Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská a indická kuchyně se střetnou v novém filmu Láska na kari

aktualizováno 
Spojte si vášeň pro jídlo, zájem o vaření a možnost nahlédnout za oponu profesionální kuchyně. K tomu přimíchejte silný lidský příběh, hvězdné obsazení, slavná jména tvůrců a dostanete film, na který se zřejmě vyplatí zajít do kina.

Alespoň zahraniční recenze tomu nasvědčují, například magazín People film popisuje jako „chutné kulinářské dobrodružství“. U nás se začne film promítat 4. září. Komu se líbí filmy jako Julie a Julia či Ratatouille, s chutí prožije příběh indické rodiny, která se přistěhuje do malého francouzského městečka. Přímo proti klasické restauraci s michelinskou hvězdou se pokusí otevřít svou indickou restauraci.

Fotogalerie

Nevyhnutně musí dojít ke střetu dvou kultur, zvlášť když je podpořený nově vzniklou konkurencí. Během času se však vášně uklidňují a láska k jídlu a vaření zvítězí.

Příběh bude vyprávět režisér Lasse Hallström, tvůrce filmů Pravidla moštárny a Čokoláda. Začal se připravovat ještě dřív, než se knižní předloha stala bestselerem a byla přeložena v téměř 30 zemích. Producentce Juliet Blake se totiž dostala do ruky ukázka z připravovaného románu Richarda Moraise The Hundred-Foot Journey. „Zamilovala jsem se do příběhu i do té nádherné krajiny, stejně jako do myšlenky, že jídlo spojuje lidská srdce,“ říká Juliet Blake.

Nedlouho poté se k Juliet Blake jako producenti připojili i Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Společně oslovili scenáristu Stevena Knighta. „Výsledkem jeho práce byl úžasný filmový příběh s báječným smyslem pro humor,“ říká Spielberg. „Knihu přenesl do podoby scénáře přímo dokonale.“

Ve filmu se hodně vaří a zvědaví gurmáni tak mohou nahlédnou do kuchyně. Pro nedočkavé jsme získali recept na Tandori kuřecí paličky.

Pro 4–6 osob budete potřebovat: ¾ polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce garam masala, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1 polévková lžíce mletého koriandru, sůl a pepř podle chuti, 1 polévková lžíce mleté kurkumy, 1 šálek natě koriandru, 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, prolisovaných, ¼ šálku bílého jogurtu, ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 šalotka, nakrájená, 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 kg kuřecích paliček.

Tandori kuřecí paličky

Tandori kuřecí paličky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 230 °C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.

2. Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy rozestupy asi 5 cm. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté.

3. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:




Nejčtenější

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Mnoho podobných jich je na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.