Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola z Wohnoutů radí, jak cvičit na elektrickou kytaru: 11. díl

  1:00aktualizováno  1:00
Koho uhranula elektrická kytara a touží po sebezdokonalování, může se vrhnou na další porci lekcí. Tentokrát jsme komentář nechali přímo na Honzovi, je to jeho škola. A jeho hra má svoje specifika, jako u každého výrazného kytaristy. Užijte si to.

„Jsem kytarista, který při koncertech často zpívá, což mi znemožňuje sledování hmatníku. I kdybych nestál před mikrofonem, tak vím, že je místo pozorování vlastních prstů lepší koukat po krásných holkách v sále. To je důvod, proč často cvičím slepou techniku, což je můj vlastní název pro hru bez dívání se dolů na struny.

Fotogalerie

Občas se mě nemuzikant zeptá, jak je možné, že mačkám akordy a hraju sóla, a přitom se nedívám na kytaru. Po určité době už člověk tak nějak cítí, kde se rukou na hmatníku pohybuje. A je to i díky několika fíglům.

Jedním z nich je „tříoktávový systém“, což je též můj vlastní výmysl, tudíž nemohu tvrdit, zda se tím nestavím proti srsti všeobecné hudební teorie. Tříoktávovým systémem jsem tuto techniku nazval proto, že nejtlustší a nejtenčí struna jsou sevřeny rozsahem tří oktáv.

Jde o to, že se se svým kytarovým motivem často pohybuju v rámci jedné oktávy, nebo se kolem ní motám. Pokud mám ještě figuru v jednom boxu, to znamená v území třech čtyřech pražců, vím, že je všechno hmatově tak nějak blízko sebe. Tudíž je tu orientace poslepu poměrně jednoduchá.

Když se potřebuju dostat s melodií do vyšších tónů, tedy o oktávu nahoru, posunu se o tři pražce a dvě struny výše, což se dá poslepu také nacvičit. Posun o tři pražce nahoru platí v případě motivů hraných na basových strunách E, A, D a G, kde se struny mezi sebou ladí po kvartách. Jakmile máme v cestě strunu H, posun nahoru je o pražce čtyři, protože interval mezi G a H už není kvarta, ale velká tercie.

Všecko tohle zní moc teoreticky, ale pokud si na to najedete, budete trénovat a zažijete si to pod kůži, můžete pak z pódia koukat po těch holkách.“

Pro motivaci ke cvičení se zaposlouchejte do Honzovy kytary při sledování jeho pohádky pro dospělé z roku 2012, kterou ocení především skateboarďáci:

Autoři: ,




Nejčtenější

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Vlci se štěňaty. V pražské zoo lze na vlastní oči pozorovat, jak probíhá...
Vlci v pražské zoo vychovávají pět vlčat. Boj o maso probíhá každý den

Pět dvouměsíčních vlčat se líně povaluje i navzájem škádlí před ústím nory, schovaným pohledům návštěvníků ležícími kmeny stromů. Zdánlivě se nic neděje, ale...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.