Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Spokojená monogamie vede u samců k neplodnosti, vysvětluje herpetolog

aktualizováno 
Samec, který se má pářit, musí vždy mít na dohled přes skleněnou přepážku soka, který ho provokuje k ritualizovaným soubojům. Zjistili to chovatelé v pražské zoo, když došlo na konci 90. let k útlumu v chovu leguánů kubánských. Přitom se jim je podařilo v roce 1993 rozmnožit jako prvním v Evropě.

Leguán kubánský je jednoznačně majestátní zvíře. | foto: Petr Velenský, Zoo Praha

Tehdy byli chovatelé plazů v pražské zoo nadšeni a žili v přesvědčení, že dostatečně velký prostor leguánům k rozmnožování stačí. „Jenže pak naše chovná samice snášela celých sedm let jen neoplozená vejce, protože se s ní samec Pepíno vůbec nepářil,“ vzpomíná kurátor plazů Petr Velenský.    

Fotogalerie

Důvod je prostý: leguáni kubánští jsou velice sociálním druhem a soutěžení samců o samičky u nich hraje naprosto zásadní roli. Po kritickém období v druhé polovině devadesátých let chovatelé pak konečně přišli na to, že spokojená monogamie vede u leguánů kubánských k neplodnosti samců. 

„Nyní má hlavní rozmnožující se samec vždy na dohled přes skleněnou přepážku soka, ze kterého musí mít obavy. Ritualizované souboje přes sklo vedou k vyšší produkci testosteronu a tím i k oplozeným vajíčkům,“ dodává Petr Velenský.

Podívejte se na chov leguánů kubánských v pražské zoo zblízka:

Právě díky tomuto zlomu se nastartovaly mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo v chovu plazů (více například zde). V těchto dnech se chovatelé těší z dalších přírůstků. „Právě se vylíhlo dalších třináct malých leguánů kubánských,“ aktualizuje letošní počet mláďat těchto nádherných plazů chovatelka Nataša Velenská.

Úchvatné leguány najdete v Pavilonu šelem

Vejce leguánů kubánských se vyvíjejí ve stálé teplotě 31,5 °C zhruba 75 dní. Při líhnutí mládě ostrým výčnělkem - tzv. vaječným zubem - na horní čelisti nařízne kožovitý vaječný obal, vykoukne a v této poloze setrvá minimálně 24 hodin. Přitom natahuje do břicha přes pupeční šňůru zbylou zásobu žloutku, která mu vydrží zhruba na týden samostatného života.

Odchov mláďat leguánů kubánských patří mezi mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo.
V Zoo Praha už se od roku 1993 vylíhlo 166 mláďat leguánů kubánských, z nich většina odcestovala do dalších zoo u nás i ve světě.

Odchov mláďat leguánů kubánských patří mezi mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo.

Poté začíná přijímat potravu, nejprve hmyz, pak i zelené listy, jež jsou jeho hlavní stravou v dospělosti. Na rozdíl od dospělých vedou mláďata stromový způsob života.

„V expozici v Pavilonu šelem a plazů je zakladatel chovu leguánů kubánských u nás, samec Pepíno, stále k vidění, teď už je ovšem na výminku. Hlavní expoziční pár tvoří 22letá Pepínova dcera, které říkáme Bezprstá, a samec Matouš,“ prozrazuje kurátor Petr Velenský.

Třináct čerstvě vylíhlých mláďat sice stráví prvních pár týdnů v odchovném teráriu v zázemí a hned tak je veřejnost neuvidí, nicméně pro návštěvníky jsou v boční expozici mezitím k vidění mláďata loňská.

Od úspěšného prvního rozmnožení v roce 1993 se v Zoo Praha vylíhlo 166 mláďat leguánů kubánských, z nichž většina odcestovala do spřátelených zoologických zahrad u nás i ve světě. Pražská zoo dokonce vede plemennou knihu tohoto druhu. 

Autor:




Nejčtenější

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.