Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzská a indická kuchyně se střetnou v novém filmu Láska na kari

aktualizováno 
Spojte si vášeň pro jídlo, zájem o vaření a možnost nahlédnout za oponu profesionální kuchyně. K tomu přimíchejte silný lidský příběh, hvězdné obsazení, slavná jména tvůrců a dostanete film, na který se zřejmě vyplatí zajít do kina.

Alespoň zahraniční recenze tomu nasvědčují, například magazín People film popisuje jako „chutné kulinářské dobrodružství“. U nás se začne film promítat 4. září. Komu se líbí filmy jako Julie a Julia či Ratatouille, s chutí prožije příběh indické rodiny, která se přistěhuje do malého francouzského městečka. Přímo proti klasické restauraci s michelinskou hvězdou se pokusí otevřít svou indickou restauraci.

Fotogalerie

Nevyhnutně musí dojít ke střetu dvou kultur, zvlášť když je podpořený nově vzniklou konkurencí. Během času se však vášně uklidňují a láska k jídlu a vaření zvítězí.

Příběh bude vyprávět režisér Lasse Hallström, tvůrce filmů Pravidla moštárny a Čokoláda. Začal se připravovat ještě dřív, než se knižní předloha stala bestselerem a byla přeložena v téměř 30 zemích. Producentce Juliet Blake se totiž dostala do ruky ukázka z připravovaného románu Richarda Moraise The Hundred-Foot Journey. „Zamilovala jsem se do příběhu i do té nádherné krajiny, stejně jako do myšlenky, že jídlo spojuje lidská srdce,“ říká Juliet Blake.

Nedlouho poté se k Juliet Blake jako producenti připojili i Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Společně oslovili scenáristu Stevena Knighta. „Výsledkem jeho práce byl úžasný filmový příběh s báječným smyslem pro humor,“ říká Spielberg. „Knihu přenesl do podoby scénáře přímo dokonale.“

Ve filmu se hodně vaří a zvědaví gurmáni tak mohou nahlédnou do kuchyně. Pro nedočkavé jsme získali recept na Tandori kuřecí paličky.

Pro 4–6 osob budete potřebovat: ¾ polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce garam masala, 1 polévková lžíce mletého římského kmínu, 1 polévková lžíce mletého koriandru, sůl a pepř podle chuti, 1 polévková lžíce mleté kurkumy, 1 šálek natě koriandru, 1 polévková lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru, 5 stroužků česneku, prolisovaných, ¼ šálku bílého jogurtu, ½ šálku slunečnicového nebo řepkového oleje, 1 šalotka, nakrájená, 3 polévkové lžíce bílého octa, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 kg kuřecích paliček.

Tandori kuřecí paličky

Tandori kuřecí paličky

Postup:

1. Předehřejte troubu na 230 °C. Připravte si 2 velké plechy. V malém kastrůlku na mírném ohni opečte papriku, garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Opékejte asi 2 minuty. Přendejte koření do mísy a nechce vychladnout. Potom vmíchejte zázvor, česnek, jogurt, citronovou šťávu, sůl, pepř a 2 polévkové lžíce oleje.

2. Každou paličku na třech místech nařízněte. Potřete každý kousek 2 polévkovými lžícemi oleje, osolte a opepřete. Každou paličku řádně potřete směsí jogurtu a koření. Rozložte paličky na plechy a nechte mezi nimi vždy rozestupy asi 5 cm. Pečte v troubě 45 minut, občas obracejte, až je kuře zlatohnědé a propečené. Na posledních 5 minut pečte v horní části trouby 20 cm pod zdrojem tepla, až je kuře lehce ožehnuté.

3. V misce promíchejte nasekaný koriandr, šalotku, ocet a ¼ šálku oleje. Osolte a podávejte k masu.

Autor:




Nejčtenější

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

V Zahradnictví Tmaň už několikátým rokem nabízejí před vánoci kupujícím možnost...
Odpovězte na otázku a vyhrajte jeden z deseti vánočních stromků

Pokud kupujete stromek dopředu, je důležité postarat se o něj tak, aby neopadal dříve, než ho vůbec začnete zdobit. A když správně odpovíte na otázku, můžete...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.