Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská a indická kuchyně se střetnou v novém filmu Láska na kari

aktualizováno 
Spojte si vášeň pro jídlo, zájem o vaření a možnost nahlédnout za oponu profesionální kuchyně. K tomu přimíchejte silný lidský příběh, hvězdné obsazení, slavná jména tvůrců a dostanete film, na který se zřejmě vyplatí zajít do kina.

Alespoň zahraniční recenze tomu nasvědčují, například magazín People film popisuje jako „chutné kulinářské dobrodružství“. U nás se začne film promítat 4. září. Komu se líbí filmy jako Julie a Julia či Ratatouille, s chutí prožije příběh indické rodiny, která se přistěhuje do malého francouzského městečka. Přímo proti klasické restauraci s michelinskou hvězdou se pokusí otevřít svou indickou restauraci.

Fotogalerie

Nevyhnutně musí dojít ke střetu dvou kultur, zvlášť když je podpořený nově vzniklou konkurencí. Během času se však vášně uklidňují a láska k jídlu a vaření zvítězí.

Příběh bude vyprávět režisér Lasse Hallström, tvůrce filmů Pravidla moštárny a Čokoláda. Začal se připravovat ještě dřív, než se knižní předloha stala bestselerem a byla přeložena v téměř 30 zemích. Producentce Juliet Blake se totiž dostala do ruky ukázka z připravovaného románu Richarda Moraise The Hundred-Foot Journey. „Zamilovala jsem se do příběhu i do té nádherné krajiny, stejně jako do myšlenky, že jídlo spojuje lidská srdce,“ říká Juliet Blake.

Nedlouho poté se k Juliet Blake jako producenti připojili i Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Společně oslovili scenáristu Stevena Knighta. „Výsledkem jeho práce byl úžasný filmový příběh s báječným smyslem pro humor,“ říká Spielberg. „Knihu přenesl do podoby scénáře přímo dokonale.“

Ve filmu se hodně vaří a zvědaví gurmáni tak mohou nahlédnou do kuchyně. Pro nedočkavé jsme získali recept na Tandori kuřecí paličky.

Pro 4–6 osob budete potřebovat: ¾ polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce garam masala, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1 polévková lžíce mletého koriandru, sůl a pepř podle chuti, 1 polévková lžíce mleté kurkumy, 1 šálek natě koriandru, 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, prolisovaných, ¼ šálku bílého jogurtu, ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 šalotka, nakrájená, 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 kg kuřecích paliček.

Tandori kuřecí paličky

Tandori kuřecí paličky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 230 °C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.

2. Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy rozestupy asi 5 cm. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté.

3. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich o grilování. Sezona je tu.
Bez utěrky za pasem ani ránu. To platí i pro grilování, říká Pohlreich

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.