Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste rodinnou večeři za pár korun. Dřevorubecké či panské párance

aktualizováno 
Natrhané proužky uleželého těsta uvařené ve vodě jako těstoviny, zkombinované s vařenými brambory, brynzou a opečenou cibulkou se slaninou. Tradiční levné jídlo z východního Slovenska, které vás možná příjemně překvapí.

Můžete servírovat ozdobené brynzou, případně i sekanými bylinkami. | foto: www.e-knihovnicka.cz

Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.

Výchozí těsto se dá upravit i do podoby tradičních, nožem krájených nudlí (slovensky rezance) a lze je také vyvalovat do podoby kratších oválků (tzv. šúlance).

Vám předkládáme recept v "panské" variantě, vylepšený a ozvláštněný vyškvařenou slaninou s orestovanou cibulkou a trochou másla. I tak by vás měly čtyři porce, na které je náš rozpis, přijít dohromady zhruba na 60 Kč.

Panské párance se slaninou krok za krokem

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 220 ml studené vody, 1 lžičku soli, 6 středně velkých brambor, 3 plátky uzené slaniny, 1 cibuli, 100 g másla, 250 g brynzy nebo zakysané smetany a kadeřavou petrželku.

Ingredience potřebné na dřevorubecké trhance
K odvážené polohrubé mouce přidejte špetku soli, vodu a nejlépe v robotu vše...
Propracované těsto musí být spíše tužší, nelepivé a na řezu čistě hladké....

Mouku smíchejte se solí a vodou zadělejte vláčné tužší těsto. Důkladně je propracujte, aby se nelepilo, zabalte je do fólie a uložte do druhého dne v chladničce.

Na druhý den vypracujte z těsta silnější plátek (vál nemusíte sypat moukou) a...
Proužky válečkem důkladně rozválejte do podoby dlouze oválných tenkých plátků a...
Vypracovaný plátek nahoře opatrně natrhněte a dlouhými tahy ruky z něj...

Než začnete těsto dál zpracovávat, rozložte do pekáčku s papírem na pečení omyté brambory a v troubě vyhřáté na 200 až 220 je ve slupce upečte, bude to trvat zhruba hodinu.

Z těsta mezitím vypracujte na suchém nepomoučeném válu nepříliš velký silný plát, který rozdělíte nožem na proužky a každý tence rozválíte. Pak každý pruh rukama ještě vytáhněte a shora ho začněte párat do podoby nepravidelných dlouhých nudlí, tzv. páranců. Z každého plátku vytvoříte asi čtyři.

Jednotlivé párance ukládejte na vál vedle sebe, nikoli v silné vrstvě na sebe....
Jakmile proužky vyplavou na hladinu, jsou uvařené. Sceďte je a přidejte k...
V pánvičce vyškvařte slaninu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, orestujte ji...

Původně se jednotlivé proužky těsta (párance) vhazovaly hned po odtržení z východního plátku do kotlíku s vroucí vodou. Vy si je však odkládejte na vál, vrstva však nesmí být příliš silná, aby se neslepily, a uvařte je všechny najednou.

Než se brambory dopečou, vyškvařte v pánvičce jemně pokrájenou slaninu, přidejte nasekanou cibuli, orestujte ji dozlatova a nechte v ní rozpustit máslo. Zároveň uvařte párance v osolené vroucí vodě, musí vyplavat na hladinu.

Ve slupce upečené horké brambory nakrájejte na kostky a vidličkou je jemně...
Nakonec přidejte rozdrobenou brynzu, opět vše promíchejte a můžete podávat.
K horkým párancům s bramborami přidejte na slanině orestovanou cibulku s...

Scezené párance přidejte do mísy, ve které jste rozmačkali doměkka upečené a na kostky pokrájené brambory. Dále přidejte slaninu s cibulí a máslem, rozdrobenou brynzu a vše promíchejte. Podávejte teplé posypané další brynzou, pažitkou apod.

Tento a další tipy na levná jídla najdete v lednovém čísle časopisu Knihovnička Recepty. 

Autoři:




Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.