Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

aktualizováno 
Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Můžete servírovat ozdobené brynzou, případně i sekanými bylinkami. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Výchozí těsto se dá upravit i do podoby tradičních, nožem krájených nudlí (slovensky rezance) a lze je také vyvalovat do podoby kratších oválků (tzv. šúlance).

Vám předkládáme recept v "panské" variantě, vylepšený a ozvláštněný vyškvařenou slaninou s orestovanou cibulkou a trochou másla. I tak by vás měly čtyři porce, na které je náš rozpis, přijít dohromady zhruba na 60 Kč.

Panské párance se slaninou krok za krokem

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 220 ml studené vody, 1 lžičku soli, 6 středně velkých brambor, 3 plátky uzené slaniny, 1 cibuli, 100 g másla, 250 g brynzy nebo zakysané smetany a kadeřavou petrželku.

Ingredience potřebné na dřevorubecké trhance
K odvážené polohrubé mouce přidejte špetku soli, vodu a nejlépe v robotu vše...
Propracované těsto musí být spíše tužší, nelepivé a na řezu čistě hladké....

Mouku smíchejte se solí a vodou zadělejte vláčné tužší těsto. Důkladně je propracujte, aby se nelepilo, zabalte je do fólie a uložte do druhého dne v chladničce.

Na druhý den vypracujte z těsta silnější plátek (vál nemusíte sypat moukou) a...
Proužky válečkem důkladně rozválejte do podoby dlouze oválných tenkých plátků a...
Vypracovaný plátek nahoře opatrně natrhněte a dlouhými tahy ruky z něj...

Než začnete těsto dál zpracovávat, rozložte do pekáčku s papírem na pečení omyté brambory a v troubě vyhřáté na 200 až 220 je ve slupce upečte, bude to trvat zhruba hodinu.

Z těsta mezitím vypracujte na suchém nepomoučeném válu nepříliš velký silný plát, který rozdělíte nožem na proužky a každý tence rozválíte. Pak každý pruh rukama ještě vytáhněte a shora ho začněte párat do podoby nepravidelných dlouhých nudlí, tzv. páranců. Z každého plátku vytvoříte asi čtyři.

Jednotlivé párance ukládejte na vál vedle sebe, nikoli v silné vrstvě na sebe....
Jakmile proužky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Sceďte je a přidejte k...
V pánvičce vyškvařte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte ji...

Původně se jednotlivé proužky těsta (párance) vhazovaly hned po odtržení z východního plátku do kotlíku s vroucí vodou. Vy si je však odkládejte na vál, vrstva však nesmí být příliš silná, aby se neslepily, a uvařte je všechny najednou.

Než se brambory dopečou, vyškvařte v pánvičce jemně pokrájenou slaninu, přidejte nasekanou cibuli, orestujte ji dozlatova a nechte v ní rozpustit máslo. Zároveň uvařte párance v osolené vroucí vodě, musí vyplavat na hladinu.

Ve slupce upečené horké brambory nakrájejte na kostky a vidličkou je jemně...
Nakonec přidejte rozdrobenou brynzu, opět vše promíchejte a můžete podávat.
K horkým párancům s bramborami přidejte na slanině orestovanou cibulku s...

Scezené párance přidejte do mísy, ve které jste rozmačkali doměkka upečené a na kostky pokrájené brambory. Dále přidejte slaninu s cibulí a máslem, rozdrobenou brynzu a vše promíchejte. Podávejte teplé posypané další brynzou, pažitkou apod.

Tento a další tipy na levná jídla najdete v lednovém čísle časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.