"Letos je to asi poprvé, kdy můžeme říct, že houby rostou hodně," řekl dnes Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Je ale otázkou, zda i za týden bude situace stejně dobrá. Meteorologové ale předpovídají srážky i teplo, a tak by podle Landy houby mohly vydržet ještě týden nebo dva.
Pokud byste se domů vrátili s opravdu plným košíkem a hledáte rady, jak houbovou nadílku zpracovat, najdete je v článku Jak si poradit s nadúrodou hub. Hlavně nesušte babky, promění se v jed.
Rostou zejména letní druhy jako hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, lišky a další druhy. Z hřibovitých hub Landa jmenoval například hřib dubový, smrkový, kovář a koloděj. Houfně se prý objevují i muchomůrky růžovky, ryzce, bedly vysoké a červenající nebo žampiony ovčí a polní.
Pozor na ty smrtelně i mírně jedovatéVedle jedlých druhů je ale i mnoho jedovatých, jako třeba vláknice, muchomůrka zelená a tygrovaná, začíná růst také pavučince a závojenka vmáčklá. V trávnících houbaři narazí i na mírně jedovatý žampion zápašný, doplnil mykolog. |
Překvapivě hodně rostou i bělolanýže
Letošní houbařská sezona přinesla i jednu zvláštnost, bělolanýže obecného. V uplynulých letech se tato houba u nás téměř nevyskytovala a letos o ní mají mykologové informace denně. Proč právě tento rok roste tak hojně, zatím prý nezjistili.
Plodnice bělolanýže tvarem připomínají brambory. Rostou pod zemí, z části ale vyčnívají na povrch. Chutí se podle některých mykologů údajně nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.