Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vymysleli věčné holítko na chlupy, v kampani na vývoj dostali miliony

aktualizováno 
Dva Američané přišli s nápadem vyměnit holítko za laser. Nový systém, pro který hledali podporu v kampani na internetu, podle nich holí naprosto čistě a bez tahání. Chlupy prostě utaví.

Převratné holítko Skarp vymyslel Morgan Gustavsson v Kalifornii (USA). Využil laserovou technologii odstraňování chloupků, která se doposud používala v dermatologii. Ve spolupráci s Paulem Binunem zjistili, že lidské chlupy mohou být odděleny světelným zářením o určité vlnové délce.

Za objev „může“ výzkum chromoforů, které v organických látkách určují jejich zbarvení. Po letech výzkumů vědci našli chromofor, který je obsažen v chlupech, a to bez rozdílu barvy, a zjistili, jakým paprskem mohou být ovlivněny.

Fotogalerie

Převratnost vynálezu spočívá i v tom, že na rozdíl od běžné žiletky se chlup taví až u kůže, takže pocit oholení je dokonalý, přitom ji nijak nedráždí. Povídat o tom mohou nejen muži při každodenním holení, ale i ženy, které si pravidelně holí nohy.

Že holení je otázkou, kterou řeší miliardy lidí po celém světě, mluví i fakt, že kampaň na Kickstarteru odstartovala neuvěřitelným způsobem. Už během prvních 48 hodin dosáhli tvůrci Skarpu vytyčeného cíle 160 000 dolarů (asi 3,8 milionu korun) a nyní, těsně po ukončení kampaně se jim podařilo nastřádat dokonce čtyři miliony dolarů (téměř 100 milionů korun). Cílovou částku tak překonali pětadvacetkrát.

Že kampaň může překazit každá chyba, dokladuje i přístup Kickstateru, který veleúspěšnou kampaň zaříznul, protože společnost nebyla schopna dodat funkční prototyp. Čtyři miliony dolarů se tedy budou vracet dárcům. Skarp proto začíná zkoušet štěstí na Indiegogo, 11 dní před koncem kampaně vybral daleko víc, než potřebuje.

Laserové holítko by mělo vydržet asi 50 000 hodin provozu. Takže i kdybyste holením strávili hodinu týdně, vydrží vám 900 let. Jediný spotřební materiál bude jediná AAA baterie, která při běžném provozu vydrží měsíc. Při holení odpadne nutnost používat pěnu nebo gel.

Holítko by mělo stát 189 dolarů (asi 4500 korun) a mělo by být dodáváno v březnu 2017. Je to sice dost, ale když si spočítáte náklady na náhradní břity (za 900 let), uvidíte, že se to nakonec vyplatí.

Autor:


Témata: nápady


Nejčtenější

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.