Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se vyrábět lehkou zmrzlinu z mléka a můžete mlsat bez výčitek

  0:11aktualizováno  0:11
„Vařit lehce neznamená, že musíš být kost a kůže,“ říká Zdeněk Pohlreich a jako by se v této větě skrývalo motto, pod kterým teď vaří a také se sám stravuje. Tvrdí, že dobře dochucené jídlo nahradí objem a nemáte potřebu sníst všeho tunu. A neošidí se ani o moučníky. Jen jsou odlehčené, což kupodivu jde i u zmrzliny.

Šéf dělí ledové mlsání na tři tipy: sorbety, které vůbec neobsahují mléčnou složku a jsou většinou ovocné. Pak gelato připravené z mléka, a nakonec hodně tučnou zmrzlinu ze smetany. Pokud tedy zmrzlinu milujete a chcete si zamlsat bez velkých výčitek, zkuste mléčnou variantu.

Potřebovat budete plnotučné mléko a vaječné žloutky, cukr, na ochucení citronovou kůru a silné espresso. A nakonec zmrzlinovač, tedy přístroj na výrobu zmrzliny. Vyzkoušet to ale lze i bez něj, pokud máte mrazák - zmrzlinový krém prostě během mražení občas vyndáte a promícháte.

Jak na přípravu zmrzliny

Vlastní příprava je podle šéfa zázračně jednoduchá, podívejte se na video. Do rendlíku si dáte na sporák ohřívat mléko, mezitím si v misce vyšleháte žloutky s cukrem a ochutíte je citronovou kůrou. K vroucímu mléku přidáte šálek silné kávy a za stálého šlehání ho přilijete do misky k vyšlehaným žloutkům.

Pak tento mix vlijete zpět do kastrolu, postavíte na sporák a za stálého míchání metličkou necháte malinko zhoustnout - o to se postarají žloutky. Ovšem musíte směs hlídat, aby se nezačala vařit!

Pak houstnoucí směs nalijete zpět do porcelánové misky a necháte zchladnout - pokud jí v tom chcete pomoci, můžete ji promíchávat. To už je čas, kdy získaný krém nalijete do zmrzlinovače, případně uložíte do mrazáku.

Pro srovnání si můžete vyzkoušet, jak se připraví a jak chutná jemná tučná zmrzlina ze sladké smetany a čaje matcha. Zmrzlinovač na to za každou cenu opravdu nepotřebujete, krém ztuhne za čtyři až pět hodin i v mrazáku.

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Hřebenatky v houbovém vývaru

Hřebenatky v houbovém vývaru

Dušený králík se špaldou

Dušený králík se špaldou

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Kromě zmrzliny vyrobené z mléka, a ne ze smetany, připraví Zdeněk Pohlreich ve svém již devátém celodenním menu v úterý večer na Primě také bílkovou omeletu s uzeným pstruhem pro ty, co se bojí žloutků, či hřebenatky s houbovým vývarem. Třešničkou bude králík, jako symbol lehké stravy, a to se špaldou ochucenou ananasem a chilli. A nakonec, na večeři, zelená čočka s brokolicí, pancettou a karotkou.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.