Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z eidamu uděláte uzený sýr v mobilní udírně za tři tisíce, radí Hruška

  9:00aktualizováno  9:00
Kutil a otec dvou dcer Petr Mikovič si za cíl stanovil vlastní udírnu, která půjde přemisťovat po dvorečku podle potřeby a cenově se vejde do pěti tisíc. To se mu podařilo a ještě dva tisíce ušetřil. Za asistence Ládi Hrušky radí jak na to a přidává recept na doma vyuzený sýr.

Grily a udírny z dostupných materiálů jsou zřejmě jedním z nejvděčnějších témat českých a moravských kutilů (viz např. mobilní gril z domácí dílny).

Přidal se k nim i tatík z Hodonína, který k výrobě grilu využil stará garážová kamna, která se dají sehnat kolem tisícovky, dřevěný budníček na uzení zvládl pořídit do 1 500 korun a i s dalším materiálem (kovové jekly a podobně, viz fotogalerie) se vešel do tří tisíc. A je přesvědčen, že podobnou udírnu si zvládne vyrobit každý trochu šikovný kutil.

Fotogalerie

A prozradil i recept, jak se v udírně dá vylepšit běžný levný eidam. Stačí ho pokrájet na kostičky, zavázat do dámské punčochy a zavěsit zhruba na dvě hodinky do udírny vyhřáté maximálně do 80 °C (teplotu je nutno hlídat!). Poté ho z udírny vytáhnete a necháte vychladnout, aby krásně „došel“. K dobrému vínku prý je ideální.

Sýrový recept působí jako typická kuchyňská finta Ládi Hrušky, nicméně ve třetím dílu svého pořadu (vysílá se v neděli ve 12:40, více zde) přidá tento nový guru českých kutilů a experimentátorů i tipy, jak si založit vlastní vinici či chovat slepice zvané holokrčky.

Autor:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Originální osvětlení vyrobíte za pár korun.
Z krásné skleněné zavařovací sklenice si snadno můžete vyrobit i lustr

Praktické sklenice lze využít také na úschovu suchých potravin nebo se z nich dá vyrobit dekorativní předmět do domácnosti. Třeba vázička, lucernička na...  celý článek

Nová generace ramena v různých variantách
Z garážového experimentu do škol jako pomůcka pro dětské nadšence

V roce 2016 postavil Gabe Benz pomocí 3D tiskárny první robotické rameno na bázi minipočítače Arduino Uno. Když tuto verzi objevili učitelé, byli nadšeni a...  celý článek

Nové hmoždinky usnadní přivrtávání polic i skříněk.
Nové hmoždinky budou univerzální: fungují do betonu i do sádrokartonu

Hmoždinky z „rodiny“ Duo Family by měly vyřešit dilema kutilů, jakou hmoždinku použít do jakého materiálu. Nezkušení domácí uživatelé se tak vyhnou situaci,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.