Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spokojená monogamie vede u samců k neplodnosti, vysvětluje herpetolog

Samec, který se má pářit, musí vždy mít na dohled přes skleněnou přepážku soka, který ho provokuje k ritualizovaným soubojům. Zjistili to chovatelé v pražské zoo, když došlo na konci 90. let k útlumu v chovu leguánů kubánských. Přitom se jim je podařilo v roce 1993 rozmnožit jako prvním v Evropě.
Leguán kubánský je jednoznačně majestátní zvíře.

Leguán kubánský je jednoznačně majestátní zvíře. | foto: Petr Velenský, Zoo Praha

Tehdy byli chovatelé plazů v pražské zoo nadšeni a žili v přesvědčení, že dostatečně velký prostor leguánům k rozmnožování stačí. „Jenže pak naše chovná samice snášela celých sedm let jen neoplozená vejce, protože se s ní samec Pepíno vůbec nepářil,“ vzpomíná kurátor plazů Petr Velenský.    

Důvod je prostý: leguáni kubánští jsou velice sociálním druhem a soutěžení samců o samičky u nich hraje naprosto zásadní roli. Po kritickém období v druhé polovině devadesátých let chovatelé pak konečně přišli na to, že spokojená monogamie vede u leguánů kubánských k neplodnosti samců. 

„Nyní má hlavní rozmnožující se samec vždy na dohled přes skleněnou přepážku soka, ze kterého musí mít obavy. Ritualizované souboje přes sklo vedou k vyšší produkci testosteronu a tím i k oplozeným vajíčkům,“ dodává Petr Velenský.

Podívejte se na chov leguánů kubánských v pražské zoo zblízka:

29. července 2015

Právě díky tomuto zlomu se nastartovaly mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo v chovu plazů (více například zde). V těchto dnech se chovatelé těší z dalších přírůstků. „Právě se vylíhlo dalších třináct malých leguánů kubánských,“ aktualizuje letošní počet mláďat těchto nádherných plazů chovatelka Nataša Velenská.

Úchvatné leguány najdete v Pavilonu šelem

Vejce leguánů kubánských se vyvíjejí ve stálé teplotě 31,5 °C zhruba 75 dní. Při líhnutí mládě ostrým výčnělkem - tzv. vaječným zubem - na horní čelisti nařízne kožovitý vaječný obal, vykoukne a v této poloze setrvá minimálně 24 hodin. Přitom natahuje do břicha přes pupeční šňůru zbylou zásobu žloutku, která mu vydrží zhruba na týden samostatného života.

Na konci července se chovatelé po několika letech opět dočkali líhnutí leguánů...
V Zoo Praha už se od roku 1993 vylíhlo 166 mláďat leguánů kubánských, z nichž...

Odchov mláďat leguánů kubánských patří mezi mezinárodně uznávané úspěchy pražské zoo.

Poté začíná přijímat potravu, nejprve hmyz, pak i zelené listy, jež jsou jeho hlavní stravou v dospělosti. Na rozdíl od dospělých vedou mláďata stromový způsob života.

„V expozici v Pavilonu šelem a plazů je zakladatel chovu leguánů kubánských u nás, samec Pepíno, stále k vidění, teď už je ovšem na výminku. Hlavní expoziční pár tvoří 22letá Pepínova dcera, které říkáme Bezprstá, a samec Matouš,“ prozrazuje kurátor Petr Velenský.

Třináct čerstvě vylíhlých mláďat sice stráví prvních pár týdnů v odchovném teráriu v zázemí a hned tak je veřejnost neuvidí, nicméně pro návštěvníky jsou v boční expozici mezitím k vidění mláďata loňská.

Od úspěšného prvního rozmnožení v roce 1993 se v Zoo Praha vylíhlo 166 mláďat leguánů kubánských, z nichž většina odcestovala do spřátelených zoologických zahrad u nás i ve světě. Pražská zoo dokonce vede plemennou knihu tohoto druhu. 

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025