Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z eidamu uděláte uzený sýr v mobilní udírně za tři tisíce, radí Hruška

  9:00aktualizováno  9:00
Kutil a otec dvou dcer Petr Mikovič si za cíl stanovil vlastní udírnu, která půjde přemisťovat po dvorečku podle potřeby a cenově se vejde do pěti tisíc. To se mu podařilo a ještě dva tisíce ušetřil. Za asistence Ládi Hrušky radí jak na to a přidává recept na doma vyuzený sýr.

Grily a udírny z dostupných materiálů jsou zřejmě jedním z nejvděčnějších témat českých a moravských kutilů (viz např. mobilní gril z domácí dílny).

Přidal se k nim i tatík z Hodonína, který k výrobě grilu využil stará garážová kamna, která se dají sehnat kolem tisícovky, dřevěný budníček na uzení zvládl pořídit do 1 500 korun a i s dalším materiálem (kovové jekly a podobně, viz fotogalerie) se vešel do tří tisíc. A je přesvědčen, že podobnou udírnu si zvládne vyrobit každý trochu šikovný kutil.

Fotogalerie

A prozradil i recept, jak se v udírně dá vylepšit běžný levný eidam. Stačí ho pokrájet na kostičky, zavázat do dámské punčochy a zavěsit zhruba na dvě hodinky do udírny vyhřáté maximálně do 80 °C (teplotu je nutno hlídat!). Poté ho z udírny vytáhnete a necháte vychladnout, aby krásně „došel“. K dobrému vínku prý je ideální.

Sýrový recept působí jako typická kuchyňská finta Ládi Hrušky, nicméně ve třetím dílu svého pořadu (vysílá se v neděli ve 12:40, více zde) přidá tento nový guru českých kutilů a experimentátorů i tipy, jak si založit vlastní vinici či chovat slepice zvané holokrčky.

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

S kým si lépe porozumíte? Se psem, anebo s kočkou?
Kočka, nebo pes? Na co myslet při výběru nového člena rodiny

Plánujete si pořídit zvíře, ale nemůžete se rozhodnout, jestli zvolit kočku, nebo psa? Je do malého bytu vhodnější štěně? Je opravdu kočka samostatnější a má s...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Živý plot z cypřišovců Leylandových je krásně sytě zelený. Ale je náročný na...
Bez častého střihu vám živý plot z „lejlanďáků“ přeroste přes hlavu

Téma sousedských vztahů a živých plotů by vydalo na román, přerostlé větve často zasahují na vedlejší pozemek, prorůstají kořeny a podobně. Zvlášť když jde o...  celý článek

Chybí vám kamarádka?
Chybí vám kamarádka?

Nové kamarádky v okolí najdete na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.