, nicméně pokud vás oslovuje přírodní barvení vajec v cibulových slupkách, už si je v kuchyni schraňujte. To...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.