Pokud vás Ital v kuchyni dostal svým lilkem zapečeným s mozzarellou (viz předchozí článek), určitě vyzkoušejte i recepty turecké kuchyně, o níž vůbec nepochybujte, jestli je zdravá. Obsahuje totiž hodně zeleniny. Lilek neboli baklažán Turci dokonce považují za krále své kuchyně a umí ho upravit na ty nejchutnější způsoby.
Recept na babaganuš
Vyberte dva pěkné lilky a k nim si připravte: sezamovou pastu tahini, citron, stroužek česneku, římský kmín, hustý řecký jogurt, piniové oříšky, panenský olivový olej, sůl a pepř.
Lilek je potřeba důkladně opéct přímo na ohni, pod grilem či na pánvi. Ještě horký lilek pak zabalte do potravinové fólie a nechte chvilku odpočinout, aby měl tu správnou chuť i vůni.
Pak ho vybalte z fólie, nařízněte a pečlivě z něj vydlabejte všechnu dužinu, měla by z něj zbýt jen tenká slupka.
Získanou pečenou dužinu pak vymačkejte přes síto, aby se zbavila vody. V misce ji ochuťte římským kmínem a zakápněte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a panenským olivovým olejem.
Dochuťte pepřem a solí, přidejte prolisovaný stroužek česneku, pokud česnek milujete, můžete i víc.
Vmíchejte sezamovou pastu a hustý řecký jogurt, obojího zhruba dvě lžíce na dužninu z jednoho lilku.
Přidejte na sucho orestované piniové oříšky, vmíchejte je, babaganuš ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Při servírování ozdobte piniovými oříšky a zakápněte olivovým olejem.
Jak na přípravu humusu
Na humus budete potřebovat 400 g cizrny z plechovky, nebo stejné množství cizrny čerstvě uvařené. V tom případě musíte suchou cizrnu alespoň na 12 hodin namočit do vody a pak ji 30 až 40 minut vařit doměkka.
Cizrnu rozmixujte na jemný krém, ke kterému přidejte zhruba 4 lžíce sezamové pasty, olivový olej a zhruba 3 lžíce hustého řeckého jogurtu. Vše promíchejte, dochuťte římským kmínem, solí a paprikou (podle chuti sladkou nebo pálivou). Na závěr přidejte dva prolisované stroužky česneku, šťávu z jednoho citronu a vše ještě jednou dobře promíchejte. Při servírování ozdobte vařenou či sterilovanou cizrnou a mletou paprikou.
Naučte se připravovat i lilek plněný mletým masem
Turecký kamarád naučí v nedělní podvečer Emanuela Ridiho v jeho kuchyni připravovat také osmažený a zapečený lilek plněný libovým mletým masem, který se jako hlavní chod podává s pilafem z bulguru. Bulgur se podobá známějšímu kuskusu a má skvělou vlastnost: absorbuje chutě všech surovin.
Emanuele Ridi pro svého hosta připraví po milánsku mořský jazyk, což je druh platýze, který se před přípravou stahuje z kůže. Kdo se bude v nedělní podvečer na Itala v kuchyni dívat, nepřijde o fígl, jak se to dělá: špičku rybího ocásku namočíte do horké vody a pak kůži snadno sloupnete z obou stran ryby.