Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


LED žárovky spotřebují méně než desetinu energie proti klasickým

  1:00aktualizováno  1:00
Svítidla LED nejsou novinkou. Teď je ale lze koupit i s klasickým žárovkovým závitem a mohou nahradit obyčejné žárovky v běžném svítidle. Mají ještě menší spotřebu než běžné úsporky.

LED žárovka vám ušetří spoustu peněz a energie. | foto: www.e-conrad.cz

Novinka na trhu

Nejnovější řada výrobků LED nabízí větší výkon a výrazně delší dosvit než kdy předtím. High power LED mají výkon od 1 W až do 5 W a úhel svítivosti může být až 160°. Tyto žárovky jsou vhodnou náhradou za běžné 40W nebo 60W žárovky. Tato varianta úsporných LED nabízí až 10 let nepřetržitého provozu. Dostupné jsou v několika barvách a provedeních tak, abyste jimi mohli nahradit žárovky v celé domácnosti.

Jedna žárovka odpovídající obyčejné čtyřicítce nebo šedesátce sice stojí mnohonásobně víc (v řádu několika set korun), ale tam, kde se svítí nepřetržitě, může díky minimálnímu příkonu nakonec ušetřit. Při denním šestihodinovém svícení udávají výrobci rozdíl při běžné sazbě za elektrický proud roční rozdíl v ceně za elektřinu až 400 korun, což znamená, že investice se zaplatí zhruba za rok.

Co je to LED?

Výhody a nevýhody LED

Výhody:

  • Produkují více světla na watt energie než žárovky
  • Mají extrémně dlouhou životnost
  • Jsou odolné vůči nárazům

Nevýhody:

  • Mají vyšší pořizovací náklady
  • Musí být napájeny správným proudem
  • Světlo z bílých LED diod může zkreslovat barvy

Light Emitting Diode – neboli světlo emitující dioda je moderní a šetrný způsob osvětlení. Typ LED má oproti klasické žárovce mnohonásobně nižší energetické nároky a větší životnost. Podle výrobců vydrží jedno světlo až 30 000 hodin, a to i při častém vypínání a zapínání. To je zhruba třicetkrát déle než běžná žárovka. Ta má průměrný příkon 60 W, zatímco žárovka LED o podobné svítivosti má příkon do 5 W.

Barevné možnosti

Přestože vědci zjistili, že není možné přímo emitovat bílé světlo, bílé "LEDky" využívají luminoforu tak, že emitují modré světlo, které je pak luminoforem transformováno na žluté světlo. Spojením těchto dvou barev vzniká příjemné bílé osvětlení.
LED ale nabízí opravdu široké spektrum barev, mezi nimiž nechybí ani modrá, červená, nebo dokonce fialová. Ke světlům jsou dodávány digitální ovladače a stmívače s předvolenými funkcemi různých barev a přechodů, takže můžete barvy kombinovat.

Teplé, nebo studené?

Barvu světla diod volíme zpravidla podle interiéru, běžné žárovky ale nenabízí takové možnosti, s jakými přišli výrobci LED.

U tohoto typu osvětlení si můžeme vybrat mezi takzvanou teplou a studenou barvou. Teplota chromatičnosti "teplé" barvy se pohybuje kolem 3 000 K – což odpovídá barvě klasické žárovky, zatímco teplota "studené" je vyšší – 6 000 K – což odpovídá barvě denního světla.

Jiná cenová třída

A proč jsou LED diody tak drahé? Důvodem je materiál, ze kterého jsou vyráběny, a dlouhý výzkum, který jejich uvedení na trh doprovázel. Výrobní náklady jsou ale různé. Záleží například i na tom, jakou barvu diody si pořizujete. Bílá barva vás vyjde nejdráž, protože je kombinací tří LED diod; červené, zelené a modré.

V České republice je v současné době největší zájem o výměnu konvenčních žárovek a fluorescenčních osvětlení za úspornější LED diody, které jsou výrazně úspornější a odolné například také vůči požáru. Možností, jak využít LED žárovky, je ale mnoho. Na trhu jsou k dispozici různé druhy barevných světel a dekorací. Osvětlení pomocí LED nabízí možnost vytvořit takové světelné efekty, jaké bychom pomocí běžných žárovek vytvořili jen stěží.

LED do budoucnosti

Oblast LED dosáhla v uplynulých letech velkého vývoje. S postupem let se posouvá i výkonnost LED diod.

Zatímco ještě před deseti lety byla za nejvýkonnější žárovku považována "LEDka" jen o výkonu 50 mW, v roce 1999 představil Philips Lumileds žárovku schopnou provozu na 1 W výkonu. Výrobce zároveň očekává, že kolem roku 2010 budou dostupné bílé LED, jež budou vstupovat do přímé konkurence se všemi ostatními zdroji světla.

Autor:




Nejčtenější

Pstruh obecný potoční
Pstruh potoční je už dnes skoro ohrožená ryba, tvrdí rybář Jakub Vágner

Kvůli kormoránům i lidem je dnes pstruh žijící v potocích vzácností, říká Jakub Vágner v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách. Probere techniky lovu pstruhů.  celý článek

Samice lemura mongoz se svým mládětem.
V ostravské zoo se narodilo vzácné mládě lemura mongoze, první v Česku

Příchod nové samice vzácného madagaskarského lemura loni na podzim znamenal pro chovatele v ostravské zoologické zahradě velkou naději na rozmnožení tohoto...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Housenka zavíječe zimostrázového
PORADNA: Mám skoro zničený buxus od zavíječe. Co proti tomu mohu dělat

Na začátku května jsem zjistila, že mi buxus na zahradě skoro sežral zavíječ zimostrázový. Myslím, že to tentokrát ještě přežil, ale bojím se, aby se to příští...  celý článek

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Další z rubriky

Fish&Chips je tradiční britské lidové jídlo.
Kvůli Fish&Chips už nemusíte do Británie. Snadno si je připravíte doma

Fish&Chips je jedno z nejproslulejších ostrovních jídel a ochutná je snad každý, kdo Velkou Británii navštíví. Podívejte se, jak snadno můžete rybu s hranolky...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.