Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Francouzská a indická kuchyně se střetnou v novém filmu Láska na kari

aktualizováno 
Spojte si vášeň pro jídlo, zájem o vaření a možnost nahlédnout za oponu profesionální kuchyně. K tomu přimíchejte silný lidský příběh, hvězdné obsazení, slavná jména tvůrců a dostanete film, na který se zřejmě vyplatí zajít do kina.

Alespoň zahraniční recenze tomu nasvědčují, například magazín People film popisuje jako „chutné kulinářské dobrodružství“. U nás se začne film promítat 4. září. Komu se líbí filmy jako Julie a Julia či Ratatouille, s chutí prožije příběh indické rodiny, která se přistěhuje do malého francouzského městečka. Přímo proti klasické restauraci s michelinskou hvězdou se pokusí otevřít svou indickou restauraci.

Fotogalerie

Nevyhnutně musí dojít ke střetu dvou kultur, zvlášť když je podpořený nově vzniklou konkurencí. Během času se však vášně uklidňují a láska k jídlu a vaření zvítězí.

Příběh bude vyprávět režisér Lasse Hallström, tvůrce filmů Pravidla moštárny a Čokoláda. Začal se připravovat ještě dřív, než se knižní předloha stala bestselerem a byla přeložena v téměř 30 zemích. Producentce Juliet Blake se totiž dostala do ruky ukázka z připravovaného románu Richarda Moraise The Hundred-Foot Journey. „Zamilovala jsem se do příběhu i do té nádherné krajiny, stejně jako do myšlenky, že jídlo spojuje lidská srdce,“ říká Juliet Blake.

Nedlouho poté se k Juliet Blake jako producenti připojili i Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Společně oslovili scenáristu Stevena Knighta. „Výsledkem jeho práce byl úžasný filmový příběh s báječným smyslem pro humor,“ říká Spielberg. „Knihu přenesl do podoby scénáře přímo dokonale.“

Ve filmu se hodně vaří a zvědaví gurmáni tak mohou nahlédnou do kuchyně. Pro nedočkavé jsme získali recept na Tandori kuřecí paličky.

Pro 4–6 osob budete potřebovat: ¾ polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce garam masala, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1 polévková lžíce mletého koriandru, sůl a pepř podle chuti, 1 polévková lžíce mleté kurkumy, 1 šálek natě koriandru, 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, prolisovaných, ¼ šálku bílého jogurtu, ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 šalotka, nakrájená, 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 kg kuřecích paliček.

Tandori kuřecí paličky

Tandori kuřecí paličky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 230 °C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.

2. Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy rozestupy asi 5 cm. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté.

3. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:




Nejčtenější

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.