Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Letos se přiotrávilo houbami na 150 lidí. Zbytečně, stačilo je řádně uvařit

aktualizováno 
Lidé sní často jedovatou houbu z neznalosti, navíc se také stává, že ač je houba jedlá, je málo uvařená. Přitom po důkladném povaření lze prý bez problémů sníst třeba i hřib satan.

Poznávat houby se učí děti většinou od rodičů nebo prarodičů | foto: Profimedia.cz

Podle Jaroslava Klána z Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby lze houbu podobnou hřibu, u které si člověk není jistý, klidně zasyrova ochutnat a pak jej vyplivnout. Pokud hříbek nechutná dobře, je třeba hořký, Klán radí jej nesbírat. Takovéto ochutnání prý nezpůsobí žádné zdravotní potíže.

Stejné pravidlo ale neplatí u ostatních druhů hub. Jedovaté houby jiného druhu než hřibovitého totiž mohou otravu způsobit ihned, jen při pouhém ochutnání. Třeba jed muchomůrky zelené působí na organismus okamžitě, otrava se rozšíří do celého těla a bez lékařské pomoci zničí člověku játra. Zasyrova je prudce jedovatá muchomůrka navíc velmi chutná, což může lidi zmást.

Sbíráme všechno

Mangoldový štrúdl s lesními houbami

"Češi sbírají kde co," konstatuje Jaroslav Klán, který působí i jako soudní znalec v oboru toxikologie. Místo holubinky si tak lidé někdy donesou domů čirůvku, místo pýchavky třeba pestřec. Denně mu pak do Národní referenční laboratoře volá šest až deset lékařů, kterým přijde pacient s příznaky otravy z hub.

Výjimkou prý nejsou ani přiotrávení cizinci, třeba Vietnamci nebo Mongolové. Ti sice ve své domovině hřiby nesbírají, ale po vzoru Čechů se taky občas vydají s košíkem do lesa. Protože ale houbám nerozumí, sbírají, co najdou.

Jak řešili otravu předkové

Naši předkové poznávali jedovaté houby tak, že dávali do vařících hub kousek cibule. Zůstala-li bílá, byly houby neškodné, zčervenala-li, byly houby jedovaté. Někdy dávali do vařící vody s houbami stříbrnou lžíci, zčernala-li, byly houby jedovaté.
Když už k otravě došlo, dávali postiženému prsty do krku tak hluboko do úst, až došlo ke zvracení. Poté mu dávali pít teplou vodu, v níž předtím vařili kroupy nebo olej a zkyslé mléko. Po vrhnutí dávali otrávenému pít odvar andělíku, bedrníku, šťovíku nebo pelyňku. Rovněž se radilo podávat vlašské ořechy, česnek a rout.

Při podezření na otravu je nejlepší zvracet

Pokud člověk omylem sní jedovatou houbu a udělá se mu nevolno, měl by se snažit vyvolat zvracení, sníst živočišné uhlí a vypít co nejvíce tekutin. V žádném případě to nesmí být alkohol nebo mléko. Důležité je přivolat lékařskou pomoc. Pro stanovení vhodné léčby je třeba přinést k lékaři vzorek požitých hub.

Ročně se v Česku přiotráví houbami kolem 400 lidí, zemřou maximálně čtyři.

Pokud se lidé přiotráví po požití hub v restauraci, není to většinou proto, že by se do kuchyně dostaly jedovaté houby. Častější je spíš to, že personál houby špatně skladoval.

Pozor na igelitky

Zvláště v teplém a vlhkém počasí se houby sbírané do igelitové tašky zapaří. Rychleji se začnou množit plísně, bakterie a další mikroorganismy. To pak může způsobit výrazné zažívací potíže. Houby se v horku mohou zapařit i v kufru auta. Zvláště u václavek nebo hřibu koloděje je zcela zásadní tepelná úprava alespoň po dobu 20 minut - v syrovém stavu obsahují látky, které jsou toxické.

Autoři:




Nejčtenější

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Další z rubriky

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a...
Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a...  celý článek

Bělolanýž obecný v terénu
Nepravé lanýže letos rostou jako nikdy předtím. Mnozí je mají za pravé

Někdo se z lesa vrátí s plným košem, jiný je rád za hrst hub. Vrcholné léto sice mnohde houbaření nepřeje, přesto si lze přijít na své. Rostou totiž druhy,...  celý článek

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.