Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Naučte se vyrábět lehkou zmrzlinu z mléka a můžete mlsat bez výčitek

  0:11aktualizováno  0:11
„Vařit lehce neznamená, že musíš být kost a kůže,“ říká Zdeněk Pohlreich a jako by se v této větě skrývalo motto, pod kterým teď vaří a také se sám stravuje. Tvrdí, že dobře dochucené jídlo nahradí objem a nemáte potřebu sníst všeho tunu. A neošidí se ani o moučníky. Jen jsou odlehčené, což kupodivu jde i u zmrzliny.

Šéf dělí ledové mlsání na tři tipy: sorbety, které vůbec neobsahují mléčnou složku a jsou většinou ovocné. Pak gelato připravené z mléka, a nakonec hodně tučnou zmrzlinu ze smetany. Pokud tedy zmrzlinu milujete a chcete si zamlsat bez velkých výčitek, zkuste mléčnou variantu.

Potřebovat budete plnotučné mléko a vaječné žloutky, cukr, na ochucení citronovou kůru a silné espresso. A nakonec zmrzlinovač, tedy přístroj na výrobu zmrzliny. Vyzkoušet to ale lze i bez něj, pokud máte mrazák - zmrzlinový krém prostě během mražení občas vyndáte a promícháte.

Jak na přípravu zmrzliny

Vlastní příprava je podle šéfa zázračně jednoduchá, podívejte se na video. Do rendlíku si dáte na sporák ohřívat mléko, mezitím si v misce vyšleháte žloutky s cukrem a ochutíte je citronovou kůrou. K vroucímu mléku přidáte šálek silné kávy a za stálého šlehání ho přilijete do misky k vyšlehaným žloutkům.

Pak tento mix vlijete zpět do kastrolu, postavíte na sporák a za stálého míchání metličkou necháte malinko zhoustnout - o to se postarají žloutky. Ovšem musíte směs hlídat, aby se nezačala vařit!

Pak houstnoucí směs nalijete zpět do porcelánové misky a necháte zchladnout - pokud jí v tom chcete pomoci, můžete ji promíchávat. To už je čas, kdy získaný krém nalijete do zmrzlinovače, případně uložíte do mrazáku.

Pro srovnání si můžete vyzkoušet, jak se připraví a jak chutná jemná tučná zmrzlina ze sladké smetany a čaje matcha. Zmrzlinovač na to za každou cenu opravdu nepotřebujete, krém ztuhne za čtyři až pět hodin i v mrazáku.

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Bílková omeleta s uzeným pstruhem

Hřebenatky v houbovém vývaru

Hřebenatky v houbovém vývaru

Dušený králík se špaldou

Dušený králík se špaldou

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Zelená čočka s pancettou a brokolicí

Kromě zmrzliny vyrobené z mléka, a ne ze smetany, připraví Zdeněk Pohlreich ve svém již devátém celodenním menu v úterý večer na Primě také bílkovou omeletu s uzeným pstruhem pro ty, co se bojí žloutků, či hřebenatky s houbovým vývarem. Třešničkou bude králík, jako symbol lehké stravy, a to se špaldou ochucenou ananasem a chilli. A nakonec, na večeři, zelená čočka s brokolicí, pancettou a karotkou.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kukuřice je plná cenných živin. Využijte, že je její sezona, a grilujte o sto...
Jak grilovat kukuřičný klas, sezonní výživovou bombu. A jak ho vybírat

Grilovat jen tak v alobalu, nebo v hávu vlastních listů? Vyberte si sami. Návod z rubriky „Vaříme podle Koko“, která vychází v magazínu Víkend, nabízí celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.