Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Lanýž černý (Tuber melasporum)

aktualizováno 

Jak vypadá

Kulatý, hrbolatý poklad pod zemí. To je lanýž černý, také nazývaný lanýž zimní. Pod tvrdou černavou kůrou se skrývá mramorovaná dužina se žlutobílou barvou. Ta postupem času tmavne až do černofialova. Váha lanýže se pohybuje mezi několika gramy a jedním kilogramem. Výrazné aroma této houby se stářím sílí. Pokud ho budete skladovat, vydrží vám v ledničce čerstvý až deset dní.

Kdy a kde roste

Lanýž černý najdete několik centimetrů pod zemí. Tento druh houby patří k těm největším delikatesám a nejdražším pochoutkám na světě. Zraje od listopadu do března. Na jejich sběr se můžete zajet podívat do Itálie a Francie, u nás se téměř nevyskytuje. 

Za kilogram lanýžů zaplatíte desetitisíce korun, záleží na čerstvosti a kvalitě. Nejčastěji se přidávají do nádivek nebo paštik. Francouzskou lahůdkou je pokrm brouillade z míchaných vajíček a černých lanýžů.

Autor:


Témata: Jedlé


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.